1 Μαρ 2011

"αν θέλουν να γίνει και η περιοχή μας Κερατέα, τότε θα γίνει"

Ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ στη Δυτ. Φθιώτιδα - Κρητικός: "αν θέλουν να γίνει και η περιοχή μας Κερατέα, τότε θα γίνει"

Αν θέλουν να γίνει η Δυτ.Φθιώτιδα νέα Κερατέα τότε θα γίνει …ήταν το μήνυμα της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Μακρακώμης η οποία εξελίχθηκε μέσα σε ένα έντονο κλίμα και μάλιστα ιδιαίτεραφορτισμένο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι πλευρές ακολούθησαν μονοσήμαντη τακτική με μια κάθετη στάση «ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ στη Δυτική Φθιώτιδα» απορρίπτοντας κάθε εναλλακτική πρόταση και αναζητώντας τρόπους ακόμη και για νομική απάντηση απέναντι στα ζητήματα που προβάλλονται από την πλευρά της μελέτης [...]

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο των θέσεων και[...] τοποθετήσεων που ακούστηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος της Λαμίας κ. Γιώργος Κοτρωνιάς ελάχιστα απείχε από την επικήρυξη για τη Δυτική Φθιώτιδα αφού θεωρήθηκε ως κατ' εξοχήν υπεύθυνος που οδηγεί τα σκουπίδια στην Δυτική Φθιώτιδα.

Για «ανίερες συμμαχίες» έκανε λόγο ο δήμαρχος κ. Θύμιος Παπαευθυμίου και μάλιστα με νόημα υπογράμμισε ότι «σ’ αυτή την υπόθεση συναντήθηκαν άνθρωποι που δεν θα βρίσκονταν διαφορετικά ποτέ». Ο ίδιος ο δήμαρχος έκανε αναφορά στην ιστορική διαδρομή του συγκεκριμένου θέματος, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ομόφωνη απόφαση και μάλιστα σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί». Παράλληλα,υπογράμμισε πως η θέση την οποία πρέπει να εκπέμψει το δημοτικό συμβούλιο είναι ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ και παράλληλα να συγκροτηθεί μια 7μελής επιτροπή η οποία θα συντονίσει το συγκεκριμένο θέμα σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρώην δήμαρχος κ. ΝίκοςΤζιβελέκας έκανε ευθεία επίθεση στο δήμαρχο Λαμίας κ. Γιώργο Κοτρωνιά σημειώνοντας ότι ακόμα και το σημείωμα το οποίο πήρε για τα στοιχεία της μελέτης δεν είχε περιεχόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι άφησε αρκετές αιχμές ακόμα και για τις δημόσιες θέσεις που εξέφρασε ο δήμαρχος Λαμίας τονίζοντας «δεν μπορώ να καταλάβω ποιος εξουσιοδότησε τον κ. Κοτρωνιά να μιλά για λογαριασμό μας. Δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους μας». Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της θέσης, χαρακτηρίζοντάς την ότι δεν μπορεί εκεί να γίνει ο σκουπιδότοπος της Φθιώτιδας και υποστήριξε την άποψη ότι θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για κατάργηση του ΦΟΔΣΑ και έφερε στο προσκήνιο την πρόταση από την πλευρά της Λοκρίδας και τις κινήσεις που κάνουν για τέτοιες λύσεις, τονίζοντας ότι και η Λοκρίδα ετοιμάζεται να φέρει τα σκουπίδια στο Τρίλοφο.

Ο πρώην δήμαρχος Μακρακώμης κ. Κώστας Κρητικός άφησε σαφέστατα αιχμές για παρεμβάσεις σε ότι αφορά την επιλογή του σημείου εγκατάστασης του ΧΥΤΑ αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο του δημάρχου της Λαμίας, στον οποίο καταλόγισε ότι ο ίδιος επέλεξε τον χώρο, αρνούμενος οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση. «Ότι λένε για ΧΥΤΥ το λένε για να γλυκάνουν το χάπι. Είναι παραμύθια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Κρητικός, ρίχνοντας ευθύνες ακόμη και στους πολιτικούς, οι οποίοι – όπως είπε- δεν παίρνουν καμία θέση. Χαρακτήρισε την πιθανή λειτουργία ΧΥΤΥ στην συγκεκριμένη περιοχή σαν ταφόπλακα για την Δυτική Φθιώτιδα και έριξε το σύνθημα ότι «αν θέλουν να γίνει και η περιοχή μας Κερατέα, τότε θα γίνει».

Ο κ. Νίκος Διαμαντής αναφέρθηκε στην μελέτη τονίζοντας ότι υπάρχουν λάθος στοιχεία και παράλληλα ζήτησε να πάρει την ευθύνη η Περιφέρεια για όλες αυτές τις εξελίξεις ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Κοντογεώργος έκανε μια αναλυτική αναφορά τόσο στα στοιχεία της μελέτης όσο και σε ιστορικά στοιχεία για την συγκεκριμένη περιοχή ακόμη αξιολογώντας και την συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ όλων των άλλων λύσεων. Μάλιστα, ο ίδιος κατέθεσε μια σειρά από στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στην μελέτη και μάλιστα με αξιολογική προσέγγιση, αμφισβητώντας την επιστημονική εγκυρότητα τόσο της υπάρχουσας μελέτης, όπως επίσης και της μελετητικής ομάδας και έκανε λόγο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στην προώθηση κατασκευής του ΧΥΤΑ. Ζήτησε την σύσταση επιστημονικής επιτροπής για να υπάρχει όπως είπε σοβαρός αντίλογος, με κατεύθυνση να αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη θέση δεν είναι η πλέον κατάλληλη για την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Το σύνολο των ομιλητών που πήραν τον λόγο αλλά και οι πολίτες που κυριολεκτικά γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στην Σπερχειάδα έκαναν σκληρή κριτική στον δήμαρχο της Λαμίας και ζήτησαν με κανένα τρόπο να μην επιτρέψει ο δήμος να εξελιχθεί μία τέτοια διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο ότι δεν έγινε καμία αναφορά για τα απορρίμματα της Δυτικής Φθιώτιδας, ούτε βεβαίως για το γεγονός ότι υπήρξαν συναντήσεις ακόμα και με διευθυντικό παράγοντα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας τα τελευταία 24ωρα.
Ωστόσο όλα πλέον συγκλίνουν ότι δημιουργείται ένα μέτωπο το οποίο σε κάθε περίπτωση πέρα από την άρνηση που έχει επιλέξει δεν δείχνει διάθεση για οποιονδήποτε διάλογο.

Έτσι το συγκεκριμένο θέμα οδηγείται κατευθείαν σε σύγκρουση, γεγονός το οποίο αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες να εκδηλωθεί, χωρίς βεβαίως κανείς ποτέ να γνωρίζει ποιες τελικά θα είναι οι εξελίξεις. Έτσι το μέτωπο αρχίζει και δημιουργείται σε αυτή την φάση και μάλιστα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό αφού η απόφαση είναι να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατότητα νομική, πολιτική ή κοινωνική στην κατεύθυνση απομάκρυνσης της εγκατάστασης ΧΥΤΑ στην συγκεκριμένη περιοχή. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ενώσ το παρελθόν κατατίθενται κάποιες απόψεις εναλλακτικές, ίσως και για άλλες περιοχές, τώρα φαίνεται ότι η κεντρική επιλογή είναι η μετωπική σύγκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου