10 Δεκ 2010

Πόλεις, όμηροι των σκουπιδιών,των συμβάσεων και των ρουσφετιών των Δημάρχων

Πάνω σε ένα λανθασμένο μοντέλο κινείται το πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα που φέρνει «παραδοσιακά» σχεδόν κάθε Χριστούγεννα τόνους σκουπιδιών στους δρόμους. Οι δήμοι (όπως άλλωστε και όλος ο δημόσιος τομέας) λειτουργούν με ένα καταφανώς άνισο και ανορθολογικό εργασιακό δίπολο. Απασχολούν συμβασιούχους έργου στην καθαριότητα με 800 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι «βγάζουν τη δουλειά», την ίδια στιγμή που οι αποδοχές των μονίμων (μαζί με υπερωρίες, νυχτερινά, Σαββατοκύριακα) μπορεί και να ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ!

Εδώ και τρεις εβδομάδες, η Αθήνα αναβιώνει εικόνες και μυρωδιές που έχει -δυστυχώς - πολλές φορές ξαναζήσει στο πρόσφατο παρελθόν της. Μόνο που φέτος, το ωστικό κύμα από την ωρολογιακή βόμβα των απορριμμάτων θα είναι ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά. Διότι το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα έφτασε στο απροχώρητο. Δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε όταν υπήρχε ακόμα χρόνος να προκηρυχθούν θέσεις για νέες συμβάσεις. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, εδώ και αρκετά χρόνια, ο ίδιος εκβιασμός. «Δεν μαζεύουμε τα σκουπίδια, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις». Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι παρατάσεις των συμβάσεων δίνονταν με τον εκβιασμό της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

Τέλος παρατάσεων


Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης δείχνει αποφασισμένος να μην τροποποιήσει τον νόμο περί προσλήψεων (Ν. 3812/2009) και διόλου διατεθειμένος να δώσει νέες παρατάσεις, ενώ διεμήνυσε ξανά χθες ότι αν συνεχιστεί η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι πιέζουν ζητώντας μεταβατική περίοδο για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι το τέλος του 2011. «Οι άνθρωποι στον ΧΥΤΑ που δουλεύουν τώρα 12 και 16 ώρες την ημέρα, επειδή απολύθηκαν οι 100 συνάδελφοί τους, αντιμετωπίζουν πλέον αναπνευστικά πρόβληματα», είπε χθες ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ, Γ. Χάρδας, υπονοώντας ότι ο ΧΥΤΑ θα μπει και πάλι σε καθεστώς υπολειτουργίας.

Τα πολιτικά και μικροπολιτικά γαϊτανάκια που στήθηκαν γύρω από την καθαριότητα των μεγαλουπόλεων είναι πολλά. Αντικειμενική ευθύνη φέρουν κυρίως οι δημοτικοί άρχοντες, αλλά και η πολιτεία που με την ανοχή και την συνενοχή της άφηνε ανοιχτά νομοθετικά παράθυρα, ώστε να διαιωνίζεται επί χρόνια το θέμα των συμβάσεων στην καθαριότητα. Ενας τομέας που, αν και... βρώμικος, αποτέλεσε μεγάλη δεξαμενή ρουσφετιών. Εκτιμάται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο περίπου 25.000 είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα και περίπου 12.000 οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου. Στον Δήμο Αθηναίων, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα αγγίζει περίπου τους 3.000, εκ των οποίων οι 700 είναι συμβασιούχοι.

«Βολευόμασταν...»

«Τόσα χρόνια βολευόμασταν σε έκνομες λειτουργίες με απαλλακτικές διατάξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δίναμε συνεχείς παρατάσεις στους συμβασιούχους της καθαριότητας χωρίς να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν υπήρξε ο σωστός προγραμματισμός», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Απ. Κοιμήσης (δήμαρχος Αμφιλοχίας), και εξηγεί ότι «οι σχέσεις εργασίας στην καθαριότητα ήταν σε λάθος βάση. Δεν έπρεπε να υπάρχουν συμβάσεις έργου, αλλά συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τώρα πρέπει με ταχύτατη διαδικασία να μπει νέο εξειδικευμένο προσωπικό ορισμένου χρόνου αλλά και με μετατάξεις, για να μπορέσει να λειτουργήσει η καθαριότητα».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ κ. Γ. Μαστοράκο το ΑΣΕΠ έχει εγκρίνει το 20 - 30% για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου στην καθαριότητα, ενώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ουδείς λόγος, λόγω Μνημονίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δουλέψει με μικρότερο αριθμό συμβασιούχων.

Στέλεχος της αυτοδιοίκησης, που θήτευσε για αρκετά χρόνια στην αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων, εξηγεί ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν δεν υπήρχαν συμβασιούχοι, αν δηλαδή είχαν μονιμοποιηθεί όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Εδώ, όμως, βρίσκεται και η στρέβλωση του ελληνικού συστήματος, που δείχνει ότι χρειάζεται τους συμβασιούχους - ομήρους μικροκομματικών παιχνιδιών για να «βγάζουν τη δουλειά». Διότι οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι καθαριότητας ομολογούν ότι ο τομέας τους δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμβασιούχους. Γιατί; Προφανώς διότι οι μόνιμοι υπάλληλοι, αν και αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων, δεν δουλεύουν όσο θα έπρεπε. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντάχθηκαν αρχικώς στην υπηρεσία της καθαριότητας κάποιου δήμου, αλλά με την πρώτη ευκαιρία πήραν την πολυπόθητη μετάταξη για κάποια εντελώς άσχετη υπηρεσία.

Της Ελενας Kαρανατση στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου