23 Φεβ 2011

Η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Αγράφων συνεχίζεται

Η διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου.
Επ΄ αυτού ο Δήμαρχος πρότεινε ως κατάλληλο χώρο την θέση “Καγκελάκη” στην Δαφνούλα του πρώην Δήμου Ασπροποτάμου. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μπαμπαλής δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή που καλείτε να πάρει το Δ.Σ είναι παράνομη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τσιάμης και. Τόλης ζήτησαν από τον Δήμαρχο να τους πει για ποιους λόγους επιλέχτηκε η παραπάνω τοποθεσία. Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε ότι κάποια επιτροπή που εξέτασε τις πέντε χωματερές βρήκε πιο κατάλληλη αυτή, γιατί ήταν μεγαλύτερη. Ο κ. Τόλης και ο κ. Παπαθανάσης ζήτησαν να τους φέρουν την απόφαση αυτή για να συμφωνήσουν. Ο κ. Κατσιάδας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι δεν τον κάλυψαν τα όσα είπε ο Δήμαρχος και ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι στην άλλη άκρη του Δήμου και θα επιβαρύνει το Δήμο με πολλά έξοδα μεταφοράς εξάλλου τόνισε «ένα τέτοιο σοβαρό θέμα χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων από όλους για να βρεθεί μια σωστή λύση» και καταψήφισε την απόφαση. Ο κ. Κίτσος εξέφρασε ανησυχία για το πόση ποσότητα μπορεί να δεχτεί η παραπάνω χωματερή και το θέμα από πλευράς της μειοψηφίας έκλεισε με τον κ. Κατσιφό που ζήτησε αν δοθεί χρόνος προκειμένου να βρεθεί ένα πιο κεντρικό σημείο για την διάθεση των απορριμμάτων.

Μετά τις τοποθετήσεις, η πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου για να μεταφερθούν τελικά τα σκουπίδια την θέση Καγκελάκη στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ, στη Δαφνούλα.

Πηγή: ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ
διαβάστε περισσότερα...

18 Φεβ 2011

Αντιδρούν οι Σύλλογοι της Αιγιάλειας για πιθανή λύση πυρόλυσης των σκουπιδιών

Προς
Δήμαρχο Αιγιάλειας
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Δημοτικούς Συμβούλους
Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο που προωθείται η λύση της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αιγιάλειας.

Η Δημοτική Αρχή, κάτω από την πίεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, προβαίνει σε αδιαφανείς προ-προγραμματικές συμφωνίες και τις φέρνει με το σχήμα του κατεπείγοντος στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας της 16ης Φεβρουαρίου ελήφθη απόφαση για πρόσκληση ενδιαφέροντος από εταιρείες, διαρκείας 15 ημερών για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δημοτικών ενοτήτων Αιγίου, Συμπολιτείας και[..] Ερινεού. Όπως προέκυψε από την δήλωση του υπεύθυνου αντιδημάρχου Κ. Παναγόπουλου όσο και του Δημάρχου κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλου υπάρχει εταιρεία η οποία προσφέρεται να παίρνει απορρίμματα μέχρι 100 τόνων ημερησίως και δωρεάν.

Είναι αλήθεια ότι η διαχείριση των απορριμμάτων για το Δήμο Αιγιάλειας έχει πλέον λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τη δρομολόγηση καθολικά καταδικαστικών επιλογών για το μέλλον οι οποίες, άλλωστε, είναι σε αντίθεση με τον υπάρχοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Όλες οι μορφές θερμικής αξιοποίησης έχουν πολλαπλές επιπτώσεις περιβαλλοντικού και οικονομικού χαρακτήρα.

1. Προκαλούν εκπομπές αέριων ρύπων, μετάλλων και ιδίως διοξινών και πολυαρωματικών ενώσεων.

2. Αποτελούν την ταφόπλακα όλων των κοινωνικών αγώνων και των προσπαθειών για μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ανακύκλωση, διαχωρισμό και κομποστοποίηση αφού η θερμική επεξεργασία χρειάζεται όσο γίνεται περισσότερα σκουπίδια.

3. Έχουν πολύ μεγάλο κόστος και έτσι δεν μπορούν να αποτελέσουν δημόσιες επενδύσεις και άρα γίνονται ιδιωτικές με σκοπό το κέρδος. Αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το τελικό κόστος που φθάνει μέχρι και επτά φορές παραπάνω από τις ήπιες μεθόδους του διαχωρισμού και της ανακύκλησης – κομποστοποίησης από δημόσιο – δημοτικό φορέα.

4. Δεσμεύουν τις μελλοντικές γενιές σε έναν δαπανηρό αγώνα ανεύρεσης πόρων για να χρηματοδοτούν την κερδοσκοπία από τα απορρίμματά τους. Η κοινωνία μεταβάλλεται σε προϊόν εντατικής εκμετάλλευσης χωρίς εναλλακτική λύση.


Ζητάμε:
1. Να εξαιρεθούν από τις αποδεκτές τεχνολογίες επεξεργασίας - αξιοποίησης των αστικών στερεών αποβλήτων, τεχνολογίες της θερμικής επεξεργασίας.
2. Να προχωρήσει ο Δήμος σε δημόσια διαβούλευση όπου θα εξετασθούν οι δοκιμασμένες βιώσιμες λύσεις και όχι σε απευθείας «πρόσκληση ενδιαφέροντος»

Απορρίπτουμε τη «βουβή» επιλογή του ΥΠΕΚΑ να επιτρέψει την άτυπη αναγνώριση του δευτερογενούς καυσίμου SRF, σαν πλήρως βιοαποδομήσιμου υλικού, με συνέπεια η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή να λογίζεται σαν ΑΠΕ, και, μέσω της σχετικής επιδότησης, να επιβαρύνει υπέρμετρα το τελικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επειδή όλες οι ενέργειες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δείχνουν να γίνονται με αδιαφανή τρόπο και χωρίς ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης των περιβαλλοντικών συλλόγων και των πολιτών, αισθανόμαστε την ανάγκη:

- Να οργανώσουμε σύντομα μια Παναιγιάλεια συγκέντρωση συλλόγων πολιτών και φορέων στην έδρα του Δήμου Αιγιάλειας στο Αίγιο για να τονίσουμε ότι οι ολοκληρωμένες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, με πολύ μικρότερο κόστος από τις αδιαφανείς λύσεις που προωθούνται. Η ελληνική και διεθνής εμπειρία είναι μεγάλη και δεν δικαιολογείται ο Δήμος να εμφανίζει αδιέξοδα.

Όσοι συμμετέχουμε και συγκροτούμε αυτήν την πρωτοβουλία, γνωρίζουμε ότι οι πρακτικές διαμόρφωσης εναλλακτικών προτάσεων απαιτούν συλλογικές κοινωνικοπολιτικές δράσεις για την εφαρμογή τους.

Με πίστη ότι η μόνη λύση βρίσκεται στον άξονα: Μείωση απορριμμάτων – Διαλογή – Ανάκτηση/Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση, συνοδευόμενο από ένα εντατικό πρόγραμμα ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών, αναμένουμε υπεύθυνη στάση από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Οι Σύλλογοι
διαβάστε περισσότερα...

17 Φεβ 2011

Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
http://www.pepla.gr http://pepla.blogspot.com info@pepla.gr

Λαμία, 17.2.2011


Δίνουμε στη δημοσιότητα τις θέσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας της Πρωτοβουλίας και ανταλλαγής εμπειριών με Κινήσεις και Δίκτυα άλλων δήμων της Ελλάδας.

Δεν διεκδικούμε δάφνες πρωτοτυπίας ούτε έχουμε αυτή την πρόθεση. Η πρότασή μας αποτελεί προσπάθεια προσαρμογής στα δικά μας δεδομένα των λύσεων, που έχουν προταθεί αλλά και εφαρμοστεί σε άλλους δήμους της χώρας μας (π.χ.[...] Ελευσίνα, Χανιά, Καλαμάτα) με επιτυχία.

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η παραγωγή και η διαχείριση αποβλήτων συνδέεται στενά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους. Η παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων αποβλήτων αποτελεί ένδειξη ασύμφορης χρήσης των πόρων, η δε ανάκτηση των ενσωματωμένων στα απόβλητα υλικών και ενέργειας μπορεί να μας βοηθήσει να χρησιμοποιούμε τους πόρους καλύτερα. Κατά συνέπεια, οι πολιτικές για τα απόβλητα μπορούν και πρέπει να έχουν στόχο τη μείωση των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που συνδέονται με τη χρήση των πόρων.

Ο κλάδος της διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων στην Ευρώπη έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και εκτιμώμενο ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 100 δις ευρώ. Ο κλάδος είναι εντάσεως εργασίας και εξασφαλίζει από 1,2 έως 1,5 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Η βιομηχανία ανακύκλωσης προμηθεύει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πόρων στη μεταποιητική βιομηχανία: τουλάχιστον το 50% του χαρτιού και του χάλυβα, το 43% του γυαλιού και το 40% των μη σιδηρούχων μετάλλων που παράγονται στην ΕΕ προέρχονται σήμερα από ανακυκλωμένα υλικά.

Ενώ τα σκουπίδια μας αυξάνονται ραγδαία, δυστυχώς ακόμα και σήμερα απουσιάζει μια συγκροτημένη πολιτική σε επίπεδο τοπικό για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Η περιοχή μας, όπως και πανελλαδικά, έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, τουλάχιστον δύο δεκαετίες, που θα μπορούσαν να είχαν τεθεί οι βάσεις για την δραστική μείωση της ποσότητας και επικινδυνότητας των παραγόμενων απορριμμάτων με εφαρμογή της ιεράρχησης των επιλογών, που θέτει η Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα απόβλητα, δηλαδή την Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση του συνόλου των απορριμμάτων.

Σήμερα το τοπίο στο Δήμο μας είναι απογοητευτικό:
- με το πρόβλημα της χωματερής της Λαμίας -ένας χώρος κορεσμένος χωρίς άδεια λειτουργίας, δίπλα στη λατομική περιοχή- να διογκώνεται επικίνδυνα,
- με τις αρνήσεις των τοπικών κοινωνιών να δεχτούν τη χωροθέτηση στην περιοχή τους οποιασδήποτε μονάδας διαχείρισης και
- χωρίς να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης.

Οι λύσεις που ακούγονται να προωθούνται σε άλλες περιοχές, όπως η δεματοποίηση, η καύση ή η βιομηχανικού τύπου επεξεργασία των σκουπιδιών, ανεβάζουν σημαντικά το κόστος διαχείρισης προς όφελος λίγων μεγαλοεργολάβων, ενώ συγχρόνως είναι άκρως αναποτελεσματικές και επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία αλλά και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Μπροστά στη γενικευμένη αυτή κρίση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίζουμε ότι λύσεις υπάρχουν και είναι στο χέρι όλων μας να τις πραγματοποιήσουμε! Η λύση όμως σίγουρα δεν είναι να ψάχνουμε διαρκώς πού θα βάλουμε τα σκουπίδια μας με την χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ ή μονάδων καύσης, ούτε βέβαια να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τη λογική «όχι σκουπίδια στην αυλή μου», όπως συχνά, με λάθος τρόπο, αντιμετωπίζεται από τις τοπικές κοινωνίες. Τα σκουπίδια όπου και αν καταλήγουν -ακόμα και σε ένα καλά σχεδιασμένο ΧΥΤΑ ή μια σύγχρονη μονάδα καύσης- προκαλούν επιβάρυνση στο περιβάλλον και στην κοινωνία και είναι άδικο να επιβάλουμε την ταφή ή καύση τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές. Για μας η λύση βρίσκεται στην ανάληψη της ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την κεντρική διοίκηση, την Περιφερειακή/Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες, για να προωθήσουμε μια πολιτική μηδενικών αποβλήτων, να μειώσουμε την ποσότητα των απορριμμάτων μας κατά 80-90% σε ορίζοντα μιας 5ετίας.

Ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης (στόχος μηδενικά απόβλητα)

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, περιλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων για τον περιορισμό της παραγωγής αποβλήτων, την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση των διαχωρισθέντων υλικών, τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής, την εφαρμογή συστημάτων μεταφόρτωσης για την αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος, τη χρήση μεθόδων επεξεργασίας με στόχο την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και τη διάθεση του τελικού υπολείμματος σε σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Οι πολίτες: Ενεργοί και υπεύθυνοι

Σημείο κλειδί στην λύση του προβλήματος των απορριμμάτων είναι ο ρόλος του υπεύθυνου πολίτη, που αναλαμβάνει την ατομική του ευθύνη δίνοντας βάρος στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, αλλάζοντας τα πρότυπα κατανάλωσης, επιλέγοντας προϊόντα με ελάχιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, στηρίζοντας την επαναχρησιμοποίηση, συμμετέχοντας σε προγράμματα ανακύκλωσης/κομποστοποίησης. Ο υπεύθυνος πολίτης μπορεί κατ’ αρχή να αλλάξει το σπίτι του και τη γειτονιά του σε οικολογική κατεύθυνση κάνοντας καθημερινή συνήθεια καλές πρακτικές, όπως η κομποστοποίηση των πράσινων απορριμμάτων του, η μείωση/εξάλειψη της χρήσης επικίνδυνων υλικών ή άλλων προϊόντων με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ πλαστική τσάντα μιας χρήσης) η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Συγχρόνως ως ενεργός πολίτης μπορεί, με συλλογική δράση μέσα από την κοινωνία των πολιτών ή πολιτικούς φορείς, να ασκεί σε καθημερινή βάση ισχυρή πίεση στη διοίκηση γα να υιοθετηθούν πολιτικές μείωσης των αποβλήτων.

Τι θέλουμε από το δήμο

Να εφαρμόσει με αποτελεσματικό τρόπο ολοκληρωμένα σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ως τώρα πρακτική της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων ή/και της ανεξέλεγκτης καύσης, έχει επιπτώσεις στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Με ευθύνη του Δήμου να κλείσουν και να αποκατασταθούν ΟΛΟΙ οι ΧΑΔΑ στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου, αν υπάρχουν και όπου υπάρχουν. Είναι σημαντικό αυτοί οι χώροι να εξυγιανθούν αποτελεσματικά, αλλιώς θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν για δεκαετίες με τα παραγόμενα στραγγίσματα/βιοαέριο. Απαραίτητη είναι η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση αυτών των χώρων, η παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων νερών, καθώς και ο έλεγχος σε αγροτικά/κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή (είναι πιθανή η επιβάρυνση τους με διοξίνες και άλλους τοξικούς ρύπους).

Ο Δήμος Λαμίας πρέπει να καταρτίσει και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή ολοκληρωμένα σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης με σαφή χρονοδιαγράμματα και δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους μείωσης διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων. Να εφαρμόσει προγράμματα επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης για όλες τις κατηγορίες υλικών για τα οποία υπάρχουν ήδη συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα, παλιά ελαστικά, ορυκτέλαια, μπαταρίες, συσσωρευτές, οχήματα τέλους κύκλου ζωής). Συγχρόνως θα πρέπει, να επεκταθεί η εναλλακτική διαχείριση και για άλλες κατηγορίες υλικών που μέχρι σήμερα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, όπως απόβλητα εκσκαφών, οικοδομών, κατεδαφίσεων (μπάζα), έπιπλα, ρουχισμός, χρησιμοποιημένα/ληγμένα φάρμακα, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, μαγειρικά λάδια, αγροχημικά και οι συσκευασίες τους.

Δύο ρεύματα αποβλήτων που θα πρέπει να διαχειριστούμε κατά προτεραιότητα είναι τα μπάζα και τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, οικοδομών, κατεδαφίσεων (μπάζα), το μεγαλύτερο ρεύμα αποβλήτων που η ανακύκλωση τους θα συνέβαλε σε μεγάλη εξοικονόμηση φυσικών πόρων (π.χ άργιλος, χαλίκι και άμμος).

Τα πράσινα/οργανικά απορρίμματα (αποφάγια και κλαδέματα) αποτελούν το 35-40% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων και είναι κυρίως υπεύθυνα για την παραγωγή επικίνδυνων στραγγισμάτων και βιοαερίου στους χώρους ταφής. Για την διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων τους ο Δήμος θα πρέπει να οργανώσει με αποτελεσματικό τρόπο προγράμματα οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης, το θρυμματισμό των κλαδεμάτων του Δήμου και των ιδιωτών, θέτοντας σαφείς ποσοτικούς στόχους μείωσης, δίνοντας κίνητρα στους δημότες να συμμετέχουν και ενημερώνοντας τους συστηματικά για τα οφέλη της κομποστοποίησης. Για να φανεί η αξία της κομποστοποίησης σημειώνουμε ότι ο ελάχιστος εθνικός στόχος μείωσης αυτών των υλικών και εκτροπής τους από ΧΥΤΑ, που θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2013, είναι 50%!.

Οικονομικά Εργαλεία – Κίνητρα/αντικίνητρα στους πολίτες να μειώσουν τα απορρίμματα τους

Απαραίτητη είναι η εφαρμογή οικονομικών εργαλείων όπως τα συστήματα «πληρώνω όσο πετάω» για να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους δημότες να μειώσουν τα απορρίμματα τους αλλά και για μια δικαιότερη κατανομή του συνολικού κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Δήμος θα πρέπει να χρεώνει τους δημότες με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων τους που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ και σημειώνουμε ότι θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ στην παραπάνω κατεύθυνση. Όμως το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να προβλεφθεί και η αντίστοιχη εισαγωγή συστημάτων «πληρώνω όσο πετάω» σε επίπεδο νοικοκυριών, έτσι ώστε να επιβραβεύεται η υπεύθυνη συμπεριφορά του πολίτη που μειώνει τα απορρίμματα του. Ένα πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετάω» έχει ήδη ξεκινήσει στο Δήμο Ελευσίνας, με πολύ θετικά έως τώρα αποτελέσματα.

Τα παραπάνω μέτρα είναι απαραίτητα και εφικτά. Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες ή «μαγικές» λύσεις για τα σκουπίδια μας, αλλά η μείωση της παραγωγής τους είναι Μονόδρομος! Μετά την εφαρμογή των παραπάνω, τα όποια υπολείμματα μπορούν να οδηγούνται σε ΧΥΤΥ. Εκτιμάται ότι οι ποσότητες των υπολειμμάτων θα πρέπει σταδιακά να μειώνονται, οπότε σε βάθος χρόνου η εξάρτηση από ΧΥΤΥ θα είναι μικρή. Από τη διεθνή εμπειρία εκτιμάται ότι σε 10 -15 έτη μπορεί να καταλήγει σε ΧΥΤΥ μόνο το 10 -15% των σημερινών απορριμμάτων.

Σε ό,τι αφορά στην χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Κεντρική Φθιώτιδα, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και να μελετηθεί το σύστημα των Σταθμών Μεταφόρτωσης με την αξιοποίηση των υπαρχόντων ΧΥΤΑ(Υ) στην Περιφέρεια
Το παραπάνω μοντέλο διαχείρισης μπορεί να χρηματοδοτηθεί:
α) από τα σημερινά και μελλοντικά εθνικά συστήματα διαχείρισης και από συνεργαζόμενους με αυτά ιδιώτες,
β) από τον ίδιο το Δήμο,
γ) από την πολιτεία, και
δ) από την Ε.Ε.

Όσοι ΟΤΑ στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει έστω και εν μέρει το παραπάνω μοντέλο (π.χ. ο Δήμος Ελευσίνας τα τελευταία 5 χρόνια), ήδη βλέπουν σημαντική μείωση των απορριμμάτων τους και του κόστους διαχείρισής τους ανά τόνο. Από εμπεριστατωμένη διερεύνηση στο σύνολο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης σχετικά με την εφαρμογή της κομποστοποίησης στην περιφέρεια, προκύπτει ότι το παραπάνω μοντέλο διαχείρισης είναι σημαντικά πιο οικονομικό από άλλα, που αντί να αξιολογήσουν σωστά το ρόλο της ανακύκλωσης, εναλλακτικής διαχείρισης και οικιακής κομποστοποίησης, προτείνουν από κοινού διαχείριση όλων των απορριμμάτων, που συμπεριλαμβάνει και θερμική αξιοποίηση.

Προτεινόμενες άμεσες ενέργειες για το Δήμο Λαμίας

1. Συγκρότηση και λειτουργία διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η επιτροπή θα παρακολουθεί την πορεία του προγράμματος και θα εισηγείται στα όργανα του Δήμου.

2. Συνεργασία με επιστήμονες και όλους τους φορείς, συλλόγους, οργανώσεις και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στο θέμα των απορριμμάτων.

3. Αξιολόγηση της λειτουργίας του προγράμματος της ανακύκλωσης στο Δήμο με βάση στοιχεία. Επανασχεδιασμός της διάταξης των μπλε κάδων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Τοποθέτηση και επέκταση του συστήματος συλλογής σε νέα σημεία και κάλυψη όλης της έκτασης του Καλλικρατικού Δήμου.

4. Έναρξη της διαλογής στην πηγή των οργανικών και βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων με τοποθέτηση διακριτών (π.χ. πορτοκαλί) κάδων κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις εστίασης και σε επιλεγμένη περιοχή της πόλης πιλοτικά στην αρχή και επέκταση στη συνέχεια βάσει χρονοδιαγράμματος.

5. Δημιουργία και προβολή σημείων ενίσχυσης της ανακύκλωσης στις γειτονιές. Τέτοια σημεία μπορούν να είναι τα μικρά παντοπωλεία ή τα καταστήματα ψιλικών που θα συμβάλλονται με το Δήμο για την υποδοχή ορισμένων ανακυκλώσιμων υλικών. Μπορεί να συγκεντρώνουν π.χ. τηγανέλαια, μπαταρίες, λαμπτήρες κ.λπ. που στη συνέχεια θα τα περισυλλέγει ο Δήμος. Στα καταστήματα αυτά μπορούν να δίνονται κίνητρα όπως έκπτωση δημοτικών τελών ή ειδική προβολή, βάσει επίτευξης στόχων. Έτσι ενισχύονται ταυτόχρονα οι τοπικές αγορές και το πρόγραμμα ανακύκλωσης.

6. Λειτουργία Μονάδας Κομποστοποίησης ως μονάδας υποδοχής και επεξεργασίας μόνο των οργανικών και βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων για παραγωγή κομπόστ ως εδαφοβελτιωτικό. Η σωστή λειτουργία της μονάδας με περιβαλλοντικούς όρους δεν επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή.

7. Για τη διασφάλιση του ελέγχου της σωστής λειτουργίας των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων (Μονάδα Κομποστοποίησης, ΚΔΑΥ, βιολογικός) να υπογραφεί σύμβαση με ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα ελέγχου, ο οποίος θα αναλάβει να κάνει μετρήσεις και να παρακολουθεί συνεχώς τη λειτουργία των μονάδων και να συντάσσει εξαμηνιαία έκθεση που θα δίνει στη δημοσιότητα.

8. Προώθηση με ενημέρωση και παροχή κινήτρων της οικιακής κομποστοποίησης οργανικών και βιοδιασπώμενων στην περιφέρεια της πόλης και στα χωριά.

9. Ειδικός σχεδιασμός προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης για τα αγροχημικά υλικά και τις συσκευασίες τους στις αγροτικές περιοχές του διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου.

10. Σχεδιασμός διαδικασίας συλλογής ληγμένων φαρμάκων από τα φαρμακεία και μολυσματικών υλικών από τα μικροβιολογικά ιατρεία και κλινικές.

11. Εγκατάσταση θραυστήρα για υλικά κατεδαφίσεων άχρηστα οικοδομικά υλικά, έπιπλα κ.λ.π. για τη θραύση και προώθηση είτε προς επαναχρησιμοποίηση είτε για αποκατάσταση παλιών λατομείων.

12. Προβολή και επιβράβευση από το Δήμο καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών από τους δημότες και τις επιχειρήσεις. Θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων με στόχο την προώθηση καλών πρακτικών.

13. Ενημέρωση των δημοτών πόρτα – πόρτα για την ανακύκλωση συσκευασιών (μπλε κάδοι). Ειδική ενημέρωση για τα υπόλοιπα ρεύματα ανακύκλωσης (μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, μελανοδοχεία, ορυκτέλαια κ.λ.π.), που λειτουργούν στο Δήμο μας, τον τρόπο και τα σημεία συλλογής.

14. Ευαισθητοποίηση των δημοτών με εκστρατεία ενημέρωσης- πληροφόρησης μέσα από τα Μ.Μ.Ε.(τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ενημερωτικές εκπομπές, συζητήσεις κ.λ.π.) καθώς και ανοιχτές εκδηλώσεις, δράσεις, ημερίδες

15. Ειδικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και συμμετοχής στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των επαγγελματιών (π.χ. χώροι εστίασης κ.λ.π.)

16. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοτικών τελών με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Να σταματήσουμε να πληρώνουμε δημοτικά τέλη ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας μας, και αυτά να συνδεθούν με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουμε, ώστε να ισχύσει η αρχή της «ανταποδοτικότητας» και να καταστούμε όλοι περιβαλλοντικά περισσότερο υπεύθυνοι δημότες, που θα συμμετέχουμε στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση για να μειώσουμε και τα δημοτικά μας τέλη. Με την ίδια λογική να εφαρμοστεί διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις.

17. Δημιουργία ομάδας εθελοντών, που θα στηρίζουν το παραπάνω έργο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Η υλοποίηση της πρότασής μας προϋποθέτει την πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση των δημοτών, ώστε να υπάρξει η συστράτευση όλων για τον κοινό σκοπό που είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής όλων μας. Με την υλοποίηση της πρότασης η κοινωνία μας επιδεικνύει υπεύθυνη στάση απέναντι στο μέλλον των παιδιών της. Δεν πετάει το μπαλάκι σε άλλους φορείς, περιοχές ή ύποπτα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιλέγει να διαχειριστεί ή ίδια και να μετατρέψει ένα «πρόβλημα» σε ευκαιρία αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας στα πλαίσια του συνολικού σχεδίου. Σε βάθος χρόνου μπορεί να βοηθήσει στα οικονομικά του ίδιου του Δήμου και να αποβεί σε παράγοντα ισόρροπης ανάπτυξης της περιοχής.
Καλούμε το Δήμο Λαμίας να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και τους συνδημότες μας να απαιτήσουμε και να συμβάλλουμε όλοι μαζί για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο υπεύθυνο απέναντι στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
διαβάστε περισσότερα...

8 Φεβ 2011

Διαχείριση των αστικών αποβλήτων στην Αττική: ένα διαρκές πεδίο συγκρούσεων και μια πρόκληση για διεκδίκηση εναλλακτικών λύσεων


Τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση των αστικών αποβλήτων τείνει να αποτελέσει ένα διαρκές πεδίο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Γνωρίζουμε όλοι τα πεδία αυτά: η Λευκίμη της Κέρκυρας, το Ελληνικό των Ιωαννίνων, η Μαυροράχη και οι Ταγαράδες στη Θεσσαλονίκη, το Γραμματικό της Αττικής, το Αλιβέρι, η Θήβα, η Μάνδρα λίγο πιο παλιά κ.ά.. Με πιο πρόσφατα επεισόδια, αυτά της [...]προκήρυξης διαγωνισμού για τις υποδομές του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ, της Κερατέας, της οριστικοποίησης της απόρριψης της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας στη Φυλή, της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των νέων εγκαταστάσεων μηχανικής ανακύκλωσης και της μηχανικής διαλογής και βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή και, τέλος, της παράτυπης και εν κρυπτώ υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ) για τις εγκαταστάσεις που προαναφέρθηκαν.

Μεταξύ πολλών άλλων αιτιών, μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας, αξίζει κανείς να επισημάνει το κεντρικό γεγονός της αδυναμίας (ή και της απροθυμίας) ελέγχου ενός μοντέλου λειτουργίας της κοινωνίας μας, που οδηγεί σε μια συνεχή αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων αστικών αποβλήτων. Η διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών αυτής της υπαρκτής πραγματικότητας οδηγεί, αναπόφευκτα, σε ποικίλες εκτιμήσεις, άλλοτε συγκλίνουσες και άλλοτε αποκλίνουσες.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δύσκολο να επιβεβαιώσουμε μιαν ευρύτατη συμφωνία στα ζητήματα της “πρώτης γραμμής”. Ειδικότερα, για το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και για τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσουμε ότι τα εκρηκτικά φαινόμενα στη διαχείριση των απορριμμάτων συνδέονται και με την πληθυσμιακή υπερσυγκέντρωση, την έλλειψη πρόληψης, τη συστηματική καλλιέργεια ενός μοντέλου κοινωνικής συμπεριφοράς που οδηγεί στην υπερκατανάλωση, αλλά και την εμφανή εμπλοκή μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που ασκούν τεράστιες πιέσεις για την επιλογή λύσεων και μεθόδων, που εξυπηρετούν, κυρίως, τα συμφέροντά τους. Είναι, γι αυτό το λόγο, απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση οφείλει να υιοθετεί πρακτικές αποδυνάμωσης και εξάλειψης των παραπάνω παραγόντων.

Α. Υπάρχει εναλλακτική λύση και μπορεί να εφαρμοστεί τώρα

Το υλοποιούμενο εθνικό και τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων προδιαγράφουν την αναπαραγωγή και τη δημιουργία νέων οξύτατων προβλημάτων. Για το λόγο αυτό η απλή καταγγελία τους είναι ένα μικρό μόνο μέρος από αυτά που οφείλουμε να πράξουμε. Όσοι συμμετέχουμε και συγκροτούμε αυτήν την πρωτοβουλία, είμαστε απολύτως πεισμένοι ότι χρειάζονται, πολύ περισσότερο, πρακτικές διαμόρφωσης εναλλακτικών προτάσεων και συλλογικών κοινωνικοπολιτικών δράσεων για την εφαρμογή τους.

Ένα σύστημα αλληλοϋποστηριζόμενων συμφερόντων προσπαθεί να μας πείσει ότι μια άλλου τύπου διαχείριση μπορεί να ακούγεται καλή, αλλά δεν είναι ακόμη ώριμη και αφορά στο μακρινό μέλλον. Επικαλούνται πρακτικές και συμπεριφορές συμπολιτών μας, που οι ίδιοι καλλιεργούν και υποθάλπουν, για να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους. Αισθανόμαστε την ανάγκη να βροντοφωνάξουμε ότι και ολοκληρωμένες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, με πολύ μικρότερο κόστος από τις συγκεντρωτικές λύσεις που προωθούνται.
Β. Οι προϋποθέσεις και οι στόχοι

Για να μετατραπεί, όμως, η θεωρητική δυνατότητα σε πράξη, είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα πολιτών, που θα εκφράζεται και με αυτόνομες θεματικές δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και με πολυθεματικές κοινωνικές δράσεις, μέσα από υπαρκτές συλλογικότητες, για ζητήματα υγείας, ποιότητας ζωής, προστασίας του περιβάλλοντος, δικαιωμάτων κλπ. Ένα κίνημα που θα έχει αφομοιώσει την αίσθηση της κοινής μας ευθύνης για το που πηγαίνουν και πως διαχειρίζονται τα σκουπίδια που όλοι μας παράγουμε.

Αυτή τη φιλόδοξη προοπτική θέλουμε να υπηρετήσουμε, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός μετώπου, που θα προτάξει τρία βασικά αιτήματα άμεσης διεκδίκησης:
1. Επαναδιαμόρφωση του εθνικού και των περιφερειακών σχεδίων, με πρωτεύον κριτήριο την αποκεντρωμένη διάταξη των δραστηριοτήτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
2. Ακύρωση εκείνων των αποφάσεων και άλλων πράξεων της διοίκησης και των φορέων διαχείρισης, που υλοποιούν τις πιο αρνητικές πλευρές των παραπάνω σχεδίων.
3. Διαμόρφωση και εφαρμογή εναλλακτικών σχεδίων διαχείρισης, σε κάθε επίπεδο.


Γ. Που στηρίζεται και τι περιλαμβάνει μια εναλλακτική πρόταση

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για να είναι αποδεκτή, δεν μπορεί παρά να:
1. Προτάσσει κριτήρια δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Να είναι απαλλαγμένη από την υφιστάμενη λογική της σύνδεσης οποιουδήποτε έργου διαχείρισης με έναν εργολάβο, πολύ δε περισσότερο με τον προνομιακό “εθνικό” εργολάβο.
2. Να καλλιεργεί και να ενθαρρύνει την άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία της διαχείρισης.
3. Να ενισχύει τις αποκεντρωμένες διαδικασίες προδιαλογής και ανάκτησης υλικών, έτσι ώστε να περιοριστεί, στο ελάχιστο, η ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων, που έχουν ανάγκη μεταφοράς και κεντρικής επεξεργασίας. Να υιοθετηθεί η λογική: καμιά επεξεργασία που μπορεί να γίνει σε κάποιο επίπεδο (οικιακό, κτιριακό, γειτονιάς, δήμου κλπ.) να μη μεταφέρεται στο ή στα επόμενα.
4. Με αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί δραστικά η ανάγκη νέων ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, σταθμών μεταφόρτωσης, κεντρικών ΚΔΑΥ και μονάδων μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας, ακόμη και κεντρικών μονάδων κομποστοποίησης.
5. Να εξαιρεί, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, από τις αποδεκτές τεχνολογίες επεξεργασίας – αξιοποίησης των αστικών στερεών αποβλήτων, τεχνολογίες όπως της βιολογικής ξήρανσης ή της θερμικής αξιοποίησης, που οδηγούν στην καύση και για τις οποίες υπάρχουν πολλαπλές ενστάσεις περιβαλλοντικού και οικονομικού χαρακτήρα, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελούν την ταφόπλακα της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
6. Να απορρίπτει, σε κάθε περίπτωση, τη “βουβή” επιλογή του ΥΠΕΚΑ να επιτρέψει την άτυπη αναγνώριση του δευτερογενούς καυσίμου SRF, σαν πλήρως βιοαποδομήσιμου υλικού, με συνέπεια η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή να λογίζεται σαν ΑΠΕ, γεγονός που, μέσω της σχετικής επιδότησης, επιβαρύνει υπέρμετρα και το τελικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε ότι αφορά στο σχεδιασμό της περιφέρειας Αττικής, θεωρούμε ότι αξίζει να επισημανθούν δύο ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος:
• Το πρώτο, αφορά στην προοπτική των εγκαταστάσεων της περιοχής Λιοσίων – Φυλής, που για δεκαετίες θεωρούνταν σαν η αδιαμφισβήτητη περιοχή εναπόθεσης των σκουπιδιών του λεκανοπεδίου και, μάλιστα, με υποδομές πολύ άσχημες. Στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού, θα πρέπει να αποκλειστεί η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο επιβάλλεται: να κλείσει ο ΧΥΤΑ, να απομακρυνθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, να αποκατασταθεί ο χώρος, σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και να μπει η ευρύτερη περιοχή σε ειδικό πρόγραμμα απορρύπανσης.

• Το δεύτερο, αφορά στη συζήτηση για αναζήτηση χώρων υγειονομικής ταφής εκτός Αττικής. Πιστεύουμε ότι η σχετική συζήτηση δεν έχει κανένα περιεχόμενο, καθώς προσκρούει σε όλες τις σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις της Ε.Ε.. Άλλωστε, η συνετή διαχείριση των απορριμμάτων εξαλείφει την ανάγκη τέτοιων χώρων, όταν γίνεται αποκεντρωμένα, σε μικρές εγκαταστάσεις, κοντά στις περιοχές όπου παράγονται τα απορρίμματα, αποτρέποντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την πιθανή στοχοποίηση όμορων περιοχών οι οποίες, ήδη, δέχονται ισχυρότατες περιβαλλοντικές πιέσεις από υφιστάμενες χρήσεις και λειτουργίες.

Σε ότι αφορά στις ιδιαίτερες, επιμέρους πλευρές, καταθέτουμε στους συμπολίτες μας και τις συλλογικότητες που τους εκφράζουν τα παρακάτω σημεία, που μπορούν να αποτελέσουν τον κεντρικό κορμό μιας εναλλακτικής πρότασης:

1. Μείωση της ποσότητας και του όγκου των απορριμμάτων, που έχουν ανάγκη κεντρικής διαχείρισης σε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ). Αυτό μπορεί να συμβεί με:
1.1. Μέτρα πρόληψης (υπάρχει μια ευρεία γκάμα μέτρων, για τα οποία χρειάζεται συστηματική ενημέρωση, όπως και για τις άλλες πρακτικές της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων).
1.2. Επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών και άλλων τυποποιημένων προϊόντων - υλικών
1.3. Οικιακή κομποστοποίηση.
1.4. Δυνατότητα κατασκευής μικρών αποκεντρωμένων μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης.
1.5. Υποχρέωση χρήσης μηχανικών κομποστοποιητών από τους μεγάλους παραγωγούς οργανικών (στρατόπεδα, νοσοκομεία, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλοι χώροι εστίασης, ΟΤΑ).
1.6. Βελτίωση υπαρχόντων και λειτουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
1.7. Διαλογή στην πηγή με 4 κάδους για:
Χαρτί, που θα οδηγείται, αρχικά, στην πλησιέστερη εγκατάσταση κομποστοποίησης, προκειμένου να αξιοποιείται στη ρύθμιση της υγρασίας του κομπόστ (προς αποφυγή στραγγισμάτων) και, στη συνέχεια, όσο πλεονάζει στην ανακύκλωση.
Πλαστικά, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, που θα οδηγούνται για διαλογή στα ειδικά κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και μετά στην ανακύκλωση
Υπόλοιπα οργανικά και βιοαποδομήσιμα υλικά, που θα οδηγούνται για κομποστοποίηση, κατά προτίμηση, στις αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων
Υπολείμματα, που θα οδηγούνται σε εγκαταστάσεις διαχωρισμού, όπου ανακτώνται υλικά, τα όσα οργανικά υπάρχουν θα γίνονται κομπόστ, ενώ τα αδρανή θα υφίστανται κατεργασία για αξιοποίηση στην οδοποιία, ή σε αποκαταστάσεις τοπίου
2. Δημιουργία διαδημοτικών ΚΔΑΥ, διασπαρμένων στους ΟΤΑ της Αττικής ή σε ομάδες όμορων δήμων, που θα μπορούν να συστεγαστούν (ή να συνδυαστούν) με τις αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης

3. Χρήση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ της Φυλής, στην προοπτική που περιγράφηκε παραπάνω και με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται τα πρόδρομα μέτρα πρόληψης - διαχωρισμού - κομποστοποίησης - ανακύκλωσης

4. Στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου, προς ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, θα μπορούσε να προβλεφθεί η κατασκευή και ορισμένων κεντρικών μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης


Αθήνα, 7/2/2011

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (στην Αττική)

Γιάννης Βέλλης
Σοφία Δημητρίου
Εύη Καραγιάννη
Χρήστος Καραμάνος
Χαρά Καφαντάρη
Τάσος Κεφαλάς
Γιώργος Κόκκινος
Ελένη Μήτσου
Γιάννης Μιχαλόπουλος
Θωμάς Μπιζάς
Καίτη Παναγιωτοπούλου
Βαγγέλης Στογιάννης
Βαγγελιώ Σωτηροπούλου
Πάνος Τότσικας
Κώστας Φωτεινάκης
Χρήστος Χρηστάκης
διαβάστε περισσότερα...