10 Σεπ 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων για τα επικίνδυνα απόβλητα

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ
http://pras-cha.blogspot.com
Χανιά, 10-9-2009

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Τι γίνεται στα Χανιά με τα επικίνδυνα απόβλητα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την καταδίκη της χώρας μας, κρίνοντας ότι η μακροχρόνια αποθήκευση 600.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων σε ακατάλληλες συνθήκες αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα». Και υπέδειξε σημαντικά κενά στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Η υπόθεση αφορά και τα Χανιά, μιας και στην απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς την Επιτροπή για το πού θα δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων, αναφέρονται οι λιμένες Χανίων (προφανώς εννοούν τη Σούδα) και Ηρακλείου στην Κρήτη. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο, περιβαλλοντικοί όροι, τι ακριβώς σχεδιάζεται και με ποια ασφάλεια. Κι ακόμη, τι γίνεται με τα επικίνδυνα απόβλητα του Ν. Χανίων, με τα απόβλητα του Ναυστάθμου και των Βάσεων, εάν υπάρχει κάποιος που ελέγχει κι εάν επιτρέπουν οποιοδήποτε έλεγχο. Επιπλέον ζήτημα ανησυχίας είναι οι «φιλικές επισκέψεις» πυρηνοκίνητων πολεμικών πλοίων στο Λιμάνι της Σούδας, τόσο για την περίπτωση ατυχήματος, όσο και για το τι γίνεται με πιθανά απόβλητά τους.
Σημειώνουμε ότι τόσο για το ζήτημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα και στα Χανιά όσο και για το ζήτημα της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας πυρηνοκίνητων σκαφών στη Σούδα και το Αιγαίο, σοβαρότατες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και οι τοπικοί εκπρόσωποί τους, που στηρίζουν τη λειτουργία και επέκταση των Βάσεων όσο και την ανεξέλεγκτη λειτουργία τους. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να καταψηφίσουν οι πολίτες των Χανίων τα δυο αυτά κόμματα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Η πολιτική τους για τα επικίνδυνα απόβλητα και για τις Βάσεις είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Σε ό,τι αφορά το Νομό Χανίων, υπάρχει πρόβλημα και με τον αμίαντο, ο οποίος πρέπει να απομακρύνεται με ιδιαίτερη προσοχή από ειδικά εκπαιδευμένα συνεργεία με κατάλληλες στολές. Κι εδώ το ερώτημα είναι, ακόμη κι αν τηρούνται τα μέτρα αυτά, τι γίνεται μετά ο αμίαντος, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση, δεν πρέπει να καταλήγει σε καμία περίπτωση σε ανεξέλεγκτες χωματερές ή στους κλασικούς χώρους υγειονομικής ταφής.
Σε ανεξέλεγκτες χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής δεν πρέπει να καταλήγουν και οι μπαταρίες, οι οποίες επίσης πρέπει να συλλέγονται χωριστά και να πηγαίνουν για ανακύκλωση σε ειδικά εργοστάσια στο εξωτερικό. Σε αυτό τον τομέα γίνεται κάποια προσπάθεια από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μόνο για μπαταρίες), όμως απαιτείται η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.
Η πολύχρονη καθυστέρηση στην αναγνώριση του προβλήματος του αμιάντου και των μπαταριών και λήψης στοιχειωδών μέτρων για ξεχωριστή διαχείριση μετά τη συλλογή και απομάκρυνσή τους είναι κάτι που επίσης αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου