25 Ιουλ 2009

Πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για πακέτο δέκα (10) μέτρων ευθύνης ΥΠΕΔΔΑ για άμεση κι ενεργή παρέμβαση στην κατεύθυνση των μηδενικών αποβλήτων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ένα σχέδιο άμεσης και ενεργής παρέμβασης στην κατεύθυνση των «μηδενικών αποβλήτων» βασισμένο στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Τα 10 μέτρα αρμοδιότητας του ΥΠΕΔΔΑ που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι:

1. Ενεργοποίηση του άρθρου 8 του Νόμου 2939 / 6-8-2001 «Μέτρα και όροι για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων» σύμφωνα με το οποίο οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να έχουν επεξεργαστεί (από το 2002) και να έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών, των αποβλήτων συσκευασιών και άλλων κατηγοριών δημοτικών αποβλήτων. Ελάχιστοι δήμοι σήμερα έχουν τέτοια σχέδια ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”. Το ΥΠΕΔΔΑ πρέπει να δώσει προθεσμία στους Δήμους μέχρι τέλους του 2009 να έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία και θέσει σε εφαρμογή τα «Σχέδια Διαχείρισης των Δημοτικών Αποβλήτων τους με στόχο μηδενικά απόβλητα μέχρι το 2020» με ενδιάμεσους στόχους μείωση – ανακύκλωση-κομποστοποίηση του 50% των δημοτικών αποβλήτων κατ' ελάχιστον μέχρι το 2013 και κατ' ελάχιστον 80% μέχρι το 2018.

2. Το ΥΠΕΔΔΑ πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρου 20 του Νόμου 2939 / 6-8-2001 «Μέτρα και όροι για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων» για αστικές και ποινικές κυρώσεις τόσο για τους παραγωγούς που δεν έχουν συμμορφωθεί από το 2003 με τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τον νόμο όσο και για τους ΟΤΑ –ξεκινώντας από αυτούς στην Αττική - που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών και άλλων κατηγοριών δημοτικών αποβλήτων (είτε σε συνεργασία με τα εγκεκριμένα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης είτε μόνοι τους). Η εφαρμογή του άρθρου πρέπει να ξεκινήσει από τους ΟΤΑ στην Αττική που δεν έχουν ακόμα συνεργαστεί στα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασίας (χαρτί/χαρτόνι, γυαλιά, μέταλλα, πλαστικά).

3. Σύνδεση της χρηματοδότησης ΟΤΑ από εθνικούς πόρους των με βάση τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μείωση κι ανακύκλωση απορριμμάτων. Όσοι ΟΤΑ επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις στα θέματα της μείωσης κι ανακύκλωσης απορριμμάτων, της σπατάλης ενέργειας και νερού θα πρέπει να ενισχύονται οικονομικά σε ποσοστό αναλογικά μεγαλύτερο σε σχέση με αντίστοιχους ΟΤΑ χαμηλών επιδόσεων στους τομείς αυτούς. Ένας τέτοιος τρόπος χρηματοδότησης των ΟΤΑ θα αποτελεί και ένα αντικειμενικό κριτήριο για να περιοριστούν οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ υπουργείων και ΟΤΑ αλλά και να εξαλειφθούν κομματικά κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις.

4. Το ΥΠΕΔΔΑ και οι περιφέρειες πρέπει να διασφαλίσουν ότι κάθε δήμος θα έχει θέσει σε εφαρμογή μέσα στο 2010 προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν μέχρι τέλος του 2011 σε ποσοστό τουλάχιστον 40% οι κατοικίες και οι πολυκατοικίες που διαθέτουν κήπο.

5. Το ΥΠΕΔΔΑ και οι περιφέρειες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι Δήμοι θα συμμετέχουν από κοινού με άλλους δήμους ή θα οργανώσουν μόνοι τους προγράμματα κομποστοποίησης σε δημοτικό ή/και κοινοτικό επίπεδο που να καλύπτουν σε ποσοστό 50% του δημότες τους μέχρι το 2011 και μέχρι 100% τους δημότες τους μέχρι το 2018 (με στόχο μείωση των οργανικών που καταλήγουν σε ταφή κατά τουλάχιστον 65%, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία μέχρι το 2018).

6. Το ΥΠΕΔΔΑ και η Περιφέρεια πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι Δήμοι στην Αττική θα έχουν μέχρι τέλος 2009 «Σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων» τους (άρθρο 8, νόμου 2939) και θα έχουν δρομολογήσει την εφαρμογή του. Στις 1/1/2010 όλοι οι Δήμοι της Αττικής πρέπει να διαθέτουν σωστά οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης για τις συσκευασίες (χαρτιά, γυαλιά, μέταλλα, πλαστικά) καθώς και για άλλες κατηγορίες αποβλήτων που περιλαμβάνονται στο νόμο 2939 και στα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, κα) καθώς και προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

7. Το ΥΠΕΔΔΑ και η Περιφέρεια πρέπει να συν-χρηματοδοτήσουν αλλά και να διασφαλίσουν την εφαρμογή προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης στο 40% των σπιτιών ανατολικής Αττικής που έχουν κήπο μέσα στο 2009-2010 και στο 100% των σπιτιών με κήπο μέσα στο 2011. Πρέπει να προβλεφθούν ποινικές και αστικές ευθύνες σε δήμους της Αν Αττική που δεν θα έχουν οργανώσει οικιακή κομποστοποίηση μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.

8. Το ΥΠΕΔΔΑ και η Περιφέρεια πρέπει να συν-χρηματοτήσουν αλλά και να διασφαλίσουν τη δρομολόγηση προγραμμάτων κομποστοποίησης σε επίπεδο δήμων ή γειτονικών δήμων στην Αττική μέσα στο 2009-2010. Για την προώθηση των προγραμμάτων κομποστοποίησης από ΟΤΑ (μόνοι τους ή σε συνεργασία με κοινωνικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν τεχνογνωσία) οικιακής, δημοτικής και κοινοτικής κομποστοποίησης οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε τη χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους των δραστηριοτήτων των Δήμων σε ποσοστό 70% των υποδομών και των συστημάτων ενημέρωσης και υποστήριξης των δημοτών ώστε να συμμετάσχουν ενεργά σε προγράμματα οικιακής, δημοτικής και κοινοτικής κομποστοποίησης.

9. Το υπόλοιπο 30% μπορεί να προέλθει από το λεγόμενο πακέτο Αλογοσκούφη που έχει ως στόχο “την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανασυγκρότησης” κυρίως με χαμηλότοκα δάνεια που πρέπει να παρέχουν οι τράπεζες που έχουν κάνει χρήση του συγκεκριμένου πακέτου και των ρυθμίσεων που προσφέρει . Είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ κατά προτεραιότητα για μονάδες κομποστοποίησης σε όσους Δήμους είναι έτοιμοι και δέσμευση ενός μέρους του “πακέτου Αλογοσκούφη”

10. Μέχρι τέλος του 2010 οι Δήμοι Αν. Αττικής πρέπει να έχουν μειώσει τα οργανικά τους απορρίμματα κατά 25% και τα απορρίμματα συσκευασίας κατά 80%. Συνολικά μέσα στο 2013 πρέπει να μειωθούν τα απορρίμματα στην Αν. Αττική κατά 50% και στην υπόλοιπη Αττική κατά 60%.


Για τους δημοσιογράφους:
Μια κοινωνία ευημερεί όταν μεταξύ άλλων μειώνει, αξιοποιεί κι ανακυκλώνει τα σκουπίδια της αντί να τα πετάει εδώ και εκεί ή να τα κρύβει κάτω από το χαλί. Τα απόβλητα αντιπροσωπεύουν μια αποτυχία της οικονομίας, επειδή πρώτες ύλες και πολύτιμα υλικά μετατρέπονται σε άχρηστα καθώς και αποτυχία ιεράρχησης πολιτικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων: ενώ αποτελούν πρωταρχικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, αντιμετωπίζονται ως δευτερεύον με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου