Φαίνεται ότι τελικά η άποψη των Οικολόγων Πράσινων εδώ και χρόνια για αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των ΧΥΤΑ στη Στερεά, γίνεται πράξη δειλά δειλά. Την τελευταία φορά που διατυπώσαμε αυτή την πρόταση στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κα Διαμαντοπούλου, εισπράξαμε την έντονη δυσφορία της λέγοντάς μας: "αμάν πια μ' αυτή την αναθεώρηση, αφήστε μας να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας". Το ίδιο φυσικά εισπράξαμε και από τον κ Σκλιά, τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα, ο οποίος με τον σύμβουλό του δεσμεύτηκε ότι όχι μόνο δεν χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ Λοκρίδας θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2009. Πού βρισκόμαστε τώρα;; Πού είναι ο κ Σκλιάς και ο σύμβουλός του;; Αν μας διαβάζει, θα θέλαμε μια εξήγηση και μια αιτιολόγηση όλων όσων υπόσχονταν στις αρχές του 2009
Δείτε από το ρεπορτάζ του STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:
Στην Θήβα συγκεντρώθηκε σήμερα το σύνολο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά από πρόταση του Προέδρου της ΔΕΠΟΔΑΘ και Δημάρχου Θηβαίων Νίκου Σβίγγου. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια και τις δυνατότητες του υπάρχοντος ΠΕ.Σ.Δ.Α και αποτέλεσε συνέχεια των πρωτοβουλιών τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όσο και του Δικτύου των Φο.Δι.Σ.Α & της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε για την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης πρότασης με στόχο τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των Α.Σ.Α στην Περιφέρειά Στερεάς και την εξάλειψη των ΧΑΔΑ.
Ομόφωνα οι φορείς συμφώνησαν στην πρόταση της ΔΕΠΟΔΑΘ για αλλαγή του κανονισμού έτσι ώστε ο ΠΕ.Σ.Δ.Α. -που έχει εγκριθεί από τις 22/12/2005 και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί καθώς χωλαίνει σε πολλά σημεία του, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώνει συνεχώς μεγάλα πρόστιμα στην Ε.Ε για τις ανοιχτές χωματερές- να είναι εφαρμόσιμος. Έτσι ως πρώτο βήμα θα γίνει πρώτα μια μελέτη σκοπιμότητας η οποία θα λάβει υπ’όψιν μεταξύ άλλων και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση( που ανέρχεται στα 88 εκατ. Ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ και τα οποία δεν θα φτάσουν για όλους αν εφαρμοστεί ο ΠΕΣΔΑ όπως είναι σήμερα ) καθώς και τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων έργων ( που είναι και το ζητούμενο για να μην πληρώνουν πολλά οι πολίτες για μεγάλα έργα που δεν θα έχουν διάρκεια) και θα δείξει τον αριθμό και τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, ΣΜΑ και ΜΕΑ ( Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων). Δηλαδή πόσα ΧΥΤΑ, ΣΜΑ και ΜΕΑ χρειάζεται τελικά η Περιφέρεια.
Η μελέτη αυτή θα δώσει το δεύτερο βήμα που είναι οι διαδικασίες για την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, προκειμένου παράλληλα με τα μόνιμα έργα να ξεκινήσει η προδιαλογή, η μείωση των απορριμμάτων και το κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ. Η ομόφωνη απόφαση θα ανακοινωθεί στο αρμόδιο υπουργείο την Δευτέρα.
Μερικές σκέψεις για τις χωματερές και τις ΣΔΙΤ
Πριν από 11 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου