18 Φεβ 2011

Αντιδρούν οι Σύλλογοι της Αιγιάλειας για πιθανή λύση πυρόλυσης των σκουπιδιών

Προς
Δήμαρχο Αιγιάλειας
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Δημοτικούς Συμβούλους
Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο που προωθείται η λύση της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αιγιάλειας.

Η Δημοτική Αρχή, κάτω από την πίεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, προβαίνει σε αδιαφανείς προ-προγραμματικές συμφωνίες και τις φέρνει με το σχήμα του κατεπείγοντος στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας της 16ης Φεβρουαρίου ελήφθη απόφαση για πρόσκληση ενδιαφέροντος από εταιρείες, διαρκείας 15 ημερών για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δημοτικών ενοτήτων Αιγίου, Συμπολιτείας και[..] Ερινεού. Όπως προέκυψε από την δήλωση του υπεύθυνου αντιδημάρχου Κ. Παναγόπουλου όσο και του Δημάρχου κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλου υπάρχει εταιρεία η οποία προσφέρεται να παίρνει απορρίμματα μέχρι 100 τόνων ημερησίως και δωρεάν.

Είναι αλήθεια ότι η διαχείριση των απορριμμάτων για το Δήμο Αιγιάλειας έχει πλέον λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τη δρομολόγηση καθολικά καταδικαστικών επιλογών για το μέλλον οι οποίες, άλλωστε, είναι σε αντίθεση με τον υπάρχοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Όλες οι μορφές θερμικής αξιοποίησης έχουν πολλαπλές επιπτώσεις περιβαλλοντικού και οικονομικού χαρακτήρα.

1. Προκαλούν εκπομπές αέριων ρύπων, μετάλλων και ιδίως διοξινών και πολυαρωματικών ενώσεων.

2. Αποτελούν την ταφόπλακα όλων των κοινωνικών αγώνων και των προσπαθειών για μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ανακύκλωση, διαχωρισμό και κομποστοποίηση αφού η θερμική επεξεργασία χρειάζεται όσο γίνεται περισσότερα σκουπίδια.

3. Έχουν πολύ μεγάλο κόστος και έτσι δεν μπορούν να αποτελέσουν δημόσιες επενδύσεις και άρα γίνονται ιδιωτικές με σκοπό το κέρδος. Αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το τελικό κόστος που φθάνει μέχρι και επτά φορές παραπάνω από τις ήπιες μεθόδους του διαχωρισμού και της ανακύκλησης – κομποστοποίησης από δημόσιο – δημοτικό φορέα.

4. Δεσμεύουν τις μελλοντικές γενιές σε έναν δαπανηρό αγώνα ανεύρεσης πόρων για να χρηματοδοτούν την κερδοσκοπία από τα απορρίμματά τους. Η κοινωνία μεταβάλλεται σε προϊόν εντατικής εκμετάλλευσης χωρίς εναλλακτική λύση.


Ζητάμε:
1. Να εξαιρεθούν από τις αποδεκτές τεχνολογίες επεξεργασίας - αξιοποίησης των αστικών στερεών αποβλήτων, τεχνολογίες της θερμικής επεξεργασίας.
2. Να προχωρήσει ο Δήμος σε δημόσια διαβούλευση όπου θα εξετασθούν οι δοκιμασμένες βιώσιμες λύσεις και όχι σε απευθείας «πρόσκληση ενδιαφέροντος»

Απορρίπτουμε τη «βουβή» επιλογή του ΥΠΕΚΑ να επιτρέψει την άτυπη αναγνώριση του δευτερογενούς καυσίμου SRF, σαν πλήρως βιοαποδομήσιμου υλικού, με συνέπεια η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή να λογίζεται σαν ΑΠΕ, και, μέσω της σχετικής επιδότησης, να επιβαρύνει υπέρμετρα το τελικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επειδή όλες οι ενέργειες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δείχνουν να γίνονται με αδιαφανή τρόπο και χωρίς ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης των περιβαλλοντικών συλλόγων και των πολιτών, αισθανόμαστε την ανάγκη:

- Να οργανώσουμε σύντομα μια Παναιγιάλεια συγκέντρωση συλλόγων πολιτών και φορέων στην έδρα του Δήμου Αιγιάλειας στο Αίγιο για να τονίσουμε ότι οι ολοκληρωμένες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, με πολύ μικρότερο κόστος από τις αδιαφανείς λύσεις που προωθούνται. Η ελληνική και διεθνής εμπειρία είναι μεγάλη και δεν δικαιολογείται ο Δήμος να εμφανίζει αδιέξοδα.

Όσοι συμμετέχουμε και συγκροτούμε αυτήν την πρωτοβουλία, γνωρίζουμε ότι οι πρακτικές διαμόρφωσης εναλλακτικών προτάσεων απαιτούν συλλογικές κοινωνικοπολιτικές δράσεις για την εφαρμογή τους.

Με πίστη ότι η μόνη λύση βρίσκεται στον άξονα: Μείωση απορριμμάτων – Διαλογή – Ανάκτηση/Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση, συνοδευόμενο από ένα εντατικό πρόγραμμα ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών, αναμένουμε υπεύθυνη στάση από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Οι Σύλλογοι

2 σχόλια: