23 Φεβ 2009

Παραγωγή κομπόστ από τα ξενοδοχεία.
Το παράδειγμα της GRECOTEL

πηγή:http://www.edaphon.com/greek/projects/compost/compost_gr.htm

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΜΠΟΣΤ ΑΠΟ ΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ GRECOTEL,
Στο Ρέθυμνο Κρήτης

ΠΗΓΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Έχει υπολογιστεί ότι τα τέσσερα ξενοδοχεία της εταιρίας Grecotel στο Ρέθυμνο (Rithymna Beach, Creta Palace, El Greco και Club Marine Palace) παράγουν ετησίως μία ποσότητα 1600 μ3 οργανικών αποβλήτων από τους κήπους. Αυτά τα απόβλητα αποτελούνται από κομμένη χλόη, κομμένους θάμνους και κλαδιά δένδρων και άλλα φυτικά υπολείμματα (πίνακας 1). Τα φύκια από τη θάλασσα είναι μια πολύτιμη πηγή λιπάσματος που συλλέγεται σε μεγάλες ποσότητες στις παραλίες μπροστά από τα ξενοδοχεία της Grecotel, εκεί όπου το αποθέτουν τα κύματα της θάλασσας. Περίπου 500m3 του φυκιού συλλέγεται ετησίως και χρησιμοποιείται ως υλικό λιπάσματος (εικόνα 1).

Μια άλλη σημαντική πηγή οργανικού υλικού είναι τα φύλλα ελιάς. Είναι ένα υποπροϊόν από τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες στην περιοχή (εικόνα 2). Περίπου 600m3 φύλλων ελιάς καταναλώνονται από τη Grecotel ετησίως ως υλικό λιπάσματος. Κοπριές αλόγων, χοίρων και αγελάδων που αγοράζονται τοπικά (περίπου 300m3 ετησίως), καθώς επίσης και πριονίδι (περίπου 100m3 ετησίως), χρησιμοποιούνται ως πρόσθετες πηγές οργανικού υλικού. Αν λάβουμε υπ' όψη όλο το ανωτέρω υλικό, περίπου 3,000m3 οργανικών αποβλήτων μετατρέπονται ετησίως σε λίπασμα από τη Grecotel.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ, ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΙΞΗ

Τον Ιανουάριο του 1995, επιλέχτηκε μία ιδιοκτησία της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη (ιδιοκτήτες Grecotel) που βρισκόταν κοντά στα ξενοδοχεία για την απόθεση όλων των οργανικών αποβλήτων κήπων και κουζινών από τις τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες. Και στα τέσσερα ξενοδοχεία, οι κηπουροί εκπαιδεύτηκαν πώς να συλλέξουν και να χωρίσουν τα λιπασματοποιήσιμα απόβλητα κήπων, να τα συλλέξουν και αποθέσουν σε μια επιλεγμένη τοποθεσία προκειμένου να απομακρυνθούν από τα ξενοδοχεία και να λιπασματοποιηθούν. Το προσωπικό κουζινών εκπαιδεύτηκε επίσης πώς να διαχωρίσει τα λιπασματοποιήσιμα απόβλητα κουζινών και εστιατορίου, δηλ. ρίζες, φύλλα και άλλα μέρη από τα λαχανικά, σάπια φρούτα, σάπια ή ξερά λουλούδια, βρασμένα απόβλητα τροφίμων, τσόφλια αυγών, φίλτρα καφέ και τσαγιού, κ.λπ. Όλα τα οργανικά απόβλητα κήπων και κουζινών μεταφέρονταν καθημερινά από τα ξενοδοχεία και αποθέτονταν στην περιοχή λιπασματοποιήσης (εικόνα 3). Μετά από την απόθεση, τα οργανικά απόβλητα είναι χωρισμένα σε αυτά που είναι πλούσια σε άζωτο (τα μέρη πράσινων φυτών, πράσινα φύλλα, κομμένη χλόη, κ.λπ.) και σε αυτά που είναι πλούσια σε άνθρακα (ξεραμένα φύλλα, κλαδιά δέντρων, κ.λπ.).

Ένας θρυμματιστής κλαδιών αγοράστηκε το 1995, για τον τεμαχισμό όλων των μεγάλων λιπασματοποιήσιμων υλικών (κλάδοι των δέντρων, θάμνων, κ.λπ.) σε μικρά κομμάτια, καθιστώντας τη διαδικασία λίπανσης πολύ ευκολότερη (εικόνα 4).

Τα υλικά που ήταν πλούσια σε άζωτο και αυτά που είναι πλούσια σε άνθρακα αναμιγνύονται με ένα φορτωτή πρίν συσσωρευθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη αναλογία άνθρακα/αζώτου στο τελικό προϊόν (εικόνα 5). Αυτή η διαδικασία είναι επίσης ουσιαστική για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την αποσύνθεση στο σωρό λιπάσματος. Το ποσοστό των υλικών των πλούσιων σε άζωτο στο λίπασμα ποικίλλει, κυρίως ανάλογα με τις εδαφολογικές ιδιότητες της θέσης όπου το τελικό λίπασμα θα ενσωματωθεί.

ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΟΙ ΣΩΡΟΙ ή ΛΟΦΟΕΙΔΕΙΣ ΣΩΡΟΙ;


Μεταξύ 1995 και 1997 η Grecotel χρησιμοποιούσε την κλασσική μέθοδο κομποστοποίησης, αυτή των μακρόστενων σωρών. Αφού τα υλικά είχαν αναμιχθεί, συσσωρεύονταν, υγραίνονταν με πότισμα (εικόνα 6), και καλύπτονταν με χώμα (εικόνα 7).

Η θερμοκρασία στο σωρό ανέρχεται σύντομαμετά το σώριασμα σε 60-70 βαθμούς κελσίου και η διαδικασία κομποστοποίησης θα αρχίσει. Μετά από 20-30 ημέρες ο σωρός θα αναστραφεί πάνω κάτω και μέσα έξω για αερισμό (εικόνα 8). Περίπου 3-6 αναστροφές (ανάλογα με την εποχή) απαιτούνται προτού το τελικό λίπασμα να είναι έτοιμο για χρήση.

Από το 1998, οι μακρόστενοι σωροί έχουν αντικατασταθεί από τους στατικούς ή λοφοειδείς σωρούς. Διαπιστώθηκε ότι η διαμόρφωση και διαχείριση των μακρόστενων σωρών ήταν πολυδάπανη. Η επιφάνεια του σωρού που εκτίθεται στο περιβάλλον είναι μεγάλη και έτσι ο σωρός ξεραινόταν γρήγορα σε ξηρές και θερμές συνθήκες, ενώ το χώμα ξεπλενόταν σε απότομες βροχοπτώσεις. Η μέθοδος των λοφοειδών σωρών έχει αποδειχθεί επιτυχής στον ξηρό, καθώς επίσης και υγρό καιρό. Οι λοφοειδείς σωροί λιπάσματος που κατασκευάζονται είναι κατά μέσο όρο 3,5m στο ύψος, περιέχουν 100-150m3 πρώτης ύλης, και η μείωση του όγκου από την έναρξη διαδικασίας ως το τέλος υπολογίζεται σε 35-50%.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Αφότου τελειώνει η διαδικασία λιπασματοποίησης, ο σωρός «ξαπλώνεται» στο έδαφος (εικόνα 10). Στη συνέχεια με έναν ελκυστήρα και χρήση φρέζας ψιλοχωματίζεται και σωριάζεται. Ο τελικός σωρός καλύπτεται με χώμα για προστασία του κομπόστ εως ότου χρησιμοποιηθεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η μεταφορά της πρώτης ύλης στο χώρο κομποστοποίησης είναι η μέγιστη δαπάνη για την έναρξη μιας διαδικασίας λιπασματοποίησης όπως την εφαρμόζει η Grecotel. Κάποιος μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτές τις δαπάνες με τη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων οργανικών υλικών που μπορεί να βρει στις γειτονικές περιοχές. Κάποιος πρέπει επίσης να έχει κατά νου ότι "κανένας δεν θέλει να μυρίσει ή να εξετάσει τα σκουπίδια κάποιου άλλου". Προσπαθήστε να βρείτε μια απόμερη τοποθεσία για να ξεκινήσετε. Αφού εντοπιστεί, η θέση πρέπει να σχεδιαστεί για την ευκολία της λειτουργίας και τη ροή της κυκλοφορίας γύρω από το κομπόστ. Μια κλίση 1 ως 2% θεωρείται ουσιαστική για να απορρέουν τα νερά της βροχής και της ύγρανσης των σωρών. Η σταθεροποίηση του εδάφους είναι επίσης πολύ σημαντική. Αφαιρέστε το επιφανειακό έδαφος εάν θεωρείτε ότι δεν είναι αρκετά σκληρό και αντικαταστήστε το με άλλο, σκληρότερο υλικό. Φυτέψτε πολλά μεγάλα αειθαλή δέντρα γύρω από την τοποθεσία. Σταματούν τη σκόνη και το θόρυβο, κρύβουν τη λειτουργία, επιβραδύνουν τον άνεμο και παγιδεύουν τα παρασυρμένα από τον αέρα υπολείμματα. Βελτιώνουν επίσης του τοπίου της τοποθεσίας κομποστοποίησης.

Τα ξερά υλικά πλούσια σε άνθρακα μπορούν να εντοπιστούν και μεταφερθούν στην τοποθεσία και να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Αυτό δε μπορεί να γίνει με τα υλικά πλούσια σε άζωτο γιατί μυρίζουν και προσελκύουν μύγες. Επίσης αποξηραίνονται και χάνουν το άζωτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου