17 Φεβ 2009

Επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής
Ανακυκλώσιμων Υλικών στην ΚΩ

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: επίσκεψη στο χωρο διαλογής και πακεταρίσματος
ανακυκλουμενων υλικών Δήμου Κω.


Θεωρήσαμε αναγκαίο μετα τον ΧΥΤΑ να επισκεφτούμε τον χωρο του ισογείου της πρωην ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΦΑΣΙΟΝ, οπου έχει εγκατασταθεί το κέντρο διαλογής και πακεταρίσματος των ανακυκλουμενων υλικών που κάνει ο Δήμος Κω στα πλαίσια της σύμβασης του με τα εθνικά δίκτυα ανακύκλωσης.

Πρόκειται για το χαρτί, το αλουμίνιο, τα χαρτόνια συσκευασιών, τα ηλεκτρονικά υλικά και τα πλαστικά.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πικρά σχόλια. Ότι μαζεύονται μεν αλλα τελικά πάνε στην χωματερή! Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Οι εργαζόμενοι μας είπαν πως υπαρχει μια αυξητική ποσότητα που αμπαλάρεται και στέλνεται στην Αθήνα τακτικά.

Μας χαροποίησε το γεγονός με τα συγκεντρωμένα μπουκάλια! Δεν υπαρχουν ανάλογοι κάδοι και ο Δήμος δεν έχει κάνει κάτι γι αυτό. Πολλοι δημότες αλλα και καταστηματάρχες, πρωτοβουλιακα τα συλλέγουν και τα πάνε στο κέντρο οπου και συσκευάζονται και προωθούνται μαζί με τα υπόλοιπα! Εδώ μπορούμε να πούμε ότι για άλλη μια φορά οι πολιτες ξεπερνούν τις πολιτικές τους ηγεσίες! Γιατί αυτή η δημοτική υστέρηση;

Βρήκαμε 4 νέους εργαζόμενους που ένιωθαν πολύ ικανοποιημένοι γιαυτο που κάνουν! Έχουν ενσωματώσει στη σκέψη τους την σημασία της ανακύκλωσης και του περιβαλλοντικού κόστους.

Αγωνιούν για τις προσωρινές συμβάσεις εργασιας των 8 μηνών. Είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να αναβαθμίσει και να επεκτείνει την ανακύκλωση. Να ανοίξει νέες μόνιμες θέσεις εργασιας στον νέο αυτό τομές όπως γίνεται σε όλες τις χώρες των 15 της ΕΕ.

Μας ζητήθηκε, (ακούγοντας ίσως ότι να ασχολούμαστε με τα σκουπίδια) από 2 σχολεία να επισκεφθούν τον χωρο του ΧΥΤΑ. Τους αποτρέψαμε. Τι να πάνε να δούνε και τι εκπαιδευτική εκδρομή να γίνει σε ένα χωρο που θυμίζει πιο πολύ χωματερή παρα ΧΥΤΑ;

Το ίδιο περίπου μπορούμε να πούμε και για το κέντρο διαλογής. Γίνεται προσπάθεια, αλλα πρεπει να γίνουν πιο συστηματικές εγκαταστάσεις.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Αναζητήσαμε το αρχείο της ΑΒΙΚΩ που είχαμε πάει εκει το 2002.
Δεν το εντοπίσαμε. Θα το ψάξουμε ξανά.

Νίκος Μυλωνάς
εκπρόσωπος της Σ.Ε. στο δημοτικό συμβούλιο Κω

στοιχεία Συμπαράταξης Ελπίδας δικτυακός χώρος www.s-elpidas.org
Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00 ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-20674
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ δικτυακό μας χώρο: www.s-elpidas.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου