17 Μαΐ 2010

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Επιστολή στην υπουργό ΥΠΕΚΑ για την καύση των απορριμμάτων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
PAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS
Γαζή 216, 382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS
Tel-Fax: ++30 24210 20620
site: // www.pandoiko.gr e-mail: info@pandoiko.gr
Αρ.πρωτ.ΠΑΝΔΟΙΚΟ 5/2010/364

17 Μαίου 2010,

Ανοικτή επιστολή στην υπουργό ΥΠΕΚΑ για την καύση των απορριμμάτων
Κυρία Υπουργέ.

Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, συμπεριλάβατε διάταξη που αφορά την επιδότηση της καύσης των απορριμμάτων εντάσσοντας την (!) στις πράσινες μορφές παραγωγής ενέργειας.

Οφείλετε να γνωρίζετε ότι:
- Η καύση δεν είναι συμβατή με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης αφού στη πράξη είναι αντίθετη με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων που περιλαμβάνει την πρόληψη, την κομποστοποίηση του οργανικού μέρους και την ανακύκλωση
- Οι μονάδες θερμικής επεξεργασίας συμβάλουν σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και απελευθερώνουν επικίνδυνους ρύπους στο περιβάλλον. Ακόμα και με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, δεν διασφαλίζεται η αποφυγή διαφυγής παραγόμενων αέριων ρύπων (διοξίνες, βαρέα μέταλλα, μικροσωματίδια).
- Τα εργοστάσια καύσης ενοχοποιούνται για συγκεκριμένες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και παροικούντων στη γειτονική τους περιοχή όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες στο διεθνή χώρο
-Τα προϊόντα της καύσης ( τέφρα βάσης, αιωρούμενη τέφρα, υγρά απόβλητα) είναι ιδιαίτερα τοξικά και η διαχείριση τους διεθνώς καθίσταται προβληματική. Ο ΧΥΤΥ τοξικών αποτελεί μια περιβαλλοντική βόμβα με πολύ πιθανή τη μόλυνση του εδάφους και των νερών στις περιοχές εγκατάστασης
- Η μεθοδολογία της καύσης είναι μια πανάκριβη τεχνολογία με πολύ υψηλά κόστη εγκατάστασης και λειτουργίας που θα επιβαρύνουν τελικά τους πολίτες μέσω της επιδότησης που προωθείτε και μάλιστα σε καιρούς οικονομικά δύσκολους.

Είναι προφανές ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των περιβαλλοντοκτόνων σχεδιασμών. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με τις 87 οργανώσεις του ανά την Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά διεκδικώντας το αυτονόητο, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των συμπολιτών μας.

Με εκτίμηση,
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ (ΒΕΡΟΙΑ) 6946381707, aslanoglou@cyta.gr
ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΠΑΤΡΑ), 6978968019, geovasi@otenet.gr
ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 6977686838 kvoliotis@oikoen.gr ,
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ (ΘΕΣ/ΚΗ) 6932705289, hel-an@otenet.gr ,
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΚΑΒΑΛΑ) 6979945323, georgepaschalidis@hotmail.com,
ΤΣΕΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΧΑΝΙΑ) 6933370458, tse2100@yahoo.gr,
ΦΟΥΝΤΑΣ ΠΑΡΗΣ (ΛΑΜΙΑ) 6932269378, pfount@tee.gr
διαβάστε περισσότερα...

15 Μαΐ 2010

Η ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
GREENPEACE
WWF


Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ζητά να επιδοτηθεί με δημόσιο χρήμα η καύση απορριμμάτων, μία πανάκριβη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική τεχνολογία. Και όλα αυτά στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης!

Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής,
η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τελικά ειδική διάταξη για την επιδότηση της καύσης απορριμμάτων. Η ρύθμιση αυτή συνεχίζει την πολιτική προκλητικών οικονομικών κινήτρων για μία επικίνδυνη τεχνολογία που δεν είναι οικονομικά βιώσιμη χωρίς επιδοτήσεις και ικανοποιεί το αίτημα των επιχειρηματιών που επί χρόνια προσπαθούν να εισάγουν την καύση απορριμμάτων στην Ελλάδα. «Βαφτίζει» επίσης ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μια ακριβή και επικίνδυνη τεχνολογία.

Η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της καύσης απορριμμάτων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες της περί πράσινης ανάπτυξης. Η τεχνολογία της καύσης είναι ευθέως ανταγωνιστική με την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και ακυρώνει οριστικά το βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης που στηρίζεται στην πρόληψη, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Η καύση των απορριμμάτων με κανένα τρόπο δε μπορεί να θεωρηθεί πράσινη τεχνολογία ή τεχνολογία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Αυτό που κρύβει η κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να μειώσει τεχνητά το εξαιρετικά υψηλό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από την καύση τους, κόστος που μπορεί να ξεπερνά τα 180 €/ τόνο! Σε περίπτωση που τελικά η διάταξη αυτή παραμείνει στο νομοσχέδιο, τότε οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες αναμένεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα χρόνια, ενώ ακυρώνεται δραστικά η δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων νέων, πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι 4 οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει την προκλητική αυτή διάταξη από το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Για περισσότερες πληροφορίες
Φίλιππος Κυρκίτσος, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, 210-8224281, 6936-140795
Νικος Χαραλαμπίδης, Greenpeace, 210-3806374, 6979-395108
Βαγγέλης Κουκιάσας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, 210-8228795, 6977-600247 διαβάστε περισσότερα...