21 Νοε 2009

Στα άδυτα των μπε κάδων.
Συμβουλές για σωστή ανακύκλωση

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ
περιοδ "ΟΙΚΩ" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
1. Βρώμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.

2. Σφιχτοδεμένες σακούλες

Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.

3. Ελλιπής διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.

4. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!

5. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι - που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ

. Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
. Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
. Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
. Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
. Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
. Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
. Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
. τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
. τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
. Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
. Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
. Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
. Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
. Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
. Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
. Συσκευασίες τετραπάκ
. Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
. CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.

ΣΥΜΠΙΕΖΩ:
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.


ΠΛΕΝΩ:

Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.

ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται διαβάστε περισσότερα...

5 Νοε 2009

Και η απάντηση του κ Δήμα

E-4316/09ΕΛ
Απάντηση του κ. Δήμα
εξ ονόματος της Επιτροπής
(5.11.2009)


Με την απόφαση της 6ης Οκτωβρίου 2005 (υπόθεση C-502/03), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των άρθρων 4, 8 και 9 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων, όπως έχει τροποποιηθεί με την οδηγία 91/156/ΕΟΚ . Η Επιτροπή θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι γενική και αφορά το φαινόμενο της ύπαρξης, στην Ελλάδα, παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών και τους κινδύνους που δημιουργούν για το περιβάλλον και την υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιες οι ελληνικές αρχές αναγνώρισαν ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τη λειτουργία τουλάχιστον 1.125 παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών στη Ελλάδα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ελληνικές αρχές έχουν επικαιροποιήσει τα περιφερειακά προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο το κλείσιμο των παράνομων ή ανεξέλεγκτων χώρων απόρριψης μέχρι το τέλος του 2008 και την αντικατάστασή τους από κατάλληλες εγκαταστάσεις διαχείρισης, δηλαδή χώρους υγειονομικής ταφής.

Οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει τακτικά την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την εκτέλεση της απόφασης. Για την παρακολούθηση της εκτέλεσης της απόφασης του Δικαστηρίου, η Επιτροπή έχει εξάλλου αξιοποιήσει και άλλες πηγές πληροφοριών (π.χ. περιφερειακά προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων και καταγγελίες που υποβλήθηκαν). Η δράση της Επιτροπής έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την εξάλειψη του φαινομένου των παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών. Από την ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών προέκυψε ότι η Ελλάδα δεν είχε εξασφαλίσει την εκτέλεση της απόφασης. Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει που προβλέπεται στο άρθρο 228 της συνθήκης ΕΚ και απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στις 15 Απριλίου 2009.

Επί του παρόντος, οι υπηρεσίες της Επιτροπής αξιολογούν την απάντηση των ελληνικών αρχών. Η Επιτροπή θα αναλύσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 228 της συνθήκης ΕΚ.

Στις απαντήσεις της στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών υπ’αριθ. E-216/08 και E-1900/08 , η Επιτροπή έδωσε πληροφορίες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση έργων αποκατάστασης παράνομων χωματερών και κατασκευής μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι προχωρεί πολύ ικανοποιητικά η υλοποίηση έργων που αφορούν την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών Ωστόσο, η υλοποίηση έργων χώρων υγειονομικής ταφής (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, XYTA/Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, XYTY) συχνά καθυστερεί εξαιτίας της αντίθεσης του περιοίκων και των προσφυγών ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση Τρεμόπουλου στην ΕΕ
για την παράνομη λειτουργία των ΧΑΔΑ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4316/09
υποβολή: Michail Tremopoulos (Verts/ALE)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Λειτουργία παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα περίπου 3500 παράνομοι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Οι χώροι αυτοί συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ έχουν συχνά αποτελέσει εστίες καταστροφικών πυρκαγιών για τα δάση της χώρας. Με την απόφαση C-502/03, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις σχετικές διατάξεις της Οδηγίας 75/442/ΕΟΚ για τα απόβλητα. Η συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση αυτή συνεπάγεται κλείσιμο και αποκατάσταση περίπου 1300 παράνομων ή ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ που έχουν δηλωθεί επίσημα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΚΥΑ 50910/2727/2003), το οποίο έθεσε ως χρονικό όριο υλοποίησης το τέλος του 2008.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται:

1. Εννέα μήνες μετά την λήξη του παραπάνω χρονικού ορίου, ποια είναι η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ελληνική κυβέρνηση ως προς τους παράνομους ΧΑΔΑ; Πόσοι παράνομοι ΧΑΔΑ λειτουργούν ακόμα στην Ελλάδα;

2. Έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασταυρώσει τα στοιχεία και ελέγξει αν πράγματι έχουν κλείσει οι 1300 ΧΑΔΑ και αποκατασταθεί περιβαλλοντικά οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΔΕΚ;

3. Έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να έκλεισαν κάποιοι ΧΑΔΑ, αλλά να άνοιξαν κάποιοι άλλοι σε κοντινές περιοχές, και έτσι να μην αναφέρονται πλέον στα επίσημα στοιχεία;

4. Τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εκατοντάδες ή δεκάδες εκατοντάδες άλλους ΧΑΔΑ που ναι μεν δεν περιλαμβάνονταν στην απόφαση του ΔΕΚ, αλλά συνεχίζεται παρανόμως η λειτουργία τους και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον;

5. Πέντε χρόνια μετά την σχετική απόφαση του ΔΕΚ, εξετάζει η Επιτροπή το ενδεχόμενο να κινήσει κατά της ελληνικής κυβέρνησης τη διαδικασία του άρθρου 228 της συνθήκης ΕΚ, λόγω της συνεχιζόμενης λειτουργίας παράνομων ΧΑΔΑ και μη συμμόρφωσης με την απόφαση;

6. Ποια κονδύλια έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη αυτού του σχεδίου; Έχει αξιολογήσει η Επιτροπή την διαχείριση αυτών των κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής, και αν ναι, ποια είναι η αξιολόγηση; διαβάστε περισσότερα...

1 Νοε 2009

Νέα στρατηγική ανακύκλωσης;
«Μηδενικά απόβλητα»

από Ομάδα TVXS
http://www.tvxs.gr/v24054

Ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, γνωστό ως «μηδενικά απόβλητα» έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Αμερικής, λαμβάνοντας χώρα σε αρκετά σχολεία, καφετέριες, εθνικά πάρκα, εστιατόρια, στάδια αλλά και εταιρίες.

Η κίνηση αυτή, είναι ιδιαίτερα απλή σε θεωρητικό επίπεδο αν και σε πρακτικό αντιμετωπίζει ακόμα αρκετές δυσχέρειες. Η στρατηγική ανακύκλωσης, συνιστά την αποφυγή οποιουδήποτε μη βιοδιασπάσιμου υλικού και την ανασύνθεση και κομποστοποίηση υλικών, με απώτερο στόχο την μείωση των αποβλήτων.

Η φιλοσοφία των «μηδενικών-αποβλήτων», απόκτησε μεγαλύτερη δύναμη εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της δυσάρεστης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι, όπως η αυξανόμενη δυσκολία εξασφάλισης αδειών για νέες χωματερές αλλά και η συνείδηση ότι η οργανική φθορά απελευθερώνει μεθάνιο, ένα αέριο που αυξάνει την θερμοκρασία της γης.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και ο κος Jon D.Johnston , προϊστάμενος του διοικητικού τμήματος υλικών, αναφέρει ότι κανείς δεν επιθυμεί περισσότερες χωματερές πλησίον του τόπου του, ακόμα και όσοι μένουν σε αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, συμπληρώνει ότι δε χρειάζεται να θάβονται υλικά τα οποία ανακυκλώνονται.

Φυσικά οι Αμερικάνοι πολίτες είναι αδιαμφισβήτητα πρωταθλητές στην παραγωγή σκουπιδιών, με ποσοστά απόρριψης 4.5 κιλών αποβλήτων κατά άτομο σε καθημερινή βάση. Περισσότερα από τα μισά εξ' αυτών καταλήγουν σε χωματερές ή κλιβάνους.

Όμως κάποια μέρη όπως η κοινωνία του Νantucket, φέρουν ευοίωνες μελλοντικές προοπτικές. Μη έχοντας άλλο χώρο για δημιουργία χωματερών και αναλογιζόμενοι το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων στην ηπειρωτική γη, προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε μια αυστηρή αλλαγή όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων της.

Η πόλη με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της, ωθούμενη φυσικά και από το φόβο της αύξησης φόρων που θα επέφερε μια συνήθης διαχειριστική πολιτική, προχώρησε στην ανακύκλωση όχι μόνο αλουμινίου, γυαλιού και χαρτιού αλλά και ελαστικών, μπαταριών και οικιακών συσκευών. Επιπροσθέτως, κάθε είδους βιβλία, ρούχα και άλλα υλικά επαναχρησιμοποιούνται από όσους τα έχουν ανάγκη.

Αντιθέτως, περιοχές όπως η Μασαχουσέτη στέλνουν πάνω από το μισό των αποβλήτων τους σε χωματερές. Αυτή η πάγια τακτική πηγάζει από τη δυσκολία να πεισθούν οι πολίτες για τα θετικά της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μη διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους. Ακόμα, οι έλλειψη επενδύσεων από τις κοινότητες για μηχανές κομποστοποίησης και ανακύκλωσης επιβαρύνουν το ήδη οξυμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Ωστόσο περιοχές όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Seatle υιοθετούν τις αλλαγές που συστήνει η Υ.Π.Π.

Επίσης πολλά εστιατόρια όπως το Ecco στην Ατλάντα, έχουν πλέον σταματήσει να πετάνε τα αποφάγια τους στους κάδους, ακολουθώντας τη διαδικασία κομποστοποίησης και ανακύκλωσης κάθε προϊόντος.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες για την επικράτηση αυτής της φιλοσοφίας , πρακτικές και θεωρητικές, είναι απαραίτητη η αλλαγή και η εκπαίδευση των πολιτών για ένα νέο τρόπο ζωής που θα επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το πλανήτη. διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Χ.Υ.Τ.Υ. Λοκρίδας...

STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (31/10/2009)
Στις λανθασμένες κινήσεις που έγιναν από την αρχή κιόλας της διαδικασίας για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στη Λοκρίδα, αποδίδει ο δήμαρχος Δαφνουσίων την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί μετά από 3 χρόνια. Ο Ανέστης Μαυροειδής εκτιμά ότι οι εξελίξεις που θα υπάρξουν μετά την τοποθέτηση νέου γενικού γραμματέα περιφέρειας Στερεάς δεν θα επηρεαστούν από τη διοικητική αναδιάρθρωση. διαβάστε περισσότερα...

Αγκαλιά με τα σκουπίδια στην Σαμοθράκη

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=74065&cid=4
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Και πάλι αγκαλιά με τα σκουπίδια τους βρίσκονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαμοθράκης.

Με εισαγγελική εντολή απαγορεύτηκε η εναπόθεση τους στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Απόθεσης Απορριμμάτων που βρίσκεται κοντά στο χωριό Θερμά, επί 40 χρόνια, καθώς κάτοικοι της περιοχής έκαναν μήνυση στον δήμο Σαμοθράκης.

Μέχρι τον Χ.Α.Δ.Α. Θερμών να αντικαταστήσει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που χωροθετήθηκε κοντά στο χωριό Άνω Μεριά στην περιοχή Στρίβερος, οι κάτοικοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια τους τα σκουπίδια.

«Αν και - όπως είπε στην zougla.gr o αντιδήμαρχος Σαμοθράκης Λευτέρης Χανός - ενώπιον του Εισαγγελέα εμφανίσαμε στοιχεία, ότι τα σκουπίδια δεν τοποθετούνται ανεξέλεγκτα αλλά θάβονται, ότι δηλαδή ο Χ.Α.Δ.Α. έγινε Χ.Υ.Τ.Α. εντούτοις το πρόβλημα παραμένει.

Ο εισαγγελικός λειτουργός λείπει με 15νθήμερη άδεια και κανείς δεν μπορεί να μας δικαιώσει για να συνεχίσουμε την συγκέντρωση των απορριμμάτων που εδώ και 50 μέρες βρίσκονται στους δρόμους».

«Φυσικά κάποιοι κάτοικοι αντιδρούν καθώς τα σκουπίδια βρίσκονται πολύ κοντά στα σπίτια τους και είναι αλήθεια αλλά ας κάνουν υπομονή για ένα χρόνο ακόμη μέχρι να τελειώσουν τα έργα και να φτιαχτεί ο Χ.Υ.Τ.Α.

Μέσα στα σχέδια του δήμου είναι μόλις ολοκληρωθούν τα έργα τα σκουπίδια να μεταφερθούν από εκεί για να ανασάνουν οι κάτοικοι».

Οι εικόνες με τα σκουπίδια να μην έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 50 ημέρες μιλούν από μόνες τους.


ΠΡΟΣ:


ΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
κα. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κα. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Αξιότιμοι κύριοι


Στο νησί της Σαμοθράκης εδώ και 40 ημέρες δεν έχει γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα του Δήμου, γιατί με δικαστική απόφαση είναι κλειστή η χωματερή των Θέρμων, με συνέπεια να έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες από αυτά στους οικισμούς, στις γειτονιές, στους δρόμους, έξω από τα σχολεία και στους δημόσιους χώρους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο την υγεία των κατοίκων της όσο και των φυσικών της πόρων (έδαφος, υπέδαφος, υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, κ.λπ.).

Μπροστά στο οξυμμένο πρόβλημα ο Δήμος συνέλλεξε ένα μέρος των σκουπιδιών και το εναπόθεσε σε μικρές χωματερές που πρόχειρα δημιουργούνται εδώ και κει!!


Δυστυχώς ο Δήμος, η Νομαρχία η Περιφέρεια και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες υγείας δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί μας, ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό. Ούτε καν προληπτικοί ψεκασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στις τεράστιες αυτές ποσότητες των σκουπιδιών μέχρι σήμερα, που έχουν πλέον από-συντεθεί και το νησί μας έχει κατακλιστεί από ποντίκια και άλλους επικίνδυνους οργανισμούς.


Κύριοι της Κυβέρνησης, επειδή η κατάσταση έχει εξελιχθεί πλέον σε ανεξέλεγκτη, αφόρητη και άκρως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων μας και κυρίως των ευπαθών ομάδων και επειδή σε επίπεδο τοπικών αρχών δεν διαφαίνονται κάποιες άμεσες και ρεαλιστικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση και λύση του προβλήμα-τος, σας καθιστούμε υπεύθυνους για ότι πρόκειται να συμβεί στο εξής στα ζητή-ματα της υγείας μας. Ευελπιστούμε στις άμεσες σχετικές ενέργειές σας.Το κείμενο προσυπογράφουμε 18 φορείς της ΣαμοθράκηςΚοινοποίηση:

Δήμαρχο Σαμοθράκης
Νομάρχη Έβρου
Περιφέρεια Αν.Μακ. κ’ Θράκης
Μ.Μ.Ε.


Συνημμένα:

Πίνακας με τους τοπικούς φορείς της Σαμοθράκης που προσυπογράφουμε. διαβάστε περισσότερα...