Συνεχίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις παρεμβάσεις τους για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική.
* Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου οι Κώστας Διάκος, Νίκος Χρυσόγελος και Χάρης Μουρκάκος τοποθετήθηκαν στην επιτυχημένη επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Λαυρεωτικής στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
* Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για να διαμαρτυρηθεί για την ακολουθούμενη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.
* Την Τετάρτη 2 Μαρτίου ο Νίκος Μάντζαρης, εκπροσώπησε τους ΟΠ στην επιτυχημένη ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, η ΤΕΔΚΝΑ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Σε αντίθεση με άλλα κόμματα που αναλώθηκαν σε σχόλια σχετικά για παρουσίες και[...]
απουσίες και μίλησαν για τεχνολογίες γενικώς και αορίστως, εκπέμποντας γενικόλογο μήνυμα γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), οι ΟΠ δεν απέφυγαν να τοποθετηθούν υπεύθυνα και συγκεκριμένα, δυσαρεστώντας ενδεχομένως ορισμένους από τους παρευρισκόμενους.
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μάντζαρης παρουσίασε τα κύρια σημεία της ολοκληρωμένης πρότασης των ΟΠ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. (http://www.ecogreens-gr.org/Docs/Skoupidia.pdf). Υπογράμμισε από την αρχή την ανάγκη για άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την περιοχή της Κερατέας, καθώς αυτή δε συνάδει ούτε με τη νομιμότητα, ούτε με την αναγκαιότητα να εξευρεθεί άμεση λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση δε χρειάζεται νέος Χώρος Ταφής σε Κερατέα και Γραμματικό αν εφαρμοστεί η πρόταση των ΟΠ καθώς θα εκτρέπει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών από τελική διάθεση στη Φυλή από εκείνες που θα εκτρέπονται αν δημιουργηθούν οι 2 νέοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής σε Κερατέα και Γραμματικό.
Εστίασε στη δομική διαφοροποίηση της οικολογικής πρότασης από τις υπάρχουσες, ζητώντας Διαλογή στην πηγή σε 4 κάδους. Πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουμε τη λογική του σύμμεικτου! Οι προτεινόμενες από τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ 3 μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού συνολικής δυναμικότητας 160.000 τόνων δεν επαρκούν καθώς η Αττική εκτιμάται ότι παράγει παραπάνω από 900.000 τόνους οργανικών. Είναι μάλιστα απορίας άξιον ότι η πρώτη μονάδα που πήρε Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ήταν η μονάδα βιοξήρανσης κι όχι η αντίστοιχη μονάδα κομποστοποίησης, παρά το γεγονός ότι, αντίθετα με την κομποστοποίηση, η τεχνολογία της βιοξήρανσης δεν συμπεριλαμβάνεται στον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των τεχνολογιών διαχείρισης, τόνισε τις παραμέτρους του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των ποσοτήτων υπολειμμάτων που κάθε τεχνολογία έχει, ως κριτήρια επιλογής του καλύτερου ολοκληρωμένου πλάνου εν όψει και της δρομολογημένης επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Αττική. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ποσοτικά παραδείγματα, έδειξε ότι η συνολική πρόταση των ΟΠ υπερτερεί τόσο της στοιχειομετρικής καύσης όσο και της βιοξήρανσης και της μετέπειτα καύσης του παραγόμενου SRF και ως προς τις τρεις παραμέτρους. Επομένως είναι αναγκαίο κάθε μελλοντική απόφαση να εξετάσει προσεκτικά και την πράσινη πρόταση σε αντίθεση με το τι γινόταν ως τώρα.
Τέλος, κατέδειξε ότι η συνύπαρξη καύσης και ανακύκλωσης στα στατιστικά δεδομένα μεθόδων διαχείρισης άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα που χρησιμοποιείται κατά κόρον, ότι καύση και ανακύκλωση λειτουργούν συνεργιστικά. Εξήγησε πως και η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει περίοπτη θέση στο σχετικό πίνακα αν ευοδωθούν τα σχέδια της εταιρείας ENGAL που σχεδιάζει εισαγωγή 7.000.000 τόνων SRF από την Ιταλία, οι οποίοι θα καίγονται σε μονάδες καύσης συνολικής ισχύος 800 MW.
Το ζήτημα της διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων απαιτεί πολύ προσεκτικότερες αναγνώσεις.
Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου