9 Δεκ 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι
για τα σκουπίδια στην Αθήνα

9.12.2009

ΟΜΟΡΦΗ ΑΘΗΝΑ......!!!

Η πόλη άλλη μια φορά παραμονές εορτών μοιάζει με έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Είναι τραγελαφικό να στολίζεται μια άθλια πόλη, γεμάτη σκουπίδια που απειλεί σοβαρά την υγεία των κατοίκων, την καθημερινότητά μας και καταλύει την φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει μιας Ευρωπαϊκής πόλης.. Βουνά από σκουπίδια, διασκορπισμένα στο δρόμο πλαστικά, αποφάγια, χαρτιά, κουτάκια; Είναι πιθανόν να βρέξει και να πλημμυρίσει για άλλη μια φορά η πόλη από τα σκουπίδια της . Τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών θα καταλήξουν στους υπονόμους και στη θάλασσα. Κυβέρνηση, δήμος, εργαζόμενοι που απεργούν και πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Τα λόγια για το περιβάλλον πρέπει να μετατραπούν σε έργα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Η εικόνα της πόλης - χωματερής δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά είναι αποτέλεσμα των επιλογών που κάνουμε όλοι μας και αναδεικνύουν τη βαθιά κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα. Πολλοί ευθύνονται για την εικόνα αυτή :

 Η κυβέρνηση, που αποφασίζει με προχειρότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς να προηγείται ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση από την πλευρά της που να επιλύει συνολικά και όχι αποσπασματικά τα συσσωρευμένα προβλήματα. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι δήμοι προσλαμβάνουν προσωπικό για τον τομέα καθαριότητας αλλά στη συνέχεια αυτό “προωθείται” σε άλλες υπηρεσίες, αφήνοντας το έργο της καθαριότητας σε “συμβασιούχους”. Τέτοιες πρακτικές πρέπει να εξαλειφθούν αλλά με οργανωμένο τρόπο, διαβούλευση και υιοθέτηση ξεκάθαρων κανόνων. Δεν αντιμετωπίζονται με πρόχειρες κινήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει που δουλεύουν πραγματικά όσοι έχουν προσληφθεί κατά καιρούς από τους δήμους ως προσωπικό καθαριότητας. Δεν είναι δυνατόν από τα τέλη καθαριότητας που εισπράττουν οι δήμοι να χρηματοδοτούνται άλλου είδους δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την οργάνωση της συλλογής, μεταφοράς σε ΧΥΤΑ ή διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί η σημερινή πραγματικότητα, ότι δηλαδή χωρίς τους συμβασιούχους τα σκουπίδια δεν μπορούν να μαζευτούν.
 Ο Δήμος, που δεν καταφέρνει να πείσει τους εργαζόμενούς του ότι δεν μπορεί η πόλη να μετατρέπεται συνεχώς σε χωματερή κάθε φορά που διεκδικούν ένα αίτημα.
 Οι εργαζόμενοι στο Δήμο, που παρά το σημαντικό έργο που επιτελούν στα θέματα καθαριότητας της πόλης, συνεχίζουν να επιλέγουν με περισσή ευκολία μια μέθοδο κινητοποίησης που στρέφεται στην πραγματικότητα ενάντια στον πολίτη και την πόλη. Στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον ο πολίτης, έρχεται κάθε τόσο μια απεργία των εργαζομένων να συμβάλει στη μετατροπή της πόλης και της καθημερινότητάς μας σε κόλαση.
 Οι πολίτες, που αντί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, μετατρέπονται σε μέρος του προβλήματος. Φροντίζουμε ως πολίτες να είναι αστραφτερή η καθαριότητα μέσα στο σπίτι μας, αλλά συσσωρεύουμε τα βουνά από τα σκουπίδια έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, μετατρέποντας τις γειτονιές και τους δρόμους μας σε χωματερές, δημιουργώντας εστίες μικροβίων σε μια εποχή μάλιστα που υποτίθεται πρέπει να λάβουμε μέτρα υγιεινής για να περιοριστεί η νέα γρίππη. Δεν φαίνεται να ανησυχούμε που εμείς και τα παιδιά μας αναπνέουμε, βλέπουμε, πατάμε, ζούμε μέσα στα σκουπίδια χωρίς να είμαστε κλωσσάρ, άνθρωποι που ζούμε από τα αποφάγια ή τα υλικά των σκουπιδιών.

Δεν είναι άμοιροι ευθυνών αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις αλλά και οι πολίτες. Πιέζοντας να αλλάξουν οι πολιτικές, δεν μπορούμε να μην δείχνουμε ότι ως πολίτες επιλέγουμε να ζούμε σε μια καλύτερη πόλη, μια αξιοπρεπή ζωή. Η ανησυχία όλων μας για την κατάσταση του περιβάλλοντος πρέπει να μετατραπεί σε επιλογές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων διαβάστε περισσότερα...