31 Οκτ 2009

Τοξικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής

Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή το απόγευμα στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου απορριματοφόρο παραλίγο να αδειάσει 20 τόνους τοξικά απόβλητα. Η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων απέτρεψε την εναπόθεση των τοξικών, ενώ ο οδηγός συνελήφθη.

Οι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ αντιλήφθηκαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με το φορτίο του απορριμματοφόρου του Δήμου Ασπροπύργου και όταν το εξέτασαν συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για τοξικά και όχι οικιακά απορρίμματα. Τα τοξικά ήταν μοιρασμένα σε τσουβάλια σκεπασμένα με χώμα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αριστείδης Αρκουδάρης, ο οποίος διέταξε έρευνες προκειμένου να διευκρινιστεί πως βρέθηκε τέτοιου είδους φορτίο στο απορριμματοφόρο. Η προσπάθεια επικοινωνίας με το δήμαρχο Ασπροπύργου δεν απέφερε καρπούς, καθώς ο ίδιος δεν είχε επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της νομαρχίας μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.

Ο οδηγός του απορριμματοφόρου συνελήφθη και έδειξε στους υπεύθυνους το μέρος όπου του είχαν υποδείξει –ύστερα από τηλεφώνημα- να παραλάβει το φορτίο. Η αντινομάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου και ο γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Δερμιτζάκης πήγαν στο σημείο αλλά δεν εντόπισαν τίποτα.

Έπειτα από εξέταση του φορτίου από τον κ. Δερμιτζάκη διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για απόβλητα μεταλλουργίας. Τώρα μόνο μένει να διαπιστωθεί η ακριβής ταυτότητά τους και ο βαθμός επικινδυνότητας.

Στην προσπάθεια αυτή της νομαρχίας να βρει λύση για τη διάθεση των αποβλήτων, αναγκάστηκαν να κινητοποιηθούν τόσο η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, και ο υφυπουργός κ. Μωραΐτης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Μάλιστα, όταν επικοινώνησε με την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η απάντηση που πήρε η νομαρχία ήταν ότι δε διαθέτει κονδύλια για τέτοιου είδους ζητήματα.

Όπως είναι γνωστό η χώρα μας δε διαθέτει ειδική μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Τα παραγόμενα απόβλητα πρέπει να συσκευάζονται σε ασφαλείς συσκευασίες και να μεταφέρονται σε μονάδες του εξωτερικού. Το κόστος μεταφοράς είναι πολύ υψηλό και πραγματοποιείται από ιδιωτικές εταιρείες.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, όπως αποδεικνύεται και από το τελευταίο αυτό περιστατικό και δεν γνωρίζουμε αν έχει εναποτεθεί άλλο ή άλλα τέτοια επικίνδυνα φορτία στον ΧΥΤΑ Φυλής ή και κάπου αλλού», δήλωσε η κ. Δήμου.

πηγή: Έθνος της Κυριακής
http://www.tvxs.gr/v24862 διαβάστε περισσότερα...

27 Οκτ 2009

Ο έλεγχος στη μεταφορά των λυμάτων
και στη διάθεση

Η νομοθεσία απαιτεί από κάθε παραγωγό αποβλήτου και κάθε διακινητή να κρατά πλήρη αρχεία για το είδος του αποβλήτου, ποσότητα, στοιχεία μεταφοράς, στοιχεία τελικού αποδέκτη κλτ. διαβάστε περισσότερα...

24 Οκτ 2009

Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα!!!

του Κωνσταντίνου Μιχαλίτση
Με αφορμή το δημοσίευμα του ΛΑΜΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ “Έρχονται πρόστιμα για τα σκουπίδια”
(από το lamianews.blogspot.com)

Όσα πρόστιμα και να «πέσουν», όσες συζητήσεις και αν γίνουν, για το ποίες μελέτες πρέπει να εκπονηθούν και που πρέπει να δημιουργηθούν ΧΥΤΑ (αν και είναι ξεπερασμένος θεσμός βάση Κοινοτικής Νομοθεσίας - Οδηγία 31/1999 (άρθρο 5) και της Εθνικής Νομοθεσίας με την ΚΥΑ 50910/2727/2033 ΦΕΚ Β.΄1909/2003 (Παράρτημα ΙΙ, Β.Ι.2 Στόχοι σελ. 26099) σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 31/1999) ή ΧΥΤΥ, όσους κάδους ανακύκλωσης και μη, να βάλουμε, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα το ουσιαστικό αν πρώτα εμείς οι ίδιοι δεν ευαισθητοποιηθούμε με το θέμα των απορριμμάτων.

Η σύγχρονος πολιτισμός μας είναι στενά δεμένος με την μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών που η συσσώρευση τους προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Να μην παράγουμε σκουπίδια είναι αδύνατον. Όμως πρέπει κάτι να κάνουμε για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από αυτά.

Ας προσπαθήσουμε να παράγουμε όσο γίνεται λιγότερα σκουπίδια

Ας ανακυκλώνουμε ότι μπορεί να ανακυκλωθεί

Να συζητάμε με τους γνωστούς και τους φίλους μας για τα προβλήματα που προκαλούν τα σκουπίδια και για το πως μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Ας μην πετάμε χωρίς, δεύτερη σκέψη, οπουδήποτε ότι δεν μας χρειάζεται.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του οικιακού μας κάδου σκουπιδιών μπορεί να ανακυκλωθεί. Το χαρτί, τα μέταλλα, το γυαλί, το πλαστικό και τα οργανικά υπολείμματα των τροφών μας ανακυκλώνονται.

Ας υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας από πλευράς Ο.Τ.Α. , Τ.ΕΔ.Κ. και Νομαρχίας για την μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων.
Ας προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε σύγχρονες και οριστικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε παρωχημένες νοοτροπίες δείχνοντας ότι έχουμε ΕΜΕΙΣ πρώτα τη θέληση να αλλάξουμε και να σεβαστούμε απόλυτα το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και στο οποίο θα μεγαλώσουν και οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας.

Ας κληρονομήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας. διαβάστε περισσότερα...

20 Οκτ 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΕΛΛΑΔΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

20.10.2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων από διάφορες περιοχές της χώρας που επιδιώκουν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των απορριμμάτων και να προωθηθεί η μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχει «αλλού» για τα σκουπίδια αλλά μόνο το «αναλαμβάνουμε ΟΛΟΙ τις ευθύνες μας για να μηδενίσουμε τα απόβλητα μας»/ Και στη σημερινή συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. (δείτε παρακαλούμε συνημμένο με τις προτάσεις μας)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατανοούμε τις αντιδράσεις των κατοίκων του Γραμματικού στη δημιουργία ενός ΧΥΤΑ που θα δέχεται τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων μια και οι εικόνες που έχουμε όλοι από την ταφή των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι τραγικές και κανείς δεν δέχεται πλέον τα σκουπίδια στην περιοχή του. Η λύση, όμως, δεν είναι ούτε να συνεχίζουμε να κρύβουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών κάτω από το χαλί ούτε να επιδιώκουμε να μεταφέρονται και να θάβονται ή καίγονται τα σκουπίδια κάπου αλλού. Η ΜΟΝΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΥΣΗ –την οποία προτείνουμε σταθερά - είναι να αναλάβουν όλοι (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, παραγωγοί, πολίτες, φορείς) την ευθύνη που τους αναλογεί για να προωθήσουμε μια πολιτική «μηδενικών αποβλήτων» με τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) και κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων. Αυτή η στρατηγική αν είχε δρομολογηθεί και ακολουθηθεί συστηματικά τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο εδώ και 20 χρόνια που ξέρουμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι εκρηκτικό, σήμερα θα είχαμε σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίσει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα, αναπτύξει βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, όλοι οι θεσμικοί φορείς (κυβερνήσεις, ΕΣΔΚΝΑ, περιφέρεια, νομαρχίες, ΟΤΑ) έμειναν προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες λύσεις που οδηγούν είτε στην ταφή τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων είτε/και στη καύση τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούν λύση τη δημιουργία νέων χώρων ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ούτε και την προωθούμενη κατασκευή βιομηχανικής εγκατάστασης καύσης αποβλήτων στη Θήβα από έναν από τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας με αμφίβολες από άποψη διαφάνειας διαδικασίες (ΣΔΙΤ με τον ΕΣΔΚΝΑ χωρίς κάποιο διαγωνισμό) που θα καίει 800.000 περίπου τόνους αποβλήτων το χρόνο. Πολλές από τις επιλογές στο θέμα των σκουπιδιών δεν γίνονται με διαφάνεια, διάλογο και με βάση την υποχρεωτική ιεραρχία στις μεθόδους διαχείρισης τους αλλά υπό την πίεση ισχυρών οικονομικών λόμπυ.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τα σημερινά αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ακατανόητη» ήταν και η επί 5 χρόνια αδιαφορία του τέως Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ Σουφλιά να προωθήσει τη νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων κατεδαφίσεων, οικοδομών και εκσκαφών που θα συνέβαλε στην άμεση αντιμετώπιση μέσω της ανακύκλωσης μιας ποσότητας αποβλήτων που εκτιμάται σε 6.000.000 έως και 30.000.000 τόνους ετησίως και που σήμερα καταλήγει ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Καλούμε τη νέα Υπουργό Περιβάλλοντος και τους υπόλοιπους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προωθήσουν την εναλλακτική διαχείριση των υλικών εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων (μπάζα) αλλά και να θέσουν υψηλότερους ποσοτικούς στόχους μείωσης των απορριμμάτων (αποφυγή παραγωγής), να στηρίξουν με ολοκληρωμένο τρόπο τα προγράμματα ανακύκλωσης των απορριμμάτων, μείωσης των οργανικών υλικών που οδηγούνται για ταφή και να εφαρμόσουν τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα απόβλητα.

Καλούμε τους πολίτες να πιέσουν τις Δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις σοβαρές ευθύνες τους (και να ψηφίσουν στις εκλογές της αυτοδιοίκησης του Οκτωβρίου 2010 με βάση αυτό το κριτήριο) ώστε να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία προχωρώντας άμεσα στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή: συσκευασιών, χρησιμοποιημένων ελαστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, ηλεκτρικών συσσωρευτών, καθώς και προώθηση προγραμμάτων κομποστοποίησης των βιοαποικοδομήσιμων οργανικών υλικών σε επίπεδο κατοικίας (οικιακή κομποστοποίηση, γειτονιάς (κοινοτική κομποστοποίηση) και δήμου (δημοτική κομποστοποίηση). Μόνο τα αδρανή υπολείμματα που προκύπτουν μετά την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να διατίθενται με ασφαλή τρόπο σε χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Η ίδια η κοινωνία χρειάζεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε ένα θέμα που είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε σε μια εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να πετύχουμε δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς τελική διάθεση. Ενθαρρύνουμε τη δουλειά που κάνουν σε αυτή την κατεύθυνση περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς και ζητάμε να ενισχυθούν με κίνητρα και αντικίνητρα οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η εκπαιδευτική κοινότητα στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Σε όλες τις περιοχές της χώρας παραμένουν σε λειτουργία εκατοντάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Οι Οικολόγοι Πράσινοι γινόμαστε αποδέκτες πολλών καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων και συνεχιζόμενης λειτουργίας ΧΑΔΑ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα (ποτάμια, λίμνες, δάση, φυσικές περιοχές) και αρχαιολογικούς χώρους. Φωτογραφίες από τις περιοχές δείτε στο:
http://www.ecogreens-gr.org/cpm/thumbnails.php?album=34


Διαβάστε το κείμενο πολιτικών προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων για την Βιώσιμη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Θεματική Ομάδα «Περιβάλλον» των Οικολόγων Πράσινων
Πληροφορίες: Μαρία Βιτωράκη, τηλ. 6977523766, mariavitoraki@gmail.com
Πάνος Αλαβέρας, τηλ 697459470, alavera@otenet.gr
Νίκος Χρυσόγελος, τηλ 6936672882, nikoschry@gmail.com

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825Ένα παράδειγμα: Τι προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Είναι σαφές ότι έχουμε καθυστερήσει στην ανακύκλωση, είναι επίσης σαφές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να κλείσει εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά η κυβέρνηση δε θα έπρεπε να περιορίζεται σε γενικόλογες θέσεις και διαπιστώσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στοχεύουμε σε μια κοινωνία ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ και προτείνουμε στην κυβέρνηση να υιοθετήσει ως στόχο τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 80-90% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός!

Τι προτείνουμε στη νέα κυβέρνηση:

• Αποκεντρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας σε δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης/ κομποστοποίησης/ ανακύκλωσης.
• Περιφερειακούς σχεδιασμούς που θα ενσωματώνουν πλήρως τις απαιτήσεις της κοινοτικής (οδηγία 31/1999) και ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 2939) για μείωση της ποσότητας και επικινδυνότητας των απορριμμάτων με σαφείς ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα – όπως έχουν καθοριστεί με τον 2939 και τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα - μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους Δήμους της χώρας. Προγράμματα Δημοτικής Κομποστοποίησης σε όλους τους Δήμους της χώρας. Οι περιφερειακοί σχεδιασμοί να είναι προιόν ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες
• Να υπογραφεί ΑΜΕΣΑ το προεδρικό διάταγμα για την εναλλακτική διαχείριση των υλικών εκσκαφών/κατεδαφίσεων (μπάζα)
• Κλείσιμο και αποκατάσταση ΟΛΩΝ των ανεξέλεγκτων χωματερών (415 κατά δήλωση της προηγούμενης κυβέρνησης).
• Εφαρμογή της αρχής «πληρώνω ανάλογα με τα απόβλητα που παράγω» για όλους τους παραγωγούς αποβλήτων. Τα νοικοκυριά να χρεώνονται τα τέλη καθαριότητας ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων τους και όχι ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού τους. Ανάλογα οι Δήμοι να πληρώνουν τέλη στους χώρους τελικής διάθεσης ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή.
• Η χρηματοδότηση των Δήμων να είναι ανάλογη με τα ποσοστά μείωσης των απορριμμάτων τους.
• Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προωθήσει την καύση των απορριμμάτων.
• Διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, ως προϊόν διαβούλευσης με επαγγελματικούς/επιστημονικούς φορείς και με την κοινωνία των πολιτών, με εφαρμογή της αρχής της Πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και την στροφή σε καθαρές παραγωγικές διεργασίες για λιγότερα ή καθόλου επικίνδυνα απόβλητα. Δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα μείωσης επικίνδυνων αποβλήτων Αποτελεσματικό έλεγχο ΟΛΩΝ των παραγωγών επικίνδυνων αποβλήτων με ενδυνάμωση των νομαρχιακών/περιφερειακών ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και μέσω της ΕΥΕΠ.

Κριτική των ΟΠ για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το θέμα των αποβλήτων

Για τα σκουπίδια, την ανακύκλωση και τις ανεξέλεγκτες χωματερές, οι αναφορές της νέας υπουργού είναι εντελώς στοιχειώδεις. Απορούμε πως η Υπουργός μιλάει για επανεξέταση από μηδενικής βάσης της ανακύκλωσης και για συζήτηση για στόχους της ανακύκλωσης όταν υπάρχει ήδη αναλυτική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία (νόμος 2939 και σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων, Οδηγία για την υγειονομική ταφή 31/1999 κα) με πολύ συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για ανάκτηση και ανακύκλωση διαφόρων κατηγοριών απορριμμάτων: συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, οχημάτων μετά το τέλος χρήσης, ελαστικών, αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, μπαταριών και συσσωρευτών κα. Θα περιμέναμε να μιλήσει για βελτίωση της ανακύκλωσης, για υιοθέτηση νέων εργαλείων χρέωσης των απορριμμάτων με βάση την ποσότητα που απορρίπτεται. Περιμέναμε να πει η υπουργός πως θα πιάσουμε τον δεσμευτικό για τη χώρα στόχο της μείωσης των οργανικών απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή κατά 25% μέχρι τέλος ...2009 και κατά 50% μέχρι το 2013. Δυστυχώς, όμως οι προγραμματικές δηλώσεις αφήνουν υπόνοιες για παράλληλη προώθησης μονάδων καύσης απορριμμάτων (όταν η Υπουργός μιλάει γενικόλογα για νέα έργα), που υπονομεύουν την ανακύκλωση και δημιουργούν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Σε συνολικό επίπεδο δεν τέθηκε ούτε καν ως μακροπρόθεσμος στόχος για κοινωνία μηδενικών αποβλήτων ούτε καν η ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Βιώσιμης Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων με έμφαση στον περιορισμό της παραγωγής τους και την τελική τους εξάλειψη. διαβάστε περισσότερα...

16 Οκτ 2009

Προβλήματα στον Βιολογικό Καθαρισμό
Καμένων Βούρλων

από lamianews και kamena voyrla blogger

Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ζημιές στο δίκτυο, πλαστές εγγυητικές επιστολές, άφαντος ο εργολάβος και πολλά άλλα ευτράπελα συμβαίνουν, που κατά την γνώμη μας η ευθύνη των προβλημάτων και δυσλειτουργιών βαρύνούν εξ ολοκλήρου την ηγεσία της τοπικής δημοτικής αρχής.

Ας τα πάρουμε από την αρχή για να καταλάβουμε όλοι μας.
Ο βιολογικός καθαρισμός των Καμένων Βούρλων, που να σημειωθεί παρακαλώ είναι έργο όχι απλά πνοής για την περιοχή μας αλλά ζήτημα ‘ζωής και θανάτου’,
έχει ανατεθεί σε εργολάβο, τον κύριο Παπαλάμπρου, με σταθερή μηνιαία αμοιβή, πληρωτέα από τον δήμο μας (δηλαδή από εμάς τους δημότες) και έχει ως κύριο έργο την εύρυθμη λειτουργία του Βιολογικού, την επισκευή των όποιων βλαβών αλλά και την συντήρηση των αντλιοστασίων και αγωγών.

Ο Παπαλάμπρου λοιπόν, ένας επιχειρηματίας από την Καλαμάτα, έχει την τύχη και την φήμη του χωριού μας στα χέρια του. Τι εννοώ ? αν δεν λειτουργεί σωστά ο βιολογικός και βρομίσει η θάλασσα από τα λύματα, ποιος θα έρθει στα Καμένα Βούρλα να κάνει μπάνιο? Κανένας !

Οι εργαζόμενοι του βιολογικού, που είναι υπάλληλοι του Παπαλάμπρου είναι απλήρωτοι έως και 5 μήνες. Τι σημαίνει αυτό?
Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο Παπαλάμπρου διοικεί τον Βιολογικό δια αλληλογραφίας, από την Καλαμάτα που είναι και η μόνιμη κατοικία του.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα έχει έρθει περίπου 6 φορές, ταξίδια αστραπή, σχεδόν μονοήμερα.
Ο Βιολογικός λοιπόν δουλεύει σωστά ή όχι σωστά, εξαρτώμενος από την ευσυνειδησία των υπαλλήλων.
Και αν είναι απλήρωτοι αυτοί οι άνθρωποι αναρωτιέμαι γιατί να δουλεύουν με όρεξη και ευσυνείδητα.

Επίσης οι πληροφορίες μας λένε ότι τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο έσπασε 4 φορές ο κεντρικός αγωγός. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό? Ας κάνουμε απλή αριθμητική για να το καταλάβουμε όλοι.
Ημερήσια στον κεντρικό αγωγό διακινούνται 800 κυβικά λυμάτων.
Ας υποθέσουμε ότι οι εργαζόμενοι διέγνωσαν την βλάβη μετά από 12 ώρες, και ας κάνουμε μια απλή παραδοχή ότι στην βλάβη είχαμε διαρροή μόνο 30%.
800 κυβικά λοιπόν επί 12 ώρες επί 30% ίσον 120 τόνοι λύματα διαρροή κύριοι στην θάλασσα θα καταλήξουν.
Κάντε και τους δικούς σας υπολογισμούς για να καταλάβετε και εσείς περί τίνος πρόκειται.

Ελάτε λοιπόν εσείς τώρα να μου πείτε ότι δεν τρέχει τίποτα που είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, γιατί εγώ σας λέω ότι αν πουν οι εργαζόμενοι, ‘άσε ρε αδερφέ την φτιάχνουμε αύριο την βλάβη, στο κάτω κάτω απλήρωτοι ήμαστε’ τι θα γίνει ??
θα πήξουμε στο σκατό???

Ακούστε να σας πω φίλοι αναγνώστες, Ότι ο δήμαρχος είναι τελικά και αποκλειστικά υπεύθυνος για την σωστή λειτουργία του Βιολογικού είναι κάτι που δεν αμφισβητείται.
Θεωρούμε λοιπόν πρωτίστως τον δήμαρχο υπεύθυνο και μετά έρχεται ο Παπαλάμπρου , γιατί η ελεγκτική αρχή τυπικά αλλά και ουσιαστικά είναι ο Δήμος Καμένων Βούρλων.

Γιατί λοιπόν κύριε Δήμαρχε ολιγωρείται όταν ο εργολήπτης δεν πληρώνει τους εργαζόμενους και βάζετε σε κίνδυνο την φήμη των Καμένων Βούρλων?

Γιατί κύριε Δήμαρχε δεν απαιτείται από τον εργολάβο να φτιάχνει σωστά τις ζημιές?
Δεν το ξεχάσαμε το αντλιοστάσιο στα Πλατανέικα που είναι ακόμα τυλιγμένο με νάιλα και σύρματα, μετά την μεγάλη ζημία που έγινε τον Αύγουστο.
Ο εργολάβος πρέπει να το φτιάξει! Ευθύνη του είναι η συντήρηση και επισκευή των αντλιοστασίων (εγώ περιμένετε να το φτιάξω?)

Μας γράψαν και οι εφημερίδες κύριε Δήμαρχε!!
Ο Λαμιακός Τύπος της Τετάρτης 14/10 είχε σχετικό άρθρο!!!
Επίσης ακούσαμε και τον κύριο Κοντοπάνο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο να κάνει ερωτήσεις για το θέμα και τα ρίξατε όλα στον Παπαλάμπρου.

Για εμάς τους δημότες κύριε Δήμαρχε φταίτε εσείς για την κατάσταση, εμείς δεν ξέρουμε κανέναν Παπαλάμπρου και ούτε μας ρωτήσατε για να του δώσετε το έργο.
Όπως επίσης δεν μας ρωτάει και κανένας για το τι θα κάνετε την Ιανουάριο που λήγει η σύμβαση με τον εργολάβο!

Μην μου πείτε ότι θα την ανανεώσετε την σύμβαση με τον Παπαλάμπρου, γιατί στην συνείδηση μας, εμάς των δημοτών, είστε που είστε φταίχτης με την σημερινή κατάσταση στον βιολογικό, αν ανανεώσετε και την σύμβαση θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι θέλετε το κακό των Καμένων Βούρλων. διαβάστε περισσότερα...

14 Οκτ 2009

Για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη Θήβα

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (STAR KΕΝΤΡ ΕΛΛΑΔΑΣ 13/10/2009)

Δεν επαρκούν ψηφίσματα φιλολογικού χαρακτήρα υποστηρίζει η συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον για την ανατροπή του σχεδιασμού εργοστασίου καύσης απορριμμάτων από ιδιωτική εταιρία, δίπλα από το ΧΥΤΑ της Θήβας. Χρειάζεται κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων, άμεσα, διαφορετικά δεν θα ανατραπεί ο σχεδιασμός που θα σηματοδοτήσει την υποβάθμιση της περιοχής με βλαβερές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. διαβάστε περισσότερα...