11 Φεβ 2009

Η κατάσταση των δηλωθέντων ΧΑΔΑ
στη Στερεά και τη Φθιώτιδα

Στη Στερεά Ελλάδα βρίσκονται οι 2 από τις 7 χωματερές για τις οποίες είναι υπόλογη η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. και απειλούνται σημαντικά πρόστιμα.

Πρόκειται για τη χωματερή που λειτουργεί στην Ελάτεια και αυτή που λειτουργεί στο Καρπενήσι για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η απαραίτητη διαδικασία νομιμοποίησης. Οι υπόλοιπες πέντε ανεξέλεγκτες χωματερές που πρέπει να κλείσουν φέτος βρίσκονται στη Νέα Ζίχνη Σερρών, στη Λάβδανη Ιωαννίνων, στο Αγρίνιο, στη Λέρο και τις Μοίρες Ηρακλείου.

Αν και ο δήμαρχος Ελάτειας με ιδιαίτερη ευκολία κάνει λόγο για πολιτικούς λόγους και πολιτικές διώξεις τους οποίους μάλιστα συνδυάζει με τις θέσεις πού πήρε - άραγε ποιές ήταν- στο φορέα διαχείρισης, εν τούτοις όπως προκύπτει, τα πράγματα είναι περισσότερο απλά.

Μέσα στην προθεσμία, που είχε τεθεί, ο δήμος της Ελάτειας αν και δήλωσε ότι θα κλείσει τις 4 από τις 5 χωματερές που υπήρχαν στο τέλος του 2007, δεν έκανε τίποτα για να νομιμοποιήσει την έννοια που είχε απομείνει και για την οποία θα έπρεπε να κινηθούν κάποιες διαδικασίες για να λειτουργεί νόμιμα μέχρις ότου λυθούν τα θέματα με το ΧΥΤΑ της Λοκρίδας.

Σε ότι αφορά το Καρπενήσι είναι γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα και αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2007 στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας λειτουργούσαν συνολικά 201 χωματερές.

Ειδικότερα ανά νομό λειτουργούσαν οι παρακάτω:
- Νομός Ευρυτανίας (51): Δήμοι Αγράφων (οκτώ), Απεραντίων (τρεις), Ασπροποτάμου (δύο), Βινιάνης (εννέα), Δομνίστας (τρεις), Καρπενησίου (μία), Κτημενίων (δύο), Ποταμιάς (έξι), Προυσού (έντεκα), Φουρνά (τρεις), Φραγκίστας (τρεις).

- Νομός Φθιώτιδος (75): Δήμοι Αμφίκλειας (τρεις), Αταλάντης (επτά), Γοργοποτάμου (πέντε), Δαφνουσίων (δύο), Ελάτειας (πέντε), Εχιναίων (δύο), Θεσσαλιώτιδος (εννέα), Καμένων Βούρλων (μία), Κοιν. Παύλιανης (μία), Κοιν. Τυμφρηστού (δύο), Λειανοκλαδίου (δύο), Μακρακώμης (δεκατέσσερις), Μαλεσίνας (μία), Μώλου (πέντε), Ξυνιάδος (οκτώ), Οπουντίων (μία), Πελασγίας (μία), Σπερχειάδος (τρεις), Στυλίδος (μία), Τιθορέας (τρεις)

- Νομός Φωκίδας (75): Δήμοι Αμφισσας (πέντε), Βαρδουσίων (τρεις), Γαλαξιδίου (έξι), Γραβιάς (τέσσερις), Δελφών (δύο), Δεσφίνας (τρεις), Ευπαλίου (είκοσι μία), Καλλιέων (επτά), Λιδορικίου (δεκαοκτώ), Παρνασσού (τρεις), Τολοφώνος (τρεις).

Μια άλλη εικόνα, πιο επίσημη
Στο Νομό Βοιωτίας λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, ο ΧΥΤΑ Θήβας αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2009 και κατασκευάζεται η επέκταση του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς με πόρους του Ταμείου Συνοχής. Εγκρίθηκε το αίτημα παράτασης της εγκριτικής απόφασης έως 30/9/2009, ενώ προετοιμάζεται από τον ΦοΔΣΑ η κατασκευή ΚΔΑΥ σε γειτονικό του ΧΥΤΑ χώρο.

Στο Νομό Εύβοιας λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Χαλκίδας, Βόρειας Εύβοιας και ο μικρός ΧΥΤΑ Σκύρου που κατασκευάσθηκε με πόρους του ΕΠΠΕΡ/Γ’ΚΠΣ. Εγκρίθηκαν από το ΘΗΣΕΑ πόροι για τον εξοπλισμό λειτουργίας του ΧΥΤΑ Βόρειας Εύβοιας και για την κατασκευή ΣΜΑ. Ξεκινά η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το ΧΥΤΑ Νότιας Εύβοιας στο Δ. Μαρμαρίου και εξασφαλίσθηκαν από το ΘΗΣΕΑ πόροι για τις μελέτες ωρίμανσης.

Στο Νομό Φθιώτιδος λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Λαμίας και Δομοκού. Από το Γ’ ΠΕΠ χρηματοδοτούνται οι μελέτες ωρίμανσης έργου νέου ΧΥΤΑ Λαμίας, για τον οποίο υπάρχουν 2 εναλλακτικές θέσεις. Για το ΧΥΤΑ Δυτικής Φθιώτιδας έχουν εξευρεθεί 2 εναλλακτικές θέσεις για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και γίνεται προετοιμασία για τις μελέτες ωρίμανσης.

Στο Νομό Φωκίδας έχει εξευρεθεί η θέση του νέου ΧΥΤΑ και γίνεται προετοιμασία για τις μελέτες ωρίμανσης.

Από το Γ’ ΠΕΠ χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες ωρίμανσης του ΧΥΤΑ στο Νομό Ευρυτανίας.

Στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχουν προϋπολογισθεί περίπου 89 Μ€ στο ΕΠΠΕΡΑΑ για έργα ΔΣΑ, στο μέτρο που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μεταβατικής στήριξης και δεν απολαμβάνει πόρους για ΔΣΑ από το ΕΤΠΑ. Δεν υπάρχει προγραμματισμός για έργα επεξεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου