20 Μαΐ 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
Μια Κοινωνία Χωρίς Σκουπίδια – Ναι είναι εφικτό!

 Τα σκουπίδια πνίγουν τις πόλεις και τη ζωή μας, και το κόστος της ρύπανσης μεταφέρεται στην κοινωνία και στις επόμενες γενιές.

 Οι ΧΥΤΑ και η ΚΑΥΣΗ δεν είναι λύση! Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι όχι η «εξαφάνιση» των σκουπιδιών αλλά η ΜΕΙΩΣΗ παραγωγής τους!

 Κεντρικός μας στόχος είναι η Κοινωνία Χωρίς Σκουπίδια!

Γι αυτό προτείνουμε:
 Να ξεκινήσει σήμερα η Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων με εφαρμογή της ξεκάθαρης ιεραρχίας: ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ και τέλος την ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ των υπολειμμάτων.

 Ναι είναι εφικτό να μειώσουμε τα σκουπίδια μας μέσα σε δύο δεκαετίες κατά 80-90%! Άλλες κοινωνίες το έχουν ήδη καταφέρει!

 Δημιουργούνται πολλαπλάσιες νέες θέσεις εργασίας με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων, συγκριτικά με την ταφή ή την καύση.

 Για την πρόληψη παραγωγής σκουπιδιών προωθούμε τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων.

 Ως πολίτες αλλάζουμε τα πρότυπα κατανάλωσης, στηρίζουμε την επαναχρησιμοποίηση, συμμετέχουμε στην ανακύκλωση.

 Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων (κλαδέματα, φυτικά υπολείμματα) σε επίπεδο Δήμων και νοικοκυριών.

 Να επεκταθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με επένδυση πόρων στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουν και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού τους!

 Διεκδικούμε την επιβολή πράσινων φόρων στις ρυπογόνες εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ, ΚΑΥΣΗ. Ζητάμε να καταργηθεί η πλαστική τσάντα μιας χρήσης.

Ελάτε μαζί μας για να αλλάξουμε πολιτικές στο θέμα των απορριμμάτων, αλλάζοντας και εμείς ως πολίτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου