
http://www.youtube.com/watch?v=hb2YSAVHmIE&feature=related
Η ΜΟΝΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΥΣΗ –την οποία προτείνουμε σταθερά - είναι να αναλάβουν όλοι (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, παραγωγοί, πολίτες, φορείς) την ευθύνη που τους αναλογεί για να προωθήσουμε μια πολιτική «μηδενικών αποβλήτων» με τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) και κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων.
Όπως επισημαίνει «παρά τη δέσμευση της Ελλάδας για κατάργηση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Στερεών Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), έως το 2008, εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία αρκετοί απ’ αυτούς, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο επιβολής υψηλών προστίμων από το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο άμεσο μέλλον».
Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαπιστώσει ότι καθυστερεί η εκπόνηση και η υλοποίηση των μελετών περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αρκετοί απ’ τους οποίους παραμένουν ακόμη σε λειτουργία, ενώ εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα στην επιβολή των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στους υπεύθυνους δήμους.
Η ανεξάρτητη αρχή παρατηρεί ότι κατά το σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων δεν τηρείται αυστηρά η νομοθεσία και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν εξασφαλίζεται η έγκριση ή γνωμοδότηση όλων των συναρμόδιων φορέων και πως κατά τη χωροθέτηση των νέων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων δεν αξιολογούνται επαρκώς οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και η χωροθέτησή τους επηρεάζεται συχνά από κριτήρια σκοπιμότητας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη αφού σημειώνει ότι η αδειοδότηση υφιστάμενων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)] είναι ελλιπής και συχνά δεν τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, προτείνει:
1. Να επεκταθεί η αξιοποίηση των αποβλήτων με ανακύκλωση - επαναχρησιμοποίηση - ανάκτηση ενέργειας, αλλά και οι πρακτικές πρόληψης ή και μείωσης της παραγωγής αποβλήτων. Συμπληρωματικά, να κατασκευάζονται ταυτόχρονα με τους ΧΥΤΑ τα έργα επεξεργασίας αποβλήτων, ώστε οι ΧΥΤΑ σύντομα να μετατραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η κατασκευή ΧΥΤΑ είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές και όχι η μοναδική λύση για τη διαχείριση απορριμμάτων.
2. Να εφαρμοστούν τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι δημοπρατήσεις των έργων. Να εκπονούνται μελέτες βιωσιμότητας και συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης, χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά, τεχνικά και οικονομικά κριτήρια.
3. Να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία κοινωνική αποδοχή των παρεμβάσεων στο χώρο, σύμφωνα με την νομοθεσία για τη «Συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».
4. Να θεσπιστεί υποχρεωτική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, συγκεκριμένων μεθόδων απορρύπανσης - αποκατάστασης. Να γίνεται συστηματικός έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων τόσο κατά την έναρξη μιας δραστηριότητας, όσο και κατά τη λειτουργία της. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή τους.
5. Να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τη διαχείριση των οικοδομικών υλικών και υλικών εκσκαφών -δεδομένου ότι πολλοί εν ενεργεία ΧΑΔΑ είναι κυρίως χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης οικοδομικών υλικών και υλικών εκσκαφής.
Πηγή: ΑΠΕ
διαβάστε περισσότερα...ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤ ΠΕΡΙΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου: οικολογική καταστροφή κλίμακας
Η πυρκαγιά που μαίνεται επί ώρες, παρά τις προσπάθειες κατάσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα και τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, σε χωματερή βαρέων υλικών και συσκευών στον ευρύτερο χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αποτελεί οικολογική καταστροφή κλίμακας: συνεπάγεται έκλυση επικίνδυνων τοξικών αερίων και ιδίως διοξινών στην ατμόσφαιρα, με καταστροφικές επιπτώσεις στη περιοχή.
Οι διοξίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται κυρίως από ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων που εμπεριέχουν χλώριο, συχνότερα με τη μορφή των κοινότατων πλαστικών PVC (πολυβινυλοχλωρίδια). Είναι ανθεκτικές στη βιολογική αποσύνθεση, μη υδατοδιαλυτές, πολύ τοξικές για τον άνθρωπο και ενοχοποιούμενες σε σειρά ερευνών για καρκινογενέσεις.
Οι ιδιότητες αυτές συνεπάγονται σοβαρότατο αλλά όχι πάντα ή κυρίως άμεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Επεισοδιακές εκλύσεις διοξινών μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες που συστηματικά προξενούνται από τις «επετειακές» πυρκαγιές σε ανεξέλεγκτες χωματερές ή/και ημιανεξέλεγκτους-ελλιπώς προστατευόμενους ΧΥΤΑ, δύνανται να μολύνουν περιοχές σε ακτίνα ορισμένων χιλιομέτρων από την αρχική εστία. Το νερό που γίνεται φορέας της διοξίνης, τη μεταφέρει νομοτελειακά στη τροφική αλυσίδα. Έτσι τέτοια επεισόδια θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και τη γεωργική δραστηριότητα σε ορισμένη περίμετρο από την εστία.
Η πολλοστή πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αναζωπυρώνει την ακανθώδη εκκρεμότητα της διαχείρισης απορριμμάτων σε νησιωτικό επίπεδο, του χρεωκοπημένου περιφερειακού σχεδιασμού, και της διαιώνισης πρακτικών και καταστάσεων (όπως η λειτουργία χωματερών) που συνιστούν διαρκές έγκλημα σε βάρος της ολότητας των Κερκυραίων।
Ενώπιον τέτοιων επαναλαμβανόμενων καταστροφών, εκκρεμεί η διερεύνηση από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας ενδεχόμενων ευθυνών που προκύπτουν από πράξεις και παραλείψεις αρμόδιων αρχών.
Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος
Αριστοτέλης Κοσκινάς