25 Ιαν 2016

Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία γυάλινης συσκευασίας για την κυκλική οικονομία


Μια πραγματικά αειφόρος ανάπτυξη στην ΕΕ μπορεί μόνο να επιτευχθεί με μια στροφή προς τη κυκλική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία γυάλινης συσκευασίας δείχνει καθημερινά τις δυνατότητες και τη συμβολή του κλάδου στη προσπάθεια για μια πραγματικά αειφόρο ανάπτυξη στην ΕΕ που μπορεί μόνο να επιτευχθεί με μια στροφή προς τη κυκλική οικονομία. Η συμβολή αυτή απλά θα μπορούσε να καταδειχθεί και από τα ακόλουθα επτά σημεία:1.Πρώτες Ύλες : Αυξανόμενη χρήση υαλοθραύσματος και μείωση κατά 8,4% των πρωτογενών υλικών τα τελευταία 25 χρόνια
2.Καινοτομία: Μείωση του βάρους και έτσι κατά 30% πιο ελαφριές φιάλες από ότι πριν 20 χρόνια
3.Παραγωγή: Συμβολή του κλάδου με 9,5 δις ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ και 125.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας
4.Διανομή: Με έντονο τοπικό χαρακτήρα με μετακινήσεις σε ακτίνα μικρότερη από 300 χλμ
5. Καταναλωτές: Αύξηση 39% τα τελευταία 20 χρόνια των προϊόντων που είναι συσκευασμένα σε γυαλί
6. Συλλογή: Το 70% όλων των γυάλινων μπουκαλιών ετησίως συλλέγονται για ανακύκλωση
7. Ανακύκλωση: Το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο και ο όγκος του γυαλιού που ανακυκλώθηκε στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 132% τα τελευταία 25 χρόνια
 http://thinkglass.gr/new_view/400#.VqZQZU8YE-w
διαβάστε περισσότερα...

23 Ιαν 2016

Η Ελβετία βρήκε τον καλύτερο τρόπο για να επιλύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια!

Η Ελβετία είναι μια απίστευτα καθαρή χώρα. Εκεί η φιλοσοφία της "πρόληψης της ρύπανσης" τηρείται στο έπακρο. Οι Ελβετοί είναι συνηθισμένοι στο να ταξινομούν ό,τι μπορεί να ταξινομηθεί.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η χώρα αντιμετώπισε μια οικολογική καταστροφή: όλα τα ποτάμια και οι λίμνες μολύνθηκαν με νιτρικά και φωσφορικά στοιχεία, η γη εκτέθηκε σε βαρέα μέταλλα, και οι άνθρωποι παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών σε μηνιαία βάση.

Η ταξινόμηση των σκουπιδιών σε διάφορες κατηγορίες αποδείχθηκε η πιο
διαβάστε περισσότερα...

8 Ιαν 2016

ΔΕΔΙΣΑ: ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΧΑΝΙΩΝ

Χανιά, 7-1-2017
ΔΕΔΙΣΑ: ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων επανέρχεται με ανοιχτή επιστολή της προς την κυβέρνηση, τους βουλευτές Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους των Χανίων για την ανάγκη υπεράσπισης της αυτοτέλειας της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ). Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά και η τροπολογία που ετοιμαζόταν κι αναβλήθηκε η ψήφισή της προβλέπουν απλά παράταση της αυτοτελούς λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ μέχρι το Μάιο. Πρόκειται δηλαδή για ολιγόμηνη αναβολή εκτέλεσης, καθώς μετά το Μάιο, θα πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση της ΔΕΔΙΣΑ με το Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Κρήτης.
Καλούμε τους βουλευτές, την κυβέρνηση και όλους τους
διαβάστε περισσότερα...

Η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο τα προβλήματα της ανάπτυξης

Εντροπια

Δημ. Α. Σιδερής, ομ. καθ. Καρδιολογίας, dimitris.sideris@gmail.com
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016
Για να είναι καθαρός ένας χώρος, πρέπει τα σκουπίδια και οι βρωμιές να μαζεύονται σε ένα περιορισμένο μέρος, σε κάδους απορριμμάτων, σκουπιδότοπους κλπ. Αυτή είναι η μια έννοια της τάξης. Μια άλλη, πιο ευρεία, έννοια είναι η ταξινόμηση, τοποθέτηση του καθετί μαζί με άλλα περίπου παρόμοια πράγματα, έτσι που, όταν αναζητηθεί να βρίσκεται εύκολα. Στην πρώτη περίπτωση ο διαχωρισμός γίνεται σε δύο ομάδες, χρήσιμα και άχρηστα, ενώ στη δεύτερη σε πολλαπλές ομάδες, όπου κάθε ομάδα είναι χρήσιμη για ένα σκοπό και άχρηστη για άλλους.
Με ταξινομημένα τα αντικείμενα, υπάρχει η τάση να επανέλθουν στην αταξία, να ανακατωθούν
διαβάστε περισσότερα...