21 Σεπ 2009

Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τον ΧΥΤΑ της Κω

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ
www.s-elpidas.org

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ν. Κω
Συνέχιση της προβληματικής διαχείρισης

Α. Σήμερα (χθές) ομάδα μελών και φίλων της Συμπαράταξης Ελπίδας επισκέφτηκε τον ΧΥΤΑ μετά από συνεννόηση με την εταιρεία που τον διαχειρίζεται.
Συνεχίζεται ο ίδιος παράτυπος και παράλογος τρόπος διαχείρισης του χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία. Xωρίς συμμετοχή εργαζομένων των 3 δήμων. Xωρίς να υπάρχει σύμβαση συνεργασίας με το ΔΣ αφού ο δοκιμαστική περίοδος ούτως ή άλλως έχει λήξει. Η πολιτική ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου και η διοικητική του ανεπάρκεια είναι δεδομένη. Φυσικά πίσω από αυτά υπάρχει η πολιτική ευθύνη των 3 δημοτικών αρχών για την απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος που εκφράζεται με την μη συμμετοχή τους και την μη ύπαρξη μηχανισμού παρακολούθησης του έργου. Είναι απογοητευτικό το ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, του Υπουργείου και των δικαστικών υπηρεσιών των οποίων έχουμε ζητήσει τον έλεγχο και την έκφραση γνώμης.

Β. Έχουμε εκφράσει με πολλούς τρόπους την διαφωνία μας για την κατάσταση για το επίπεδο λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Έχει δρομολογηθεί το πέρασμα του στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχουμε ζητήσει τα τεύχη της δημοπράτησης που έχουν κατατεθεί στο τελευταίο ΔΣ (31-7-09). Μπροστά στην αδιαφορία
Και στον κίνδυνο συνολικής απαξίωσης του έργου, η παραχώρηση του με συγκεκριμένες δεσμεύσεις αποτελεί μια λύση.

Γ. καθυστερεί αδικαιολόγητα η παρουσίαση και η έγκριση της μελέτης εναλλακτικής διαχειρησης των απορριμμάτων του νησιού μας που αντιμετωπίζονται τα ζητήματα στρατηγικής της ανάπτυξης του ΧΥΤΑ. Προφανώς αυτό αντανακλά ή την σύγχυση ή την απουσία πολιτικών στόχων για το θεμα εκ μέρους και των 3 δημοτικών αρχών του νησιού μας. Μη έχοντας ξεκαθαρίσει το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που έχουμε ανάγκη, προωθούν προσωρινές λύσεις που περιπλέκουν την προοπτική της μονάδας διαχείρισης που είναι ο ΧΥΤΑ. Για παράδειγμα, η μελέτη που αναφέρουμε προτείνει την συνολική διαχείριση των σκουπιδιών αναλαμβάνοντας και τον τομέα της αποκομιδής που σήμερα ανήκει στους 3 Δήμους. Ποια είναι η πολιτική θέση των 3 Δημοτικών αρχών μας;

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας
Ν. Μυλωνάς (μέλος ΔΣ)

www.s-elpidas.org
Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00
ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-20674 διαβάστε περισσότερα...

19 Σεπ 2009

"Ναυάγια" με τοξικά απόβλητα στο Ιόνιο....;;

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" "Καλαβρέζικη μαφία, γνωστοί πολιτικοί και μυστικές υπηρεσίες ήταν οι βασικοί πυλώνες του δικτύου που βύθιζε καράβια με τοξικά απόβλητα στην Ιταλία, το Ιόνιο και την Αφρική. Τα φορτία με τα απόβλητα προέρχονταν κυρίως από βιομηχανίες του Ιταλικού Βορρά. Η αμοιβή για κάθε φορτίο, που κατέληγε στο βυθό, άρχιζε από τα 4 δισ λιρέτες και μπορούσε να φτάσει στα 300 δισ λιρέτες. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δηλώνει έτοιμη να κάνει μετρήσεις μόλις αποδειχθεί ότι έχουν ναυαγήσει τέτοια πλοια κοντά σε Ελληνικές ακτές". διαβάστε περισσότερα...

10 Σεπ 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων για τα επικίνδυνα απόβλητα

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ
http://pras-cha.blogspot.com
Χανιά, 10-9-2009

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Τι γίνεται στα Χανιά με τα επικίνδυνα απόβλητα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την καταδίκη της χώρας μας, κρίνοντας ότι η μακροχρόνια αποθήκευση 600.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων σε ακατάλληλες συνθήκες αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα». Και υπέδειξε σημαντικά κενά στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Η υπόθεση αφορά και τα Χανιά, μιας και στην απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς την Επιτροπή για το πού θα δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων, αναφέρονται οι λιμένες Χανίων (προφανώς εννοούν τη Σούδα) και Ηρακλείου στην Κρήτη. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο, περιβαλλοντικοί όροι, τι ακριβώς σχεδιάζεται και με ποια ασφάλεια. Κι ακόμη, τι γίνεται με τα επικίνδυνα απόβλητα του Ν. Χανίων, με τα απόβλητα του Ναυστάθμου και των Βάσεων, εάν υπάρχει κάποιος που ελέγχει κι εάν επιτρέπουν οποιοδήποτε έλεγχο. Επιπλέον ζήτημα ανησυχίας είναι οι «φιλικές επισκέψεις» πυρηνοκίνητων πολεμικών πλοίων στο Λιμάνι της Σούδας, τόσο για την περίπτωση ατυχήματος, όσο και για το τι γίνεται με πιθανά απόβλητά τους.
Σημειώνουμε ότι τόσο για το ζήτημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα και στα Χανιά όσο και για το ζήτημα της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας πυρηνοκίνητων σκαφών στη Σούδα και το Αιγαίο, σοβαρότατες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και οι τοπικοί εκπρόσωποί τους, που στηρίζουν τη λειτουργία και επέκταση των Βάσεων όσο και την ανεξέλεγκτη λειτουργία τους. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να καταψηφίσουν οι πολίτες των Χανίων τα δυο αυτά κόμματα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Η πολιτική τους για τα επικίνδυνα απόβλητα και για τις Βάσεις είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Σε ό,τι αφορά το Νομό Χανίων, υπάρχει πρόβλημα και με τον αμίαντο, ο οποίος πρέπει να απομακρύνεται με ιδιαίτερη προσοχή από ειδικά εκπαιδευμένα συνεργεία με κατάλληλες στολές. Κι εδώ το ερώτημα είναι, ακόμη κι αν τηρούνται τα μέτρα αυτά, τι γίνεται μετά ο αμίαντος, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση, δεν πρέπει να καταλήγει σε καμία περίπτωση σε ανεξέλεγκτες χωματερές ή στους κλασικούς χώρους υγειονομικής ταφής.
Σε ανεξέλεγκτες χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής δεν πρέπει να καταλήγουν και οι μπαταρίες, οι οποίες επίσης πρέπει να συλλέγονται χωριστά και να πηγαίνουν για ανακύκλωση σε ειδικά εργοστάσια στο εξωτερικό. Σε αυτό τον τομέα γίνεται κάποια προσπάθεια από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μόνο για μπαταρίες), όμως απαιτείται η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.
Η πολύχρονη καθυστέρηση στην αναγνώριση του προβλήματος του αμιάντου και των μπαταριών και λήψης στοιχειωδών μέτρων για ξεχωριστή διαχείριση μετά τη συλλογή και απομάκρυνσή τους είναι κάτι που επίσης αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων διαβάστε περισσότερα...