23 Φεβ 2009

Παραγωγή κομπόστ από τα ξενοδοχεία.
Το παράδειγμα της GRECOTEL

πηγή:http://www.edaphon.com/greek/projects/compost/compost_gr.htm

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΜΠΟΣΤ ΑΠΟ ΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ GRECOTEL,
Στο Ρέθυμνο Κρήτης

ΠΗΓΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Έχει υπολογιστεί ότι τα τέσσερα ξενοδοχεία της εταιρίας Grecotel στο Ρέθυμνο (Rithymna Beach, Creta Palace, El Greco και Club Marine Palace) παράγουν ετησίως μία ποσότητα 1600 μ3 οργανικών αποβλήτων από τους κήπους. Αυτά τα απόβλητα αποτελούνται από κομμένη χλόη, κομμένους θάμνους και κλαδιά δένδρων και άλλα φυτικά υπολείμματα (πίνακας 1). Τα φύκια από τη θάλασσα είναι μια πολύτιμη πηγή λιπάσματος που συλλέγεται σε μεγάλες ποσότητες στις παραλίες μπροστά από τα ξενοδοχεία της Grecotel, εκεί όπου το αποθέτουν τα κύματα της θάλασσας. Περίπου 500m3 του φυκιού συλλέγεται ετησίως και χρησιμοποιείται ως υλικό λιπάσματος (εικόνα 1).

Μια άλλη σημαντική πηγή οργανικού υλικού είναι τα φύλλα ελιάς. Είναι ένα υποπροϊόν από τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες στην περιοχή (εικόνα 2). Περίπου 600m3 φύλλων ελιάς καταναλώνονται από τη Grecotel ετησίως ως υλικό λιπάσματος. Κοπριές αλόγων, χοίρων και αγελάδων που αγοράζονται τοπικά (περίπου 300m3 ετησίως), καθώς επίσης και πριονίδι (περίπου 100m3 ετησίως), χρησιμοποιούνται ως πρόσθετες πηγές οργανικού υλικού. Αν λάβουμε υπ' όψη όλο το ανωτέρω υλικό, περίπου 3,000m3 οργανικών αποβλήτων μετατρέπονται ετησίως σε λίπασμα από τη Grecotel.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ, ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΙΞΗ

Τον Ιανουάριο του 1995, επιλέχτηκε μία ιδιοκτησία της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη (ιδιοκτήτες Grecotel) που βρισκόταν κοντά στα ξενοδοχεία για την απόθεση όλων των οργανικών αποβλήτων κήπων και κουζινών από τις τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες. Και στα τέσσερα ξενοδοχεία, οι κηπουροί εκπαιδεύτηκαν πώς να συλλέξουν και να χωρίσουν τα λιπασματοποιήσιμα απόβλητα κήπων, να τα συλλέξουν και αποθέσουν σε μια επιλεγμένη τοποθεσία προκειμένου να απομακρυνθούν από τα ξενοδοχεία και να λιπασματοποιηθούν. Το προσωπικό κουζινών εκπαιδεύτηκε επίσης πώς να διαχωρίσει τα λιπασματοποιήσιμα απόβλητα κουζινών και εστιατορίου, δηλ. ρίζες, φύλλα και άλλα μέρη από τα λαχανικά, σάπια φρούτα, σάπια ή ξερά λουλούδια, βρασμένα απόβλητα τροφίμων, τσόφλια αυγών, φίλτρα καφέ και τσαγιού, κ.λπ. Όλα τα οργανικά απόβλητα κήπων και κουζινών μεταφέρονταν καθημερινά από τα ξενοδοχεία και αποθέτονταν στην περιοχή λιπασματοποιήσης (εικόνα 3). Μετά από την απόθεση, τα οργανικά απόβλητα είναι χωρισμένα σε αυτά που είναι πλούσια σε άζωτο (τα μέρη πράσινων φυτών, πράσινα φύλλα, κομμένη χλόη, κ.λπ.) και σε αυτά που είναι πλούσια σε άνθρακα (ξεραμένα φύλλα, κλαδιά δέντρων, κ.λπ.).

Ένας θρυμματιστής κλαδιών αγοράστηκε το 1995, για τον τεμαχισμό όλων των μεγάλων λιπασματοποιήσιμων υλικών (κλάδοι των δέντρων, θάμνων, κ.λπ.) σε μικρά κομμάτια, καθιστώντας τη διαδικασία λίπανσης πολύ ευκολότερη (εικόνα 4).

Τα υλικά που ήταν πλούσια σε άζωτο και αυτά που είναι πλούσια σε άνθρακα αναμιγνύονται με ένα φορτωτή πρίν συσσωρευθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη αναλογία άνθρακα/αζώτου στο τελικό προϊόν (εικόνα 5). Αυτή η διαδικασία είναι επίσης ουσιαστική για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την αποσύνθεση στο σωρό λιπάσματος. Το ποσοστό των υλικών των πλούσιων σε άζωτο στο λίπασμα ποικίλλει, κυρίως ανάλογα με τις εδαφολογικές ιδιότητες της θέσης όπου το τελικό λίπασμα θα ενσωματωθεί.

ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΟΙ ΣΩΡΟΙ ή ΛΟΦΟΕΙΔΕΙΣ ΣΩΡΟΙ;


Μεταξύ 1995 και 1997 η Grecotel χρησιμοποιούσε την κλασσική μέθοδο κομποστοποίησης, αυτή των μακρόστενων σωρών. Αφού τα υλικά είχαν αναμιχθεί, συσσωρεύονταν, υγραίνονταν με πότισμα (εικόνα 6), και καλύπτονταν με χώμα (εικόνα 7).

Η θερμοκρασία στο σωρό ανέρχεται σύντομαμετά το σώριασμα σε 60-70 βαθμούς κελσίου και η διαδικασία κομποστοποίησης θα αρχίσει. Μετά από 20-30 ημέρες ο σωρός θα αναστραφεί πάνω κάτω και μέσα έξω για αερισμό (εικόνα 8). Περίπου 3-6 αναστροφές (ανάλογα με την εποχή) απαιτούνται προτού το τελικό λίπασμα να είναι έτοιμο για χρήση.

Από το 1998, οι μακρόστενοι σωροί έχουν αντικατασταθεί από τους στατικούς ή λοφοειδείς σωρούς. Διαπιστώθηκε ότι η διαμόρφωση και διαχείριση των μακρόστενων σωρών ήταν πολυδάπανη. Η επιφάνεια του σωρού που εκτίθεται στο περιβάλλον είναι μεγάλη και έτσι ο σωρός ξεραινόταν γρήγορα σε ξηρές και θερμές συνθήκες, ενώ το χώμα ξεπλενόταν σε απότομες βροχοπτώσεις. Η μέθοδος των λοφοειδών σωρών έχει αποδειχθεί επιτυχής στον ξηρό, καθώς επίσης και υγρό καιρό. Οι λοφοειδείς σωροί λιπάσματος που κατασκευάζονται είναι κατά μέσο όρο 3,5m στο ύψος, περιέχουν 100-150m3 πρώτης ύλης, και η μείωση του όγκου από την έναρξη διαδικασίας ως το τέλος υπολογίζεται σε 35-50%.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Αφότου τελειώνει η διαδικασία λιπασματοποίησης, ο σωρός «ξαπλώνεται» στο έδαφος (εικόνα 10). Στη συνέχεια με έναν ελκυστήρα και χρήση φρέζας ψιλοχωματίζεται και σωριάζεται. Ο τελικός σωρός καλύπτεται με χώμα για προστασία του κομπόστ εως ότου χρησιμοποιηθεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η μεταφορά της πρώτης ύλης στο χώρο κομποστοποίησης είναι η μέγιστη δαπάνη για την έναρξη μιας διαδικασίας λιπασματοποίησης όπως την εφαρμόζει η Grecotel. Κάποιος μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτές τις δαπάνες με τη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων οργανικών υλικών που μπορεί να βρει στις γειτονικές περιοχές. Κάποιος πρέπει επίσης να έχει κατά νου ότι "κανένας δεν θέλει να μυρίσει ή να εξετάσει τα σκουπίδια κάποιου άλλου". Προσπαθήστε να βρείτε μια απόμερη τοποθεσία για να ξεκινήσετε. Αφού εντοπιστεί, η θέση πρέπει να σχεδιαστεί για την ευκολία της λειτουργίας και τη ροή της κυκλοφορίας γύρω από το κομπόστ. Μια κλίση 1 ως 2% θεωρείται ουσιαστική για να απορρέουν τα νερά της βροχής και της ύγρανσης των σωρών. Η σταθεροποίηση του εδάφους είναι επίσης πολύ σημαντική. Αφαιρέστε το επιφανειακό έδαφος εάν θεωρείτε ότι δεν είναι αρκετά σκληρό και αντικαταστήστε το με άλλο, σκληρότερο υλικό. Φυτέψτε πολλά μεγάλα αειθαλή δέντρα γύρω από την τοποθεσία. Σταματούν τη σκόνη και το θόρυβο, κρύβουν τη λειτουργία, επιβραδύνουν τον άνεμο και παγιδεύουν τα παρασυρμένα από τον αέρα υπολείμματα. Βελτιώνουν επίσης του τοπίου της τοποθεσίας κομποστοποίησης.

Τα ξερά υλικά πλούσια σε άνθρακα μπορούν να εντοπιστούν και μεταφερθούν στην τοποθεσία και να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Αυτό δε μπορεί να γίνει με τα υλικά πλούσια σε άζωτο γιατί μυρίζουν και προσελκύουν μύγες. Επίσης αποξηραίνονται και χάνουν το άζωτό τους. διαβάστε περισσότερα...

17 Φεβ 2009

Επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής
Ανακυκλώσιμων Υλικών στην ΚΩ

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: επίσκεψη στο χωρο διαλογής και πακεταρίσματος
ανακυκλουμενων υλικών Δήμου Κω.


Θεωρήσαμε αναγκαίο μετα τον ΧΥΤΑ να επισκεφτούμε τον χωρο του ισογείου της πρωην ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΦΑΣΙΟΝ, οπου έχει εγκατασταθεί το κέντρο διαλογής και πακεταρίσματος των ανακυκλουμενων υλικών που κάνει ο Δήμος Κω στα πλαίσια της σύμβασης του με τα εθνικά δίκτυα ανακύκλωσης.

Πρόκειται για το χαρτί, το αλουμίνιο, τα χαρτόνια συσκευασιών, τα ηλεκτρονικά υλικά και τα πλαστικά.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πικρά σχόλια. Ότι μαζεύονται μεν αλλα τελικά πάνε στην χωματερή! Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Οι εργαζόμενοι μας είπαν πως υπαρχει μια αυξητική ποσότητα που αμπαλάρεται και στέλνεται στην Αθήνα τακτικά.

Μας χαροποίησε το γεγονός με τα συγκεντρωμένα μπουκάλια! Δεν υπαρχουν ανάλογοι κάδοι και ο Δήμος δεν έχει κάνει κάτι γι αυτό. Πολλοι δημότες αλλα και καταστηματάρχες, πρωτοβουλιακα τα συλλέγουν και τα πάνε στο κέντρο οπου και συσκευάζονται και προωθούνται μαζί με τα υπόλοιπα! Εδώ μπορούμε να πούμε ότι για άλλη μια φορά οι πολιτες ξεπερνούν τις πολιτικές τους ηγεσίες! Γιατί αυτή η δημοτική υστέρηση;

Βρήκαμε 4 νέους εργαζόμενους που ένιωθαν πολύ ικανοποιημένοι γιαυτο που κάνουν! Έχουν ενσωματώσει στη σκέψη τους την σημασία της ανακύκλωσης και του περιβαλλοντικού κόστους.

Αγωνιούν για τις προσωρινές συμβάσεις εργασιας των 8 μηνών. Είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να αναβαθμίσει και να επεκτείνει την ανακύκλωση. Να ανοίξει νέες μόνιμες θέσεις εργασιας στον νέο αυτό τομές όπως γίνεται σε όλες τις χώρες των 15 της ΕΕ.

Μας ζητήθηκε, (ακούγοντας ίσως ότι να ασχολούμαστε με τα σκουπίδια) από 2 σχολεία να επισκεφθούν τον χωρο του ΧΥΤΑ. Τους αποτρέψαμε. Τι να πάνε να δούνε και τι εκπαιδευτική εκδρομή να γίνει σε ένα χωρο που θυμίζει πιο πολύ χωματερή παρα ΧΥΤΑ;

Το ίδιο περίπου μπορούμε να πούμε και για το κέντρο διαλογής. Γίνεται προσπάθεια, αλλα πρεπει να γίνουν πιο συστηματικές εγκαταστάσεις.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Αναζητήσαμε το αρχείο της ΑΒΙΚΩ που είχαμε πάει εκει το 2002.
Δεν το εντοπίσαμε. Θα το ψάξουμε ξανά.

Νίκος Μυλωνάς
εκπρόσωπος της Σ.Ε. στο δημοτικό συμβούλιο Κω

στοιχεία Συμπαράταξης Ελπίδας δικτυακός χώρος www.s-elpidas.org
Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00 ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-20674
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ δικτυακό μας χώρο: www.s-elpidas.org διαβάστε περισσότερα...

Η ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα
τηλ. 210-82.24.481
www.ecorec.gr

Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα
τηλ: 210-38.40.774-5
www.greenpeace.gr


Με αφορμή τις συζητήσεις για δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Ρόδο, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) και η Greenpeace έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα εργοστάσια καύσης είναι καταστροφικά για την οικονομία, την υγεία και το περιβάλλον. Αντιθέτως, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων (πρόληψη – ανάκτηση – ανακύκλωση – εναλλακτική διαχείριση – κομποστοποίηση) έχει το 1/12 του κόστους λύσεων που περιλαμβάνουν την καύση, προσφέρει εντυπωσιακά περισσότερες θέσεις εργασίας ενώ προστατεύσει την υγεία και το περιβάλλον από επικίνδυνες τοξικές ουσίες αλλά και αέρια του θερμοκηπίου.

Το παράδειγμα της προτεινόμενης καύσης στη Ρόδο είναι αποκαλυπτικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΕΑ, το συνολικό κόστος των υποδομών για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων στη Ρόδο μπορεί να μειωθεί από τα 100 εκατομμύρια € (που προϋπολογίζεται αρχικά με την καύση) σε σημαντικά κάτω από 8 εκατομμύρια €. Ταυτόχρονα, για κάθε μία (1) θέση εργασίας σε εργοστάσιο καύσης ή ΧΥΤΑ, η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση προσφέρει από 10 έως και 300 θέσεις εργασίας ανάλογα το υλικό και την μέθοδο διαχείρισης. Τέλος, αποφεύγεται η έκλυση επικίνδυνων αερίων όπως οι διοξίνες και εξοικονομείται ενέργεια, με συνέπεια να μειώνεται η έκκληση διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα έχει φθάσει πάλι σε οριακό σημείο ενώ η χώρα μας κινδυνεύει από επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. για τις ανεξέλεγκτες χωματερές και για την μη συμμόρφωση με τους στόχους για την ανακύκλωση[1]. Όμως πολλές φωνές επανέρχονται στις «μαγικές λύσεις» της «ενεργειακής αξιοποίησης» ή αλλιώς «θερμικής επεξεργασίας»[2] με τη εκδοχή κυρίως της καύσης, αλλά και της πυρόλυσης ή της αεριοποίησης. Η περίπτωση της μονάδας καύσης στη Ρόδο, που σχεδιάζεται εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Ρόδου, είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) και η Greenpeace για άλλη μία φορά[3] καλούν τα αρμόδια υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας να απορρίψουν αυτές τις τεχνολογίες. Με βάση τα διεθνή τεχνολογικά δεδομένα της καύσης – πυρόλυσης – αεριοποίησης σε σχέση με τις εναλλακτικές τεχνολογικές επιλογές που έχουμε (πρόληψη, ανακύκλωση, εναλλακτική διαχείριση και κομποστοποίηση), καθώς και από τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας δεν πρέπει να επιλέξουμε κάποια από αυτές τις τεχνολογίες σαν μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

«Για άλλη μια φορά, η καύση παρουσιάζεται ως η μαγική λύση, χωρίς όμως να γίνεται η παραμικρή συζήτηση για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία και το περιβάλλον και για το τεράστιο κόστος της. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενημερωθούν για τις λύσεις αλλά και για τις υποχρεώσεις της χώρας, να γνωρίσουν τους κινδύνους και το κόστος της καύσης» δήλωσε ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης.

«Η καύση είναι ακριβή, αναποτελεσματική και επικίνδυνη. Η ανακύκλωση και η μείωση των απορριμμάτων στην πηγή αναδεικνύονται σε βέλτιστες λύσεις, τόσο στο κρίσιμο θέμα των εκπομπών αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο και στο θέμα της παραγωγής επικίνδυνων τοξικών στερεών και αερίων καταλοίπων», τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Η καύση και η ενεργειακή αξιοποίηση παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα από περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πλευράς και από τη στιγμή που μέχρι σήμερα δεν υιοθετήσαμε τέτοιες τεχνολογίες, είναι πλέον πολύ πιο ασύμφορο να δεσμεύσουμε το μέλλον μας με αυτές, όταν με τις μικρές δυνάμεις και πόρους της χώρας μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά στην πολιτική της πρόληψης – ανάκτησης – ανακύκλωσης – εναλλακτικής διαχείρισης – κομποστοποίησης με στόχο τις «Πόλεις Χωρίς Σκουπίδια».

Παρακαλούμε δείτε αναλυτικά στο επισυναπτόμενο το πλήρες κείμενο του κοινού δελτίου τύπου και τα μειονεκτήματα των τεχνολογιών θερμικής επεξεργασίας Περισσότερες

πληροφορίες: Φίλιππος Κυρκίτσος, 2108224481, 693-6140795 διαβάστε περισσότερα...

13 Φεβ 2009

Μόνο εφτά χωματερές έμειναν σε όλη την Ελλάδα!
Ποιον κοροιδεύουν;;

Στο Καρπενήσι η μια από τις επτά χωματερές που ενδέχεται να υποβληθεί πρόστιμο 34.000 ευρώ ανά ημέρα!!!
http://lamianews.blogspot.com/2009/02/34000.html

από τα Ευρυτανικά Νέα
Η μεγαλύτερη συκοφαντία που οφείλεται σε ανικανότητα των τοπικών παραγόντων Καρπενησιού που δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τα σκουπίδια!!
Δεν έχει σημασία οτι το γράψαμε πριν 3 μήνες περίπου. Για τα περί προστίμου στον σκουπιδότοπο Καρπενησίου μιλάμε.
Είναι που ο δήμαρχος και οι τοπικοί άρχοντες εδω, στο Καρπενήσι το παίζουν "κινέζοι". Σου λέει δεν μιλάμε. Το ξεπερνάμε. Τώρα που γίναμε βούκινο σε όλη την Ελλάδα; Το Καρπενήσι έχει την μια!!! από τις 7!!! χωματερές που θα επιβληθούν πρόστιμα (αν επιβληθούν).
Αλλά η ουσία δεν είναι αν καταφέρουμε ως χώρα να παρακαλέσουμε να μην μας βάλουν πρόστιμο. Το πρόστιμο το "φάγαμε" στην υγεία μας και στην αξιοπρέπεια μας. διαβάστε περισσότερα...

11 Φεβ 2009

Να Γιατί Είμαστε Αντίθετοι με την Καύση των Απορριμμάτων

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Μια από τις προτεινόμενες λύσεις για την διαχείριση και τελική διάθεση των απορριμμάτων είναι η καύση. Τελευταία έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και υποστηρίζεται από ορισμένους φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης σαν λύση πρώτης επιλογής, με βασικά επιχειρήματα τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που επιτυγχάνεται σε εγκαταστάσεις καύσης, την υποτιθέμενη εξάλειψη των παραγόμενων τοξικών αέριων ρύπων μέσω της χρήσης σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και -τέλος- την ανάκτηση ενέργειας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η καύση των απορριμμάτων δεν συμβαδίζει με την αρχή της βιωσιμότητας σε κανένα επίπεδο (κοινωνικό περιβαλλοντικό, οικονομικό) για τους παρακάτω λόγους:

 Δεν λύνει το πρόβλημα των σκουπιδιών, εφόσον αντιμετωπίζει τα σκουπίδια σαν άχρηστα υλικά που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τα «εξαφανίσουμε». Τα σκουπίδια αποτελούν μια αποτυχία της οικονομίας μας να αξιοποιήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά πολύτιμους φυσικούς πόρους, άρα κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι όχι η «εξαφάνιση» τους αλλά η πρόληψη και μείωση της παραγωγής τους.

 Είναι ανταγωνιστική της ανακύκλωσης και δεν προάγει την συνολικότερη εφαρμογή της ιεραρχίας ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Όταν μέσω της εναλλακτικής διαχείρισης-ανακύκλωσης των αποβλήτων αφαιρούνται από τα απορρίμματα το χαρτί, τα πλαστικά και τα βιο-αποικοδομήσιμα υλικά, τα αδρανή υπολείμματα δεν έχουν ψηλή θερμογόνο δύναμη ώστε να αποτελέσουν μια «καλή πρώτη ύλη» στα εργοστάσια καύσης. Το παραπάνω εκτός των άλλων σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη η ανάκτηση ενέργειας σε μονάδες καύσης αδρανών υπολειμμάτων.

 Δεν ενθαρρύνει τους πολίτες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες στην βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, να μειώσουν αποτελεσματικά τα απόβλητα τους μέσω της κριτικής κατανάλωσης, με την επιλογή περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων, την επαναχρησιμοποίηση και τη συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης υλικών.

 Δεν συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Θεματική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Ανακύκλωση των Αποβλήτων», δημιουργούνται 250 θέσεις εργασίας ανά 10,000 τόνους αποβλήτων που ανακυκλώνονται ενώ οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας αν η ίδια ποσότητα αποτεφρωθεί είναι μόλις 20. Από στοιχεία της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης προκύπτει ότι οι δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης δημιουργούν ως και 500 θέσεις εργασίας ανά 10,000 τόνους υλικών.

 Αποτελεί την κύρια πηγή έκλυσης των ισχυρά τοξικών διοξινών/φουρανίων και εκατοντάδων άλλων αέριων ρύπων (π.χ οξειδίων βαρέων μετάλλων, υδροχλωρίου, οξειδίων αζώτου και θείου). Ακόμα και με την εφαρμογή της πλέον σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας δεν είναι δυνατό να εκμηδενιστούν οι παραπάνω ρύποι. Είναι εξαιρετικά πιθανή η μεταφορά των τοξικών ρύπων μέσω της τροφικής αλυσίδας και δε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι πολλά σύγχρονα διατροφικά σκάνδαλα, με επιμόλυνση τροφίμων από διοξίνες (π.χ Βέλγιο) έχουν αποδοθεί στη λειτουργία εργοστασίων καύσης σε παρακείμενες αγρο-κτηνοτροφικές μονάδες.

 Συμβάλλει στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου που παράγονται μέσω της καύσης και εντείνει την κλιματική κρίση.

 Παράγει επικίνδυνα στερεά απόβλητα (τοξική τέφρα) που απαιτούν ειδική διαχείριση – τελική διάθεση σε χώρους ταφής επικινδύνων αποβλήτων. Άρα για κάθε προτεινόμενο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων θα πρέπει να προτείνεται και η κατασκευή μιας χωματερής τοξικών αποβλήτων που θα υποδέχεται τα επικίνδυνα απόβλητα του εργοστασίου καύσης.

 Είναι τεχνικά δύσκολη η λειτουργία μονάδων καύσης και δεν επιτρέπονται αστοχίες ή λάθη από το τεχνικό προσωπικό. Σε περίπτωση αποτυχίας λειτουργίας της μονάδας καύσης αλλά και κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του εργοστασίου, τα απορρίμματα θα πρέπει να οδηγούνται σε παρακείμενο χώρο ταφής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απορρίπτουμε την καύση και καλούμε όλους τους πολίτες, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες και το ΥΠΕΧΩΔΕ να συγκροτήσουν σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων που θα βασίζονται πραγματικά στην αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης, στην ξεκάθαρη ιεραρχία ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ.

Θεματική Ομάδα «Περιβάλλον»
Μαρία Βιτωράκη, τηλ. 6977523766, mariavitoraki@gmail.com διαβάστε περισσότερα...

Η κατάσταση των δηλωθέντων ΧΑΔΑ
στη Στερεά και τη Φθιώτιδα

Στη Στερεά Ελλάδα βρίσκονται οι 2 από τις 7 χωματερές για τις οποίες είναι υπόλογη η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. και απειλούνται σημαντικά πρόστιμα.

Πρόκειται για τη χωματερή που λειτουργεί στην Ελάτεια και αυτή που λειτουργεί στο Καρπενήσι για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η απαραίτητη διαδικασία νομιμοποίησης. Οι υπόλοιπες πέντε ανεξέλεγκτες χωματερές που πρέπει να κλείσουν φέτος βρίσκονται στη Νέα Ζίχνη Σερρών, στη Λάβδανη Ιωαννίνων, στο Αγρίνιο, στη Λέρο και τις Μοίρες Ηρακλείου.

Αν και ο δήμαρχος Ελάτειας με ιδιαίτερη ευκολία κάνει λόγο για πολιτικούς λόγους και πολιτικές διώξεις τους οποίους μάλιστα συνδυάζει με τις θέσεις πού πήρε - άραγε ποιές ήταν- στο φορέα διαχείρισης, εν τούτοις όπως προκύπτει, τα πράγματα είναι περισσότερο απλά.

Μέσα στην προθεσμία, που είχε τεθεί, ο δήμος της Ελάτειας αν και δήλωσε ότι θα κλείσει τις 4 από τις 5 χωματερές που υπήρχαν στο τέλος του 2007, δεν έκανε τίποτα για να νομιμοποιήσει την έννοια που είχε απομείνει και για την οποία θα έπρεπε να κινηθούν κάποιες διαδικασίες για να λειτουργεί νόμιμα μέχρις ότου λυθούν τα θέματα με το ΧΥΤΑ της Λοκρίδας.

Σε ότι αφορά το Καρπενήσι είναι γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα και αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2007 στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας λειτουργούσαν συνολικά 201 χωματερές.

Ειδικότερα ανά νομό λειτουργούσαν οι παρακάτω:
- Νομός Ευρυτανίας (51): Δήμοι Αγράφων (οκτώ), Απεραντίων (τρεις), Ασπροποτάμου (δύο), Βινιάνης (εννέα), Δομνίστας (τρεις), Καρπενησίου (μία), Κτημενίων (δύο), Ποταμιάς (έξι), Προυσού (έντεκα), Φουρνά (τρεις), Φραγκίστας (τρεις).

- Νομός Φθιώτιδος (75): Δήμοι Αμφίκλειας (τρεις), Αταλάντης (επτά), Γοργοποτάμου (πέντε), Δαφνουσίων (δύο), Ελάτειας (πέντε), Εχιναίων (δύο), Θεσσαλιώτιδος (εννέα), Καμένων Βούρλων (μία), Κοιν. Παύλιανης (μία), Κοιν. Τυμφρηστού (δύο), Λειανοκλαδίου (δύο), Μακρακώμης (δεκατέσσερις), Μαλεσίνας (μία), Μώλου (πέντε), Ξυνιάδος (οκτώ), Οπουντίων (μία), Πελασγίας (μία), Σπερχειάδος (τρεις), Στυλίδος (μία), Τιθορέας (τρεις)

- Νομός Φωκίδας (75): Δήμοι Αμφισσας (πέντε), Βαρδουσίων (τρεις), Γαλαξιδίου (έξι), Γραβιάς (τέσσερις), Δελφών (δύο), Δεσφίνας (τρεις), Ευπαλίου (είκοσι μία), Καλλιέων (επτά), Λιδορικίου (δεκαοκτώ), Παρνασσού (τρεις), Τολοφώνος (τρεις).

Μια άλλη εικόνα, πιο επίσημη
Στο Νομό Βοιωτίας λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, ο ΧΥΤΑ Θήβας αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2009 και κατασκευάζεται η επέκταση του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς με πόρους του Ταμείου Συνοχής. Εγκρίθηκε το αίτημα παράτασης της εγκριτικής απόφασης έως 30/9/2009, ενώ προετοιμάζεται από τον ΦοΔΣΑ η κατασκευή ΚΔΑΥ σε γειτονικό του ΧΥΤΑ χώρο.

Στο Νομό Εύβοιας λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Χαλκίδας, Βόρειας Εύβοιας και ο μικρός ΧΥΤΑ Σκύρου που κατασκευάσθηκε με πόρους του ΕΠΠΕΡ/Γ’ΚΠΣ. Εγκρίθηκαν από το ΘΗΣΕΑ πόροι για τον εξοπλισμό λειτουργίας του ΧΥΤΑ Βόρειας Εύβοιας και για την κατασκευή ΣΜΑ. Ξεκινά η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το ΧΥΤΑ Νότιας Εύβοιας στο Δ. Μαρμαρίου και εξασφαλίσθηκαν από το ΘΗΣΕΑ πόροι για τις μελέτες ωρίμανσης.

Στο Νομό Φθιώτιδος λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Λαμίας και Δομοκού. Από το Γ’ ΠΕΠ χρηματοδοτούνται οι μελέτες ωρίμανσης έργου νέου ΧΥΤΑ Λαμίας, για τον οποίο υπάρχουν 2 εναλλακτικές θέσεις. Για το ΧΥΤΑ Δυτικής Φθιώτιδας έχουν εξευρεθεί 2 εναλλακτικές θέσεις για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και γίνεται προετοιμασία για τις μελέτες ωρίμανσης.

Στο Νομό Φωκίδας έχει εξευρεθεί η θέση του νέου ΧΥΤΑ και γίνεται προετοιμασία για τις μελέτες ωρίμανσης.

Από το Γ’ ΠΕΠ χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες ωρίμανσης του ΧΥΤΑ στο Νομό Ευρυτανίας.

Στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχουν προϋπολογισθεί περίπου 89 Μ€ στο ΕΠΠΕΡΑΑ για έργα ΔΣΑ, στο μέτρο που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μεταβατικής στήριξης και δεν απολαμβάνει πόρους για ΔΣΑ από το ΕΤΠΑ. Δεν υπάρχει προγραμματισμός για έργα επεξεργασίας. διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη η λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Κω

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ
δικτυακός χώρος: www.s-elpidas.org
Με λογική για την προκοπή

Κως 11-2-2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1. σχόλια μετα το χθεσινό ΔΣ του ΧΥΤΑ: η πρόταση μας για την ΑΜΕΣΗ καταγγελία της σύμβασης και την ανάληψη από μας, δηλ το ΔΣ του ΧΥΤΑ της διαχείριση της λειτουργίας του έργου των διαδικασιών δημοσιοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, λόγω των υφισταμένων συσχετισμών, όπως ήταν επόμενο δεν πέρασε. Αντί αυτής προτιμήθηκε μια παράταση μέχρι τέλους του Φεβρουαρίου, αναμένοντας ότι η εταιρεία θα ολοκληρώσει το έργο και θα συμμορφωθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Κατά την συζήτηση, έγιναν αποδεκτές οι μέχρι τωρα κριτικές μας θέσεις και προτάσεις μονο που χάθηκε χρόνος και συνεχίζεται η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ευθύνες υπαρχουν σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο. Οι μέχρι τωρα στρογγυλές γνωματεύσεις του τεχνικού συμβούλου και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κω, ήταν η βάση πάνω στην οποια εξωθήθηκε η ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ και χωρις τις αναγκαίες προϋποθέσεις, έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, κυρίως με την πίεση του Δήμου Κω αλλα και την ανοχή των αλλων 2 Δήμων. Εμείς θα ενημερώσουμε και ενδεχομένως θα επιδιωξουμε το προσεχές διάστημα την κινητοποίηση των κατοίκων της Αντιμαχειας προκειμένου να ασκηθεί η αναγκαία κοινωνική πίεση ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΩΜΑΤΕΡΗ όλου του νησιού, επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά την ήδη σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή λόγω ΔΕΗ και Αεροδρομίου.

2. συνεχίζονται και υπερτονίζονται τοσο η σημασία οσο και οι συνέπειες των προσωπικών και υποκειμενικών αδυναμιών, των ούτως ή άλλως καταδικαστέων συμπεριφορών, που εμφανίζει κατά καιρούς ο Δήμαρχος Κω κ. Κυριτσης.
Δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιγνίδι αποπροσανατολισμού και εντυπώσεων της άλλης αντιπολίτευσης.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση της πολιτικης είναι σε βάρος των ουσιαστικών πολιτικών ζητημάτων που έχουμε. Η πολιτική έχει σχέση με τις συλλογικές δυνατότητες, τα συλλογικά συμφεροντα, τις κοινωνικές αδυναμίες και τους κοινωνικούς διαχωρισμούς. Προσωπικές αδυναμίες υπαρχουν πάντα. Στο θεμα της επικίνδυνης λειτουργίας του ΧΥΤΑ που προαναφέραμε, ο κ. Κυριτσης έχει τεράστιες ευθυνες. Όμως κριτική γι αυτό δεν γίνεται.

Όσοι με τον α ή β τρόπο επιδιώκουν την διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών εκμεταλλευόμενοι δευτερεύουσες πλευρές της δημόσιας ζώνης, απλά χάνουν τον κύριο στοχο της πολιτικης που είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος κι όχι η εξατομικευμένη προσέγγιση προβλημάτων για να πιάσουμε τους ψηφοφόρους.

Νικος Μυλωνας
(Εκπροσωπος της Σ.Ε. στο δημοτικο συμβουλιο)

στοιχεία Συμπαράταξης Ελπίδας δικτυακός χώρος: www.s-elpidas.org
Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00 ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-26794
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ δικτυακό μας χώρο: www.s-elpidas.org διαβάστε περισσότερα...

5 Φεβ 2009

1,5 δις. ευρώ για βιολογικούς καθαρισμούς
και αποχετευτικά δίκτυα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
3 Φεβρουαρίου 2009, 20:25

Έργα βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης ύψους 1,5 δις. ευρώ προκηρύσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, την ίδια στιγμή που η Κομισιόν απειλεί με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που εμφανίζει η χώρα μας στην επεξεργασία των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριάσιου πεδίου.

Η ΕΕ έχει στείλει στην Ελλάδα γραπτή προειδοποίηση καθώς δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2004 που την καλούσε να προχωρήσει στις αναγκαίες υποδομές που θα προστάτευαν τον κόλπο της Ελευσίνας από την εκτεταμένη ρύπανση. Κατά δήλωση μάλιστα του ΥΠΕΧΩΔΕ τα έργα αυτά δεν θα είναι έτοιμα νωρίτερα από το τέλη του 2010.

Τα νέα έργα που δρομολογούνται από το υπουργείο αφορούν σε οικισμούς της χώρας με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων ώστε να επιτευχθεί η προστασία της ποιότητας των υδάτινων αποδεκτών (ποταμών, λιμνών, ακτών, υπόγειων υδροφορέων, κ.α.) και το νερό να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση σε περιοχές με περιορισμένους υδάτινους πόρους.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τους δήμους, οι οικισμοί στους οποίους θα γίνουν τα έργα θα ξεπεράσουν τους 350 και θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα έργα προστασίας της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Μόρνου, που υδροδοτεί την πρωτεύουσα, καθώς και της λίμνης Κορώνειας στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Σε πρώτη φάση η πρόσκληση υποβολής προτάσεων που απευθύνει το υπουργείο αφορά έργα προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ. διαβάστε περισσότερα...

4 Φεβ 2009

Σκουπιδότοποι Σπερχειάδας και Μακρακώμης

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πλούτωνος 1 35100 Λαμία
http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com
e-mail: oikologoiprasinoifthiotidas@gmail.com


Σκουπιδότοποι Σπερχειάδας και Μακρακώμης
Εικόνα απογοητευτική και τραγική
“για ένα αύριο με ποιότητα και άρωμα πολιτισμού…”


3.2.2009

Τραγική είναι η εικόνα στην κοίτη και στις όχθες του Σπερχειού, από την λειτουργία των παράνομων σκουπιδότοπων των Δήμων Σπερχειάδας και Μακρακώμης. Η καθυστέρηση της χωροθέτησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ή των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Νομό, οδηγεί σε αδιέξοδο. Οι παράνομες χωματερές λειτουργούν ρυπαίνοντας και μολύνοντας έδαφος, νερό και αέρα. Και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει παρά το ότι σε όλους είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως, από 1-1-2009, αν δεν κλείσουν και δεν αποκατασταθούν, θα επιβληθεί πρόστιμο από την Ε.Ε, το οποίο θα ανέρχεται στο ποσό των 34.000 ευρώ ανά ημέρα, για κάθε παράνομη χωματερή! Πρόστιμα που θα επιβληθούν στους δήμους και θα επιβαρύνουν τους δημότες.«Τόπος μοναδικός που απλόχερα μας χαρίζει την δυνατότητα για όραμα. Όραμα για ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη, για ένα βιώσιμο, ελπιδοφόρο και πιο ανθρώπινο μέλλον, για ένα αύριο με ποιότητα και άρωμα πολιτισμού»
αναφέρει ο δήμαρχος Σπερχειάδας στον χαιρετισμό του στην ιστοσελίδα του Δήμου. Το «άρωμα πολιτισμού» το γευτήκαμε κι εμείς. Οι φωτογραφίες το επιβεβαιώνουν με το παραπάνω (δείτε συνημμένα). Και όλα αυτά με φόντο τις δύο κωμοπόλεις, αλλά και την Οίτη, τα Βαρδούσια και το Βελούχι. Σε μια από τις ομορφότερες κοιλάδες της Ελλάδας, στην καταπράσινη Δυτική Φθιώτιδα, που έπρεπε να είναι παράδεισος του οικοτουρισμού.

Όλα στο ποτάμι, να τα πάρει… Και ο Μαλιακός; Και οι αγρότες του κάμπου; Και τα ψάρια; Και τα υπόγεια νερά;

Δεν τους ενδιαφέρει. Πλαστικά, χαρτιά, γυαλιά, σίδερα, αλουμίνια, υπολείμματα σφαγείων, νεκρά ζώα, κοπριές από στάβλους και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς πέφτουν στο ποτάμι και καταλήγουν τελικά στα νερά του Μαλιακού. Τους θερινούς μήνες τα σκουπίδια καίγονται για να μειωθεί ο όγκος τους. Οι καπνοί με τις διοξίνες και άλλους βλαπτικούς για την υγεία και το περιβάλλον ρύπους σκεπάζουν τη Μακρακώμη, τη Μάκρη και τις γύρω καλλιέργειες. Το χειμώνα που έχει νερό, δεν χρειάζεται καύση. Τον όγκο τον μειώνουν… οι πλημμύρες. Εντυπωσιακές είναι οι ταμπέλες «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ» στον σκουπιδότοπο για να μην πάρει φωτιά… Αυτό είναι το μέτρο προστασίας;

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στις 22-2-2008 μας έλεγε: «Ο κοινός Βιολογικός καθαρισμός Μακρακώμης Σπερχειάδας έχει ολοκληρωθεί. Έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό (ποσοστό 60%) το δίκτυο αποχέτευσης των Δήμων Σπερχειάδας Μακρακώμης». Ωστόσο εμείς αντικρίσαμε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις με πλατάνια, βάτα και πικροδάφνες να έχουν φυτρώσει μέσα στις ανοιχτές δεξαμενές και τους αγωγούς του βιολογικού. Αυτή είναι η μοίρα και η κατάντια του δημόσιου χρήματος…

«Γι' αυτό, πρωταρχικό μέλημα και αφετηριακό σημείο της πορείας της Δημοτικής Αρχής της Σπερχειάδος, αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου και η ανάπτυξη ειδικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως οικολογικού, πολιτιστικού, ιαματικού, συνεδριακού, θρησκευτικού κλπ», λέει ο Δήμαρχος της περιοχής. Σκεφτείτε να μην ήταν πρωταρχικό μέλημα «η διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος»…

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουμε σε κάθε αρμόδιο αυτή την κατάσταση και καλούμε τις εισαγγελικές αρχές να φροντίσουν σε ό,τι αφορά στην τήρηση της νομοθεσίας, καθώς οφείλουν να προστατέψουν τον Σπερχειό, τον Μαλιακό και την αξιοπρέπεια των πολιτών αυτής της χώρας.

Η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών και της αυτοδιοίκησης, η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και υλικών, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των διαφόρων υλικών που πετάμε σήμερα ως απορρίμματα και η κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφών και καλλιεργειών, είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα των απορριμμάτων, τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, η οποία δημιουργεί βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, κοινωνικά υπεύθυνες.

Η Φθιώτιδα χρειάζεται σχέδιο, πολιτική βούληση και πρακτικές με συνέπεια, ώστε να κατευθυνθεί σύντομα στην «εποχή χωρίς απόβλητα». Εποχή όπου η λέξη απόβλητα θα ορίζει τα αδρανή υπολείμματα που δεν θα ξεπερνούν το 5-7% των σημερινών ποσοτήτων, όπως έχουν θέσει ως στόχο και πλησιάζουν στην υλοποίησή του αρκετές περιοχές στον κόσμο. Όσο οι πολιτικές ηγεσίες και οι κοινωνίες αφήνουν στο περιθώριο τα θέματα που αφορούν την ίδια τη ζωή μας, θα εφαρμόζονται σκανδαλώδεις πρακτικές, θα κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στα παιδιά μας, που θα πρέπει στο μέλλον να καθαρίσουν τα εδάφη και τη θάλασσα από τα απόβλητα κάθε είδους, με τεράστιο κόστος.

Ας αρχίσουμε να κρίνουμε όλους με βάση τις πράξεις και όχι τα λόγια τους.
Ας αλλάξουμε τις πολιτικές αλλάζοντας και εμείς οι πολίτες.
Υπάρχει λύση, πράσινη λύση στην κρίση, περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική.

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 6977261256

Συνημμένα: οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα απορρίμματα
διαβάστε περισσότερα...