6 Ιαν 2010

Η παγκόσμια οικονομική κρίση
είναι αυτή που απειλεί την ανακύκλωση

http://www.e-aftodioikisi.gr/default.aspx?pageid=2549

Νομοσχέδιο Μπιρμπίλη: Όσο και αν θέλουν οι δήμοι...
Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι αυτή που απειλεί την ανακύκλωση


29/12/2009

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στη Βουλή θα επιβάλει αυξημένα τέλη για τα σκουπίδια, σε όσους δήμους δεν προωθούν την ανακύκλωση, η παγκόσμια οικονομική κρίση και όχι η ευαισθησία των ΟΤΑ και των πολιτών είναι από ότι φαίνεται αυτή που απειλεί το περιβάλλον

Η οικονομική κρίση επηρεάζει σχεδόν στο 100% την ανακύκλωση κυρίως του χαρτιού και του πλαστικού, προκαλώντας κάθετη πτώση των τιμών ανά τόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο νομό Θεσσαλονίκης παραμένουν αδιάθετοι χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, επιβαρύνοντας επικίνδυνα τη χωματερή των Ταγαράδων.

Ενδεικτικό της κάθετης πτώσης των τιμών είναι ότι μέχρι πέρυσι το χαρτί αγοραζόταν προς 56 ευρώ τον τόνο, ενώ μετά την εκδήλωση της κρίσης η τιμή κατρακύλησε στα 11 μόλις ευρώ, ανά τόνο.

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα γιγαντώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, καθώς η τιμή του χαρτιού κοστολογούνταν προς 70 -80 ευρώ ανά τόνο, ενώ σήμερα έπεσε στα 30 ευρώ ανά τόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία, που αποτελούσαν τους βασικούς εισαγωγείς χαρτιού, κλήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης να κλείσουν τους τελευταίους μήνες ακόμα και τα σύνορά τους, καθώς μειώθηκε δραματικά η ζήτηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην Κίνα , του μεγαλύτερου εισαγωγέα απορριμμάτων παγκοσμίως, η οποία αισθάνεται και από τη σκοπιά της ανακύκλωσης το μέγεθος της κρίσης. Καθώς οι εξαγωγές της Κίνας γνωρίζουν για πρώτη φορά, έπειτα από την χρυσή «Ολυμπιακή εποχή», πτώση, η βιομηχανία της ανακύκλωσης καταρρέει σταδιακά. Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών, ακόμη και πριν από δύο μήνες, ολόκληρη η αγορά χαρτιού της δυτικής ακτής των ΗΠΑ κατευθυνόταν στην Κίνα για επεξεργασία και δημιουργία πακέτων και δεμάτων που θα επιστρέφονταν πίσω. Ωστόσο, η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης έσπασε αυτόν τον κύκλο.
Επίσημα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κλείσιμο του 80% των μονάδων ανακύκλωσης και για τις επακόλουθες απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου