1 Νοε 2009

Αγκαλιά με τα σκουπίδια στην Σαμοθράκη

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=74065&cid=4
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Και πάλι αγκαλιά με τα σκουπίδια τους βρίσκονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαμοθράκης.

Με εισαγγελική εντολή απαγορεύτηκε η εναπόθεση τους στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Απόθεσης Απορριμμάτων που βρίσκεται κοντά στο χωριό Θερμά, επί 40 χρόνια, καθώς κάτοικοι της περιοχής έκαναν μήνυση στον δήμο Σαμοθράκης.

Μέχρι τον Χ.Α.Δ.Α. Θερμών να αντικαταστήσει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που χωροθετήθηκε κοντά στο χωριό Άνω Μεριά στην περιοχή Στρίβερος, οι κάτοικοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια τους τα σκουπίδια.

«Αν και - όπως είπε στην zougla.gr o αντιδήμαρχος Σαμοθράκης Λευτέρης Χανός - ενώπιον του Εισαγγελέα εμφανίσαμε στοιχεία, ότι τα σκουπίδια δεν τοποθετούνται ανεξέλεγκτα αλλά θάβονται, ότι δηλαδή ο Χ.Α.Δ.Α. έγινε Χ.Υ.Τ.Α. εντούτοις το πρόβλημα παραμένει.

Ο εισαγγελικός λειτουργός λείπει με 15νθήμερη άδεια και κανείς δεν μπορεί να μας δικαιώσει για να συνεχίσουμε την συγκέντρωση των απορριμμάτων που εδώ και 50 μέρες βρίσκονται στους δρόμους».

«Φυσικά κάποιοι κάτοικοι αντιδρούν καθώς τα σκουπίδια βρίσκονται πολύ κοντά στα σπίτια τους και είναι αλήθεια αλλά ας κάνουν υπομονή για ένα χρόνο ακόμη μέχρι να τελειώσουν τα έργα και να φτιαχτεί ο Χ.Υ.Τ.Α.

Μέσα στα σχέδια του δήμου είναι μόλις ολοκληρωθούν τα έργα τα σκουπίδια να μεταφερθούν από εκεί για να ανασάνουν οι κάτοικοι».

Οι εικόνες με τα σκουπίδια να μην έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 50 ημέρες μιλούν από μόνες τους.


ΠΡΟΣ:


ΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
κα. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κα. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Αξιότιμοι κύριοι


Στο νησί της Σαμοθράκης εδώ και 40 ημέρες δεν έχει γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα του Δήμου, γιατί με δικαστική απόφαση είναι κλειστή η χωματερή των Θέρμων, με συνέπεια να έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες από αυτά στους οικισμούς, στις γειτονιές, στους δρόμους, έξω από τα σχολεία και στους δημόσιους χώρους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο την υγεία των κατοίκων της όσο και των φυσικών της πόρων (έδαφος, υπέδαφος, υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, κ.λπ.).

Μπροστά στο οξυμμένο πρόβλημα ο Δήμος συνέλλεξε ένα μέρος των σκουπιδιών και το εναπόθεσε σε μικρές χωματερές που πρόχειρα δημιουργούνται εδώ και κει!!


Δυστυχώς ο Δήμος, η Νομαρχία η Περιφέρεια και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες υγείας δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί μας, ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό. Ούτε καν προληπτικοί ψεκασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στις τεράστιες αυτές ποσότητες των σκουπιδιών μέχρι σήμερα, που έχουν πλέον από-συντεθεί και το νησί μας έχει κατακλιστεί από ποντίκια και άλλους επικίνδυνους οργανισμούς.


Κύριοι της Κυβέρνησης, επειδή η κατάσταση έχει εξελιχθεί πλέον σε ανεξέλεγκτη, αφόρητη και άκρως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων μας και κυρίως των ευπαθών ομάδων και επειδή σε επίπεδο τοπικών αρχών δεν διαφαίνονται κάποιες άμεσες και ρεαλιστικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση και λύση του προβλήμα-τος, σας καθιστούμε υπεύθυνους για ότι πρόκειται να συμβεί στο εξής στα ζητή-ματα της υγείας μας. Ευελπιστούμε στις άμεσες σχετικές ενέργειές σας.



Το κείμενο προσυπογράφουμε 18 φορείς της Σαμοθράκης



Κοινοποίηση:

Δήμαρχο Σαμοθράκης
Νομάρχη Έβρου
Περιφέρεια Αν.Μακ. κ’ Θράκης
Μ.Μ.Ε.


Συνημμένα:

Πίνακας με τους τοπικούς φορείς της Σαμοθράκης που προσυπογράφουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου