31 Οκτ 2009

Τοξικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής

Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή το απόγευμα στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου απορριματοφόρο παραλίγο να αδειάσει 20 τόνους τοξικά απόβλητα. Η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων απέτρεψε την εναπόθεση των τοξικών, ενώ ο οδηγός συνελήφθη.

Οι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ αντιλήφθηκαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με το φορτίο του απορριμματοφόρου του Δήμου Ασπροπύργου και όταν το εξέτασαν συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για τοξικά και όχι οικιακά απορρίμματα. Τα τοξικά ήταν μοιρασμένα σε τσουβάλια σκεπασμένα με χώμα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αριστείδης Αρκουδάρης, ο οποίος διέταξε έρευνες προκειμένου να διευκρινιστεί πως βρέθηκε τέτοιου είδους φορτίο στο απορριμματοφόρο. Η προσπάθεια επικοινωνίας με το δήμαρχο Ασπροπύργου δεν απέφερε καρπούς, καθώς ο ίδιος δεν είχε επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της νομαρχίας μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.

Ο οδηγός του απορριμματοφόρου συνελήφθη και έδειξε στους υπεύθυνους το μέρος όπου του είχαν υποδείξει –ύστερα από τηλεφώνημα- να παραλάβει το φορτίο. Η αντινομάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου και ο γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Δερμιτζάκης πήγαν στο σημείο αλλά δεν εντόπισαν τίποτα.

Έπειτα από εξέταση του φορτίου από τον κ. Δερμιτζάκη διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για απόβλητα μεταλλουργίας. Τώρα μόνο μένει να διαπιστωθεί η ακριβής ταυτότητά τους και ο βαθμός επικινδυνότητας.

Στην προσπάθεια αυτή της νομαρχίας να βρει λύση για τη διάθεση των αποβλήτων, αναγκάστηκαν να κινητοποιηθούν τόσο η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, και ο υφυπουργός κ. Μωραΐτης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Μάλιστα, όταν επικοινώνησε με την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η απάντηση που πήρε η νομαρχία ήταν ότι δε διαθέτει κονδύλια για τέτοιου είδους ζητήματα.

Όπως είναι γνωστό η χώρα μας δε διαθέτει ειδική μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Τα παραγόμενα απόβλητα πρέπει να συσκευάζονται σε ασφαλείς συσκευασίες και να μεταφέρονται σε μονάδες του εξωτερικού. Το κόστος μεταφοράς είναι πολύ υψηλό και πραγματοποιείται από ιδιωτικές εταιρείες.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, όπως αποδεικνύεται και από το τελευταίο αυτό περιστατικό και δεν γνωρίζουμε αν έχει εναποτεθεί άλλο ή άλλα τέτοια επικίνδυνα φορτία στον ΧΥΤΑ Φυλής ή και κάπου αλλού», δήλωσε η κ. Δήμου.

πηγή: Έθνος της Κυριακής
http://www.tvxs.gr/v24862

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου